Tlačové správy

Výstava o Slovanoch

Hlaholská akadémia Domu Matice slovenskej Bratislava, Dom Matice slovenskej Rožňava v spolupráci s Gemerskou knižnicou Pavla Dobšinského v Rožňave pozývajú širokú verejnosť v pondelok 18. mája 2015 o 16:30 hod. na otvorenie výstavy „SLOVO SLOVANOV“ do priestorov knižnice na Lipovej ul. č. 3. Otvorenie výstavy bude spojené s prednáškou Mgr. Eleny Šubjakovej na tému SLOVANIA.

„Slovania, najpočetnejšia etnická skupina v Európe, ktorú zjednocuje reč a spoločné etnické korene, odvodzujú svoje meno od pojmu slovo“ povedala Mgr. Elena Šubjaková, publicistka, ktorá príde otvoriť výstavu v Rožňave, a pokračovala „Je príznačné, že v staroslovenčine slovo JAZYK = NÁROD. Najhlbšie zdôvodnenie vzťahu Slovanov k slovu podal Ľudovít Štúr. Na základe svojich etnografických štúdií predpokladal tvorivý prínos Slovanov predovšetkým v oblasti SLOVA. Do tohto obrazu veľmi dobre zapadá aj fakt, že Slovania sú asi jediným národom na svete, ktorý presne pozná dátum zrodu svojej písomnej kultúry. V prednáške na tému SLOVANIA sa prítomní toho dozvedia omnoho viac a ja ich srdečne pozývam, aby si ju prišli vypočuť,“ dokončila pani Šubjaková, autorka knihy „Hlaholika – posvätné dedičstvo Slovákov“, odborníčka v uvedenej tematike.

Výstava o Slovanoch bola po prvý krát otvorená v USA v septembri 2012 v Baltimore ako stála výstava. Toto prvé múzeum Slovanov je dnes centrom slovanskej kultúry v Spojených štátoch. Výstava prezentuje hlavné črty slovanského sveta.

Pozývame širokú verejnosť v pondelok 18. mája 2015 o 16:30 hod. do priestorov Gemerskej knižnice Pavla Dobšinského v Rožňave, Lipová ul. č. 3, kde v spolupráci s Hlaholskou akadémiou Domu Matice slovenskej Bratislava a Domu Matice slovenskej Rožňava sa bude konať otvorenie výstavy pod názvom „SLOVO SLOVANOV“. Výstava bude spojená s prednáškou Mgr. Eleny Šubjakovej, publicistky na tému SLOVANIA. Výstava potrvá do 30.5.2015 a pozrieť si ju bude možné v rámci výpožičných hodín knižnice. Vstup je voľný.

Tatiana Bachňáková, Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave

Kontakt:

  • www.kniznica-rv.sk      E-mail : kniznica@kniznica-rv.sk
  • Adresa : Lipová 3, 048 01 Rožňava
  • Tel. : 058/ 788 09 11, 788 09 17

Zdroj : http://www.hlaholika.sk/slovo-slovanov-vystava-o-slovanoch

 

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore