Tlačové správy

Košice Gurmán Fest – festival výnimočných chutí

šiesty rok v rade patrí slnečný júnový víkend v Košiciach najväčšiemu gastronomickému podujatiu na východnom Slovensku – Košice Gurmán Fest-u. Od 12.-14. júna 2015 sa v Mestskom parku predstaví rekordný počet 57 vystavovateľov (v roku 2014 – 42 vystavovateľov). Po minuloročnej premiére v novej lokalite, kedy festival navštívilo 10 000 spokojných návštevníkov sa spoločne môžeme tešiť až na 57 reštaurácií, vinoték a predajcov nápojov, ale aj producentov lokálnych gastronomických produktov, či dizajnu. Počas troch dní tak vytvoria v centre Košíc zelený ostrov plný kulinárskych zážitkov s bohatým sprievodným programom pre malých aj veľkých gurmánov. To najchutnejšie zo svojej kuchyne spolu so špeciálnym festivalovým menu ponúknu tie najlepšie košické reštaurácie, medzi ktorými nebudú chýbať Villa Regia, Baránok, Olive Tree, Allegro, Med Malina s konceptom „Milujem poľské jedlo“, Camelot, Via Roma, Dália a Maiko Sushi, či nováčikovia na košickej gastronomickej scéne Bistro Tabačka a Dobré Bistro. Z okolia prijali pozvanie Preshow Harley’s Steak House, Farmer Area Steak House a vychýrená maďarská reštaurácia Anyukám Mondta. Smäd uhasia lahodnými vínami a destilátmi priateľ všetkých gurmánov KubBo Select, vinotéka Náš svet, spoločnosť Félix Wines, Citadela Wine & Art Gallery, či novinka na horúce letné dni Opre’ Cider od mladých bratov Oprendekovcov z Budimíra a mnoho ďalších. Hviezdami kulinárskeho programu košického Gurmán Festu budú známi šéfkuchári Vojtech Artz, Marcel Ihnačák a 15-minútový kuchár Gabriel Kocák.

Presun z Botanickej záhrady do Mestského parku po minuloročnej premiére hodnotia organizátori kladne: „Rozloha mestského parku nám umožňuje festival rozvíjať vo viacerých smeroch – zvýšili sme počet reštaurácií a predajcov nápojov s ohľadom na rozmanitosť a zachovanie vysokej gastronomickej úrovne festivalu, vytvorili viacero zón pre návštevníkov, kde môžu oddychovať, tráviť čas s priateľmi pri dobrom jedle a pohári vína, alebo detskú zónu pre najmenších gurmánov s kreatívnymi dielňami, divadelnými vystúpeniami, detskou diskotékou, živými poníkmi a skákacím hradom. Tohtoročnou novinkou je aj minivláčik Detskej železnice v Košiciach, ktorý bude voziť detičky v blízkosti detskej zóny Lentilka.“ hovorí manažérka festivalu Zuzana Fabianová z organizácie Visit Košice. Zmenou lokality sa podľa štatistík počet návštevníkov v priebehu jedného roka zdvojnásobil. Zaujímavou súčasťou festivalu je aj Kreatívna zóna, kde sa predstavia viacerí producenti lokálnych produktov ako Sladký košík, Opre Cider, Debnička od babičky, Vécsesi, Gazdovia.sk, či bicyklová kaviareň Doraz café, kníhkupectvo Artforum s ponukou kulinárskych kníh a tiež chutným vegánskym gulášom, mestské bicykle od B Limited Outdoor, populárna lokálna móda KERE, designové zástery od Anamo, ručne vyrábané šperky chamELLEon alebo prírodou inšpirované sklenené šperky od Cynthia Design. Priestor dostane aj iniciatíva „Adoptuj si včelu“, ktorá svojím projektom podporuje výstavbu úľov vo viacerých slovenských mestách a upozorňuje tak na dôležitosť ochrany včiel a prispieva k vzdelávaniu detí v školách prostredníctvom praktických ukážok.

V bohatom kulinárskom programe si nájdu to svoje milovníci dobrého jedla, ale aj začínajúci kuchári. Inšpirovať sa nápadmi do vlastnej kuchyne budete môcť od šéfkuchárov najlepších košických reštaurácií, ale aj od známych majstrov ako Vojto Artz a jeho kuchárske zručnosti, Marcel Ihnačák so svojou Veľkou kuchárskou šou, ale aj 15-minutový šéfkuchár Gabriel Kocák, ktorý predstaví ako vyzerajú Tatry na tanieri. Najlepšie nealkoholické kokteily pre Vás namieša profesionálny barman Peter Pravotiak, víťaz medzinárodných majstrovstiev sveta MATTONI GRAND DRINK 2011 a na večernú zábavu naladí Warm-up TATRATEA Bar & Disco. V sobotu bude mestský park dejiskom okrúhlych 5. MAJSTROVSTIEV SLOVENSKA VO FILETOVANÍ ČERSTVÉHO LOSOSA, kde si pod záštitou spoločnosti Metro zmeria sily viac ako 15 finalistov. Tradične bohatý sprievodný program pripravil tiež pivovar Pilsner Urquell spolu s reštauráciou Camelot, ktorí počas Košice Gurmán Festu privítajú viacero čestných hostí z oblasti pivovarníctva napríklad Václav Berka. Príjemným spestrením festivalu bude večerné nafukovanie a štartovanie teplovzdušných balónov priamo z parku v rámci sprievodného program 22.ročníka Balónovej fiesty v Košiciach. Najmenší gurmáni sa okrem detskej zóny plnej prekvapení môžu tiež tešiť na nedeľné vystúpenie známeho Divadla MaškrtaProgramovou novinkou bude aj hudobný altánok, ktorý sa v spolupráci s festivalom HEVHETIA naplní počas víkend až siedmimi koncertami. S príjemnými pesničkovými a jazzovými formátmi sa postupne predstavia Štefan Šanta, Edo Klena & Klenoty, The Swines, Jazzabell, AMC Trio a Sisterhood of Klangpedal. Vystúpenia týchto interpretov sú tiež pozvánkou na skvelý hudobný festival, ktorý sa uskutoční počas leta vo viacerých slovenských mestách.

Tak ako každý rok, aj počas 6.ročníka Košice Gurmán Fest-u sa budú môcť návštevníci zapojiť do žrebovania o hodnotné ceny. Stačí ak vyplnia ústrižok zo vstupenky so svojimi údajmi a vhodia ho do osudia pri hlavnom pódiu. Ceny do súťaže venovali všetci vystavovatelia takže o štedré poukazy na konzumáciu do reštaurácii, či iné vecné prekvapenia nebude núdza. Hlavnou cenou pre vyžrebovaného výhercu je auto na víkend od spoločnosti SUBARU, ktorým sa bude môcť odviezť napríklad na zážitkovú večeru do Vysokých Tatier, ktorá je súčasťou hlavnej ceny. Nadšení gurmáni si tento rok budú môcť zakúpiť aj zvýhodnenú festivalovú permanentku a užiť si tak tri festivalové dni za cenu dvoch. K dispozícii bude aj štandardný jednodňový vstup.

Otváracie hodiny festivalu: piatok 12.6. a sobota 13.6. od 12.00-22.00, nedeľa 14.6. od 11.00 do 20.00

Mestský park bude z dôvodu prípravných prác pre verejnosť uzavretý od štvrtka, 11.6. od 12.00 a v pondelok 15.6. do 12.00. Počas festivalového víkendu je možné vstúpiť do parku len po zakúpení festivalovej vstupenky.

Viac informácií nájdete na www.visitkosice.eu,

kontakt: Zuzana Fabianová – manažér festivalu, zuzana.fabianova@visitkosice.eu , +421 917 851 944

 

 

 

 

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore