Tlačové správy

Maca vydáva Platňu roka

Debutový album slovenskej hudobníčky a herečky Marcely Vilhanovej, známej zo skupiny Sto Múch, či pôsobenia v Radošinskom naivnom divadle, s ambicióznym názvom Platňa roka, vychádza v týchto dňoch vo vydavateľstve Hevhetia.

maca_platna_roka_coverJe to môj najsrdiečkovejší počin. Idem s kožou na trh. V podstate je to mojich 32 rokov života,“ začína svoje rozprávanie Maca a pokračuje: „Celé to vzniklo úplne neplánovane. Dodnes je to aj pre mňa trochu záhada. Ja som totižto vždy bola interprét – nikdy som nič nevytvorila.

Na začiatku minulého roka začala mať Maca pocit, že musí zo seba niečo dostať von. Na podnet frontmena skupiny Sto múch, Juraja Haška, sa vrhla na skladanie piesní. A zakrátko sa jej ich v šuplíku nazbieralo vyše dvoch tuctov. Samotné nahrávanie zrealizovala počas letných prázdnin s pomocou svojich priateľov: Maťom Žiakom, Mirom Hankom, Duškom Ivanom, Jurajom Haškom.

Vnútorne mi to veľmi pomohlo. Vyriešila som si tým veľa svojich „boľačiek a motaníc“. Samú seba som tým prekvapila,“ približuje obdobie tvorby a nahrávania Maca.

Textovo sa však ‚debutantka‘ Maca podieľa na albume len jednou zo štrnástich skladieb. Zvyšok sú však tiež texty, ktoré písali ženy. „Sú to rôzne staré texty, ktoré mi ich autorky poslali. Keď som si ich prečítala, tak sa mi vnútorne spojili s mojimi zážitkami a povedala som si, že lepšie by som to ja nenapísala.“

Album Platňa roka predstavuje intímny hudobný denník, je to pozoruhodná osobná výpoveď skvelej slovenskej speváčky a multiinštrumentalistky Marcely Vilhanovej, ktorej piesne prinášajú svet plný fantázie, predstavivosti a priliehavých, vtipných aj ironických textov.

Najbližšie bude možné naživo si vypočuť skladby z jej Platne roka v Záhrade – Centrum nezávislej kultúry na Námestí slobody v Banskej Bystrici v sobotu 18. apríla o 19. hodine. Krst je naplánovaný na 2. mája v Elledanse – D&T na Miletičovej ulici v Bratislave.

Marcela ‚Maca‘ Vilhanová

Marcela Vilhanová v kolekcii Maca značky Hevhetia od módnej návrhárky Júlie Zelenej.

Marcela Vilhanová v kolekcii Maca značky Hevhetia od módnej návrhárky Júlie Zelenej.

Pochádza z Hriňovej. Má rada oslovenie Maca. V detstve sa venovala folklóru v Detskom folklórnom súbore Hviezdička. Na ZUŠ študovala hru na akordeón a v tejto činnosti pokračovala aj na Konzervatóriu J. L. Bellu v Banskej Bystrici. Takisto aj hru na saxofóne, hoci štúdium dokončila na Akadémii umení v Banskej Bystrici.

Počas vysokoškolských štúdií začala účinkovať v dychovej sekcii skupiny Too Much. Tam absolvovala ‚školu hudobného života‘ s Andrejom Šebanom, vplyvom ktorého sa, dovtedy po anglicky spievajúca kapela, premenovala na Sto Múch, začali spievať po slovensky a vydali tri albumy práve vo vydavateľstve Hevhetia.

V tej dobe začala Maca koketovať s divadelnými doskami v Bábkovom divadle na Rázcestí. Vďaka kapele Sto Múch si ju na Kremnických gagoch všimol v roku 2007 Stanislav Štepka z Radošinského naivného divadla a ponúkol jej ročné účinkovanie, ktoré trvá až dodnes. V SND hrá v predstavení „Aj kone sa strieľajú“ a v rámci LSS účinkuje v hre „Dvaja páni z Verony“.

Popri tom spolu s Petrou Humeňanskou a Katarínou Kozelkovou pôsobí v triu Bon Bon, v ktorom hrajú známe svetové hity prerobené do šansónovej podoby.

V roku 2014 začala pracovať na svojom debutovom albume, ktorý v týchto dňoch vychádza vo vydavateľstve Hevhetia s názvom Platňa roka.

– – –

Kontakt pre médiá:

Ján Sudzina, Hevhetia

hevhetia@hevhetia.sk

+421 911 108 061

www.hevhetia.sk

 

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore