Tlačové správy

Kliešte v horách i na pláži a iné aktuality

Kliešte v horách i na pláži a iné aktuality

Kliešte v horách

Monitoring kliešťov na vegetácii v horských oblastiach Slovenska potvrdil strednú až vysokú hustotu kliešťov v polohách okolo 600-800 m n. m., t. j. bol pozorovaný vplyv expozície miesta k svetovým stranám na hustotu kliešťov.

Kým na severných svahoch hôr a v Oravskej kotline ich horná hranica dosahovala 700-800 m n. m., tak na južných svahoch a na hrebeňoch hôr boli kliešte pomerne časté aj vo výškach okolo 1000 m n.m.

Najvyššie nálezy kliešťa obyčajného boli zaznamenané  vo výškach 1200 až 1350 m n. m., rekordný nález je z výšky 1460 m n. m. na hrebeni Veľkej Fatry.

Sezóna kliešťa obyčajného na juhu Slovenska začína už v polovici marca, v horských oblastiach o mesiac neskôr, v závislosti od teploty. Prebúdzajú sa po zime pri teplote nad 7 °C, krátkodobo znášajú aj pokles teploty blízko nule.

V Alpách sme kliešte bežne nachádzali do výšky 1600 m n. m. Rekordný nález bol vo výške 1830 m n.m. Literatúra udáva nálezy aj vo výškach 2000 m n. m.

Kliešte pri mori

Kliešť psí je v prímorskej oblasti Stredomoria bežným kliešťom.

Vyskytuje sa bežne v lesnom pásme pobrežnej vegetácii, na zanedbaných, nekosených a neupravovaných „divokých“ plážach s prístupom túlavých psov, miestami aj vo vysokej hustote. Bežný je však aj v zalesnených oblastiach a ohniskovo sa môže vyskytnúť aj priamo v záhradách domov, kde sú psy i drobné hlodavce (hostitelia vývinových štádií kliešťa), odkiaľ sa rozlieza do okolia. Tieto miesta sú potenciálnymi zdrojmi kliešťov aj pre štvornohých spoločníkov turistov počas pobytu pri mori. Nedonášať si od mora „tajne“ korytnačky, môžu byť nositeľmi kliešťov

Kliešťami prenášané patogény v horách a na pláži

Mnohí, kliešťami prenášaní pôvodcovia ochorení sa u nás vyskytujú dlhodobo, iných zaznamenávame po prvý krát, prípadne ich prítomnosť zisťujeme na miestach, kde sa predtým nevyskytovali. Monitorovali sme výskyt kliešťov a kliešťami prenášaných patogénov na vybraných lokalitách v horách (Tatry, Alpy) a v prímorských, turisticky atraktívnych oblastiach Chorvátska, Grécka a Bulharska.

Na sledovaných lokalitách sme zaznamenali prítomnosť rôznych druhov kliešťov. Epidemiologicky najvýznamnejšie však boli dva druhy, kliešť obyčajný (Ixodes ricinus) v horách a kliešť psí (Rhipicephalus sanguineus) pri mori.

Zistili sme, že tieto sú v rôznej miere infikované bakteriálnymi (Borrelia burgdorferi sensu lato, Anaplasma phagocytophilum, Rickettsia sp.) a protozoárnymi (Babesia sp.) pôvodcami nákaz. Významne viac infikovaných kliešťov sme zaznamenali na zanedbaných a divokých plážach.

Pri cestovaní do prímorských letovísk s domácim miláčikom odporúčame dodržiavať preventívne opatrenia, ktoré napomôžu zamedziť kontaktu s infikovanými kliešťami, ako napr. používanie repelentných prípravkov – obojkov,  spot – on pipiet a promptné odstránenie pricicaných kliešťov. Týmto sa značne zníži riziko prenosu ak aj zavlečenia nových druhov vektorov a pôvodcov ochorení na naše územie.

Upozornenie

Nie je dôvod na paniku a vyhýbaniu sa horským či prímorským oblastiam z dôvodu výskytu kliešťov, ale ani na zanedbávanie týchto skutočností.  Kliešte sa stali bežnou súčasťou nášho životného prostredia a je potrebné tomuto faktu venovať príslušnú pozornosť.

Pri návšteve miest s výskytom kliešťov i počas pobytu chrániť seba i domáce zvieratá pred kliešťami repelentami a protikliešťovými prípravkami. Proti kliešťovej encefalitíde je možné sa zaočkovať. Pre zvieratá je na trhu vakcína proti lymskej borelióze.

Je potrebné rešpektovať zásadu nevodiť psov na pláže, netúlať sa so psíkmi na neznámych miestach a nedovoliť im voľný pohyb za mestom. Toto odporúčanie je minimálne tak dôležité ako rešpektovanie dopravných predpisov.

 

Za Parazitologický ústav SAV v Košiciach:

  • Doc. MVDr. Branislav Peťko, DrSc. – riaditeľ
  • RNDr. Bronislava Víchová, PhD. – samostatná vedecká pracovníčka

 

 

 

 

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore