Tlačové správy

Dýchať či nedýchať?

 

Košice, 01.06.2015. Experti z európskeho projektu Clean Air merali v piatok 29.05.2015 znečistenie ovzdušia veľmi jemnými prachovými časticami (UFP = Ultra Fine Particles) v Košiciach, a odhalili závažné skutočnosti.

Prvou boli vysoké tzv. pozaďové hodnoty „čistého“ vzduchu v Košiciach, ktoré dosahovali priemerných hodnôt takmer 7000 častíc na cm3 (č/cm3)! Jedným nádychom vdýchneme približne 0,5l vzduchu a za minútu sa v pokoji nadýchneme asi 15 krát, čo znamená že pri jednom nádychu „čistého“ vzduchu v Košiciach vdýchneme 3,5 milióna častíc, za minútu to je 52 mil. častíc.

Najhorší vzduch bol v Košiciach zaznamenaný (priemerné hodnoty ca 15 min. merania):

– na Štefánikovej ulici (22 350 č/cm3),

– v staršom, zelenom autobuse MHD (Solaris, EURO III) s dieselovým motorom (33 550 č/cm3);

– v TAXI pri jazde okolo centra (40 200 č/cm3);

– v podzemná garáž nákupného centra (42 900 č/cm3);

Daniel Lešinský (predseda o.z. CEPTA): „Najviac ma prekvapili výsledky z merania v taxíku, ktorým sme sa previezli ráno v pracovný deň okolo centra Košíc, tieto hodnoty sú podobné vo všetkých autách v ktorých cestujeme cez naše mestá, pretože ventilácia jemné prachové častice nezachytí; a potom samozrejme hodnoty v podzemnej garáži, to sme nečakali.“

Za čistý vzduch v obci na Slovensku možno aktuálne považovať vzduch priemernou hodnotou pod 3000 č/cm3, ktorý sme namerali napr. vo Zvolene, ale aj na Kolibe v Bratislave. Veľmi čistý vzduch sa nám podarilo namerať vo Vysokých Tatrách s priemermi pod 1500 č/cm3, a doposiaľ najnižšiu hodnotu v EÚ, na Lomnickom štíte (2634 m.n.m) – 955 č/cm3. To znamená že čistý vzduch v Košiciach bol 5x horší ako čistý vzduch na horách.

Dánsky expert Kaare Press-Kristensen (Danish Ecological Council) dodal k výsledkom merania kvality ovzdušia: „Takto znečistený vzduch v Košiciach spôsobuje vážne zdravotné problémy, ako napr. kardiovaskulárne ochorenia, ochorenia dýchacích ciest, rakovinu a tým spôsobuje predčasné úmrtia.

Hlavnými zdrojmi lokálneho znečistenia ovzdušia v obciach je doprava, predovšetkým vozidlá s dieselovým pohonom a lokálne kúreniská, regionálne znečistenie má na svedomí hlavne priemysel a energetika. Riešenia pre zníženie znečistenia ovzdušia v mestách na Slovensku budú predstavené na tlačovej konferencii dňa 3.6.2015 v Bratislave a následne na stránke o. z. CEPTA, no medzi opatrenia pre Košice určite možno zaradiť:

  1. ak sa skutočne potrebujeme niekam presunúť, tak inak ako autom alebo motorkou – ideálny je bicykel, kolobežka, chôdza, MHD;
  2. ak sa inak nedá ako autom, potom vždy využívajme EKOŠOFÉROVANIE;
  3. zavedenie nízkoemisnej zóny v centre a v husto obývaných častiach mesta Košice;
  4. maximálna podpora a rozvoj cyklodopravy, s prioritou bezpečnosti cyklistov;
  5. výmena všetkých dieselových autobusov starších ako EURO 5 za CNG – plynový, ekologický a ekonomický pohon, alebo za trolejbusy;
  6. osveta v oblasti používania lokálnych kúrenísk (krby, kotle, pece na tuhé palivo);
  7. pri rekonštrukciách v husto obývaných / navštevovaných častí mesta zaviesť prísne výberové kritériá vo verejnom obstarávaní (tzv. zelené VO) pre stavebné firmy s podmienkou filtrov na pevné častice (DPF) pre všetky mechanizmy a vozidlá na stavbe.

V najbližších dňoch 1.-2.06.2015 budú experti o. z. CEPTA merať znečistenie ovzdušia prachovými časticami ešte v mestách:

– pondelok 01.06. Žilina (doobeda) a Trenčín (podvečer), (kontakt MV*);

– utorok 02.06. Trenčín (doobeda) a Bratislava (poobede), (kontakt DL*);

STREDA 03.06.2015 – 9:30 tlačová konferencia o. z. CEPTA, Slovenský syndikát novinárov (SSN), Župné nám. 7, Bratislava. Prezentácia výsledkov merania znečistenia ovzdušia a odporúčaní ako na znečistené ovzdušie spolu s expertmi:

– Dr. Kare Press-Kristensen (Dánsko);

– MUDr. Miroslav Šuta (Česká republika);

– Ing. Daniel Lešinský, PhD. (Slovensko).

Médiá pozývame tak na merania znečistenia ovzdušia v regiónoch SR ako aj na záverečnú tlačovú konferenciu v Slovenskom syndikáte novinárov (SSN), na Župnom námestí 7, v Bratislave. Kompletné výsledky meraní dostanú na tlačovej konferencii zúčastnení zástupcovia médií.

Tlačová správa

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore