Tlačové správy

Zlatý žobrák opäť na scéne

Už o niekoľko dní začne v Košiciach jediný Medzinárodný festival lokálnych televízií v Európe Zlatý žobrák Košice 2012. Na jeho v poradí už 18. ročník sa prihlásilo viac ako 130 účastníkov z 20 krajín Európy a USA. Od 12. do 16. júna sa obyvatelia a návštevníci Košíc môžu tešiť nielen na zaujímavé súťažné snímky v Dome techniky, ale aj na prehliadku najlepších európskych dokumentárnych, celovečerných i animovaných filmov v kine v OC Galéria. Nebudú chýbať ani stretnutia a diskusie so slovenskými aj zahraničnými režisérmi.

Tento rok sa do súťažnej filmovej časti „Zlatý žobrák“ prihlásilo takmer 80 filmov z 19-tich krajín . Súťažiť medzi sebou budú nielen lokálne televízie, ale aj produkčné spoločnosti a mladí autori. Nesúťažná filmová časť pod názvom „Európa na plátne“ bude prebiehať v kine Ster Century Cinemas a je určená širokej verejnosti. Snažíme sa ňou priblížiť to najlepšie, čo v európskej filmovej produkcii momentálne existuje, aj preto, že Košičania, ako budúci občania Európskeho hlavného mesta kultúry, si to zaslúžia. Nebude chýbať ani množstvo pracovných stretnutí na témy, ktoré rezonujú v Európe a tiež už tradičné sprievodné podujatia, ktorými chceme priblížiť Košice nielen domácim, ale aj zahraničným návštevníkom„, povedala riaditeľka festivalu Eva Dekanovská.

Filmová prehliadka Európa na Plátne v Ster Century Cinemas Sprievodným podujatím

Medzinárodného festivalu Zlatý žobrák je prehliadka Európa na plátne, ktorá prebieha od stredy 13. júna do soboty 16. júna v Kine Ster Century Cinemas.

V stredu o 17. hodine sa v kine uskutoční otvárací ceremoniál, kde premietnu výber víťazných filmov festivalu Zlatý žobrák z minulého roka. Vstup na podujatie je prístupný verejnosti. Všetky filmy prehliadky sú bezplatné! Premietať sa bude v dvoch blokoch, doobedňajšom a večernom. Podrobný program nájdete na www.festival.sk.

Za štyri dni ponúkne viac ako 50 filmov množstvo žánrov, experimentálny, či sociálny dokument, hraný film. Animovanú produkciu zastupuje napríklad film Crulic – kontroverzná snímka vznikla na základe skutočného príbehu rumunského väzňa, ktorý zomrel v poľskom väzení na hladovku. Prehliadka odráža aj súčasnosť a dopady ekonomickej krízy v podobe dvoch gréckych dokumentov s príznačnými názvami Catastroika a Deptoobrazy. Zaujímavý na týchto snímkach je aj fakt, že vznikli za pomoci crow fundingu, čiže za peniaze, ktoré vyzbierali občania krajiny.

V Ster Century Cinemas možno zhliadnuť aj niekoľko ruských filmov. Dokumentárnu drámu z obdobia II. Svetovej vojny Stužková na mínovom poli a na ňu nadväzujúci hraný film Farebný valčík.

Z českej produkcie prináša prehliadka pozoruhodnú hranú snímku Andělé na kolejích. Vznikla pôvodne ako dielo amatérskych nadšencov, ale stretla sa s veľkým diváckym ohlasom. Zaujímavá je aj fínska dráma Dobrý syn.

Dejan Dabic zo Srbska zostavil kolekciu piatich balkánskych filmov, z Bulharska, Srbska, Macedónie a Chorvátska.

Z Nórska prichádzajú dva celovečerné filmy. Snímka Vegas rozpráva príbeh trojice mladých ľudí z Osla hľadajúcich zázemie.

Slovenská dokumentaristka Zuzana Piussi bude vo výbere európskych filmov zastúpená až troma. Kuracia láska je roadmovie o mužovi, ktorý sa rozhodol vyhľadať najlepšie grilované krídelká v Amerike. Film Koliba zasa približuje divokú privatizáciu filmových ateliérov v 90. rokoch a na prsty slovenskej justície si režisérka posvietila v dokumente Nemoc tretej moci. Pozoruhodným počinom je celovečerný poľský dokument Ján Pavol II., ktorý s odstupom času hodnotí osobnosť pápeža a ponúka množstvo nikdy nezverejnených záberov a faktov zo života tejto veľkej osobnosti. Ako uviedol Michal Klembara, programový riaditeľ prehliadky, snažil sa ju zostaviť tak, aby bola divácky príťažlivá a zaujala čo najširší okruh divákov.

Esencia Košíc a sprievodné podujatia

Hostia festivalu začnú prichádzať už v utorok a organizátori im pripravili privítanie v podobe finisáže výstavy členov spolku C+S v Synagóge na Zvonárskej ulici spojenú s výkladom Milan Kolcúna o histórii Košíc. „Chceli sme poukázať na to, že Košice sú mestom minorít, a to je vlastne aj nosnou myšlienkou nášho festivalu, ktorý dáva hlavné slovo lokálnym médiám. Môžeme sa chváliť, že máme jednu z najväčších pamiatkových rezervácií na Slovensku. Navyše je to vynikajúca príležitosť propagovať mesto, keďže sa tu zídu ľudia z 20 krajín a nejde len o obyčajných turistov. Väčšina z nich pracuje v médiách a dokážu túto správu posunúť ďalej,“ uviedla Eva Dekanovská.

Festival sa chce toho roku ešte viac priblížiť Košičanom a okrem už zavedenej série sprievodných podujatí pridáva bonbónik v podobe festivalovej Zóny v Technik Café pred Technickým múzeom. Už od pondelka si môžu návštevníci kaviarne, okrem letných drinkov vychutnať aj video-produkciu na plátne. Každý večer od 21. hodiny premietnu výber z tých najlepších krátkych filmov, nadväzujúci na minulé ročníky festivalu. Okrem toho ponúkne táto pouličná miniprehliadka aj balík nórskych krátkych filmov a potešiť sa môžete tvorbou študentov filmovej katedry Fakulty umení z Banskej Bystrice. Zóna vyvrcholí vo štvrtok a k filmom sa pridá aj vystúpenie finalistu Hlasu Československa Arpáda Cseteho a tria Niť s finalistkou srbskej verzie Idolu Milicou Marjanovič.

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore