Tlačové správy

Cesta gesta

Profilová výstava domáceho autora Karola Petreša, patriaceho k mladšej generácii umelecky a pedagogicky aktívnych košických výtvarníkov, predstavuje jeho aktuálnu polohu vo vývine výrazového jazyka, ktorým postupne prechádza od ukončenia svojich štúdií v roku 2008 v Ateliéri súčasného obrazu u doc. Adama Szentpéteryho na Fakulte umení Technickej univerzity v Košiciach.

Vo svojej doterajšej tvorbe sa stal divácky známejší viac ako autor expresívne zobrazujúci najmä izolovanosť a „outsidériu“ človeka, uchyľujúceho sa do imaginárnych interiérov a vnútorných svetov, v ktorých sa jeho jediným spoločníkom stáva vlastný tieň. Vo svojej novej výstave vizuálne predstavuje však diametrálne odlišnú kvalitu pocitov bezmenného človeka, keď ohlasuje príklon viac do priestoru explozívnej farebnej pestrosti, základom ktorej mu stojí prvotná inšpirácia skutočnou krajinou podobne ako v impresionizme, na čo odkazujú aj názvy niektorých vystavených malieb tvorených technikou oleja, akrylu, tempery či koláže.

Nepochybne inšpirovaný výrazovou stratégiou tohto výtvarného obdobia si však vyberá iba tému s dominantnou farbou udávajúcu základný tón, resp. atmosféru obrazu, ktorú dotvára následne pomocou expresívneho gesta aktivizujúceho sa z podvedomia. Totiž Petrešova pôvodná inšpirácia krajinou je len východiskovým bodom, od ktorého ďalej už rieši kompozíciu a farebnosť zvlášť ako samostatný maliarsky problém vlastného výrazového gesta. Prostredníctvom vystavených obrazov môže tak publikum nahliadnuť na estetickú snahu výtvarníka o posunutie hraníc krajinomaľby vedúcej paradoxne až k abstrakcii, pomocou ktorej prezentuje divákom čistú radosť z maľovania.

  • Názov výstavy: Karol Petreš – Cesta gesta
  • Miesto: Východoslovenská galéria, Hlavná 27, Košice
  • Termín: 4. september – 1. november 2015
  • Vernisáž: 3. september 2015 o 17:00 hod.
  • Kurátor: PhDr. Pavel Urban, PhD.

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore