Tlačové správy

Netreba byť dokonalý, stačí byť dosť dobrý rodič!

Aj vy ste niekedy vyčerpaní z toho, čo sa od vás ako rodičov očakáva?

  • Musíme s dieťaťom tráviť kvalitný čas.
  • Musíme mu zdravo variť.
  • Musíme mu zabezpečiť všestranný rozvoj, a teda zaplatiť minimálne tri krúžky, kam ho potom musíme denne voziť.
  • Nesmieme dieťa trestať, nesmieme naň byť veľmi ale ani málo nároční…

Kto toto dokáže zvládnuť a nezabiť pritom seba a svoje dieťa?

Viac ako dokonalú starostlivosť Dieťa potrebuje smiech. Aj ten veselý, hlučný, ale aj smiech vnútorný. Pohodu, pocit bezpečia, ktorý je podmienkou pre to, aby dieťa mohlo prežívať radosť zo života. Aby malo pekné minulé zážitky, aby rado žilo dnes a aby sa tešilo, čo bude zajtra, o rok, keď vyrastie.

Ako vytvoriť dieťaťu pocit pohody? Čo dieťa potrebuje, aby sa mohlo spokojne smiať?

Prečítajte si o tom na webstránke Rodič v pohode.

Dieťa potrebuje, aby boli v pohode jeho rodičia. Veríme, že ak je šťastná matka, ak je šťastný otec, je šťastná celá rodina. Vnútorné emócie dieťaťa sú do veľkej miery zrkadlom emócií jeho rodičov. Ak sú nepokojní, je nepokojné aj ono. Ak majú strach, že prídu o prácu, ak prežívajú ako neúspech, že nemôžu ísť na dovolenku k moru, ak sa trápia, kam poslať dieťa do školy – dieťa to možno nekomentuje, ale prežíva to s nimi. Všetky tieto situácie treba riešiť a možno sa ich nepodarí vždy riešiť úspešne. Dieťa ale môže byť spokojné a šťastné bez ohľadu na to, aké riešenie nájdeme – ak sme pritom spokojní, ak sa sami vieme napriek väčším a možno aj neriešiteľným problémom tešiť z drobností, ak sa vieme usmievať. Ak veríme, že svet je dobré miesto na život.

 „Chceme vytvoriť priestor pre to, aby sme my rodičia posilňovali svoju vnútornú spokojnosť, hľadali svoj smiech, boli v pohode, nebáli sa snívať a hľadali zdroje pre radosť a vďačnosť. Aby sme sa nielenže nebáli otázok detí, pre ktoré je náš vnútorný svet odhalený, ale aby sme to v nich rozvíjali. Aby spätná väzba medzi rodičom a dieťaťom, medzi rodičmi navzájom bola vítaná. Aby naše deti, keď budú dospelé, sa stali našimi partnermi a priateľmi. Je to krásne, keď sa to podarí,“  hovorí Marek Roháček zo združenia Návrat.

Rodičom aj odborníkom ponúkame aj sériu rozhovorov Objavujte čaro rodičovstva s prof. Matějčekom,  vynikajúcim českým detským psychológom, ktorý spolupracoval na najväčšom výskume o deťoch vyrastajúcich v rôznych typoch rodín a náhradnej starostlivosti, ktorý priniesol veľa cenných poznatkov.

Britský pediater a psychoterapeut Donnald Winnicot zhrnul svoje pozorovanie: „Na to, aby sa dieťa posunulo z úplnej závislosti na matke k relatívnej samostatnosti, dosť dobrá matka musí postupne zlyhávať v prispôsobovaní sa potrebám dieťaťa. Toto matkino zlyhávanie pomáha dieťaťu učiť sa tolerovať frustráciu, s ktorou sa stretne vo vonkajšom svete.“

Budeme sa teda tešiť, ak spolu porozumieme tomu, že netreba byť dokonalý, stačí byť dosť dobrý rodič.

Projekt Detstvo potrebuje smiech zameraný na podporu rodičovstva je súčasťou trilógie Detstvo potrebuje rozprávku, hru a smiech, ktorý realizuje Návrat, o.z. s podporou Nadácie Orange.

 

 

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore