Tlačové správy

Generálny tajomník Energetickej charty Dr. Rusnák informoval slovenských novinárov v Bratislave

V stredu 13. mája 2015 v Bratislave, generálny tajomník Sekretariátu Energetickej charty Dr. Rusnák, zvolal tlačovú konferenciu pre slovenských novinárov a prezentoval úlohu Energetickej charty pri napĺňaní zámerov Energetickej únie Európskej únie (EÚ), najmä vo vzťahu k jej vonkajšej dimenzii, politickú deklaráciu o Medzinárodnej energetickej charte, ako aj ďalšie aktivity Energetickej charty.

Na úvod generálny tajomník objasnil vzťah Energetickej charty a Energetickej únie. Podľa jeho názoru, návrhu Energetickej únie chýba vhodne naplánovaný a zadefinovaný vonkajší rozmer. Hoci integrácia energetických systémov v rámci EÚ je dobre vyvinutá medzi väčšinou členských štátov, malý dôraz je kladený na spoluprácu s partnermi mimo EÚ. Energetická charta tak môže byť nástrojom pre krajiny po celom svete, najmä pre štáty produkujúce energiu, ktoré by mali byť zohľadnené vo vonkajšom rozmere Energetickej únie.

V druhej časti tlačovej konferencie Dr. Rusnák načrtol základné informácie o Zmluve o Energetickej charte. Následne objasnil históriu Procesu Energetickej charty, počnúc prijatím deklarácie o Európskej energetickej charte z roku 1991 až po proces modernizácie Charty, ktorý viedol k prijatiu novej politickej deklarácie, Medzinárodnej energetickej charty. Táto je výsledkom potreby reakcie na meniace sa globálne energetické prostredie vo forme adaptácie textu Charty z roku 1991 na moderné výzvy a vývoj v energetickom sektore.

Medzinárodná energetická charta bude podpísaná a prijatá počas Ministerskej konferencie v Haagu v dňoch 20. – 21. mája 2015 a podpísať a prijať ju môže každá krajina, ktorá prejaví záujem o spoluprácu v rámci Procesu Energetickej charty. Jedným z hlavných dôvodov, prečo krajiny prejavili záujem o pristúpenie k Energetickej charte a prečo sa niektoré rozhodnú pristúpiť k Zmluve o Energetickej charte, je osobitná ochrana a podpora investícií prostredníctvom multilaterálneho právne záväzného rámca pravidiel, vysvetlil Dr. Rusnák.

Pre bližšie informácie, prosím navštívte naše webové stránky na international.energycharter.org a www.encharter.org.

Sledujte naše novinky na sociálnych sieťach facebook.com/EnergyCharter a @Energy_Charter | @SecGenEnCharter.

Dr. Urban Rusnák (1967) vyštudoval Moskovskú vysokú školu ropy a plynu a obhájil doktorát na Ankarskej univerzite v Turecku na tému Geopolitika ropy a zemného plynu Kaspického regiónu. Od roku 1992 pracuje v diplomatických službách. Pôsobil na veľvyslanectve v Ankare, zakladal a riadil Medzinárodný vyšehradský fond v Bratislave a v období plynovej krízy bol veľvyslancom SR v Kyjeve. Od roku 2009 do roku 2012 bol vedúcim projektu Vonkajšej energetickej bezpečnosti MZV SR v Bratislave. Od januára 2012 je generálnym tajomníkom Sekretariátu Energetickej charty.

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore