Tlačové správy

Rozhovory o umení – akademický maliar Zdeňek Jeřábek

Galéria umelcov Spiša v Spišskej Novej Vsi – kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja organizuje v rámci projektu ORBIS PICTUS ďalšiu zo série Rozhovorov o umení, tentoraz zamerané na život a pedagogické pôsobenie akademického maliara Zdeňka Jeřábka. Akcia je venovaná jeho životnému jubileu – 85. narodeninám (nar. 3. 8. 1930). Moderovaná beseda za účasti pamätníkov – výtvarníkov na Spiši, predstaví unikátny život a pedagogickú činnosť výtvarníka, ktorý dlhoročne pôsobil ako pedagóg SOŠ drevárskej a ZUŠ v Spišskej Novej Vsi.

Akad. maliar Zdeňek Jeřábek sa narodil 3. 8. 1930 v Prahe. Prvé poznatky o výtvarnom umení a o drevárskom remesle nadobudol už ako 12 ročný učeň v súkromnej umelecko-priemyselnej dielni v Prahe. Vysokoškolské štúdium absolvoval v rokoch 1951 – 1957 na Akadémii výtvarných umení v Prahe v odbore grafika a maľba. Venoval sa ilustrácii, plagátovej tvorbe, propagačným návrhom a rea-lizáciám. V rokoch 1963 – 1989 pôsobil ako pedagóg výtvarného odboru Konštrukcia a tvorba nábytku a interiéru na Strednej umelecko-priemyselnej škole v Spišskej Novej Vsi. V rokoch 1989 – 2000 pôsobil ako učiteľ výtvarného odboru na Základnej umeleckej škole v Spišskej Novej Vsi. Popri pedagogickej činnosti viedol Klub amatérov výtvarníkov pri Okresnom osvetovom stredisku v Spišskej Novej Vsi. V roku 2000 odchádza ako 70 ročný do starobného dôchodku.

  • Miesto: Galéria umelcov Spiša (GUS) – kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, Zimná 46, Spišská Nová Ves, www.gus.sk
  • Názov podujatia: ORBIS PICTUS / ROZHOVORY O UMENÍ: JUBILANTI 2015 / 85. narodeniny Zdeňka Jeřábka                                        
  • Termín / čas podujatia: 30. 09. 2015, streda 17.00 – 19.00 hod
  • Kontakt pre médiá: Mgr. Lenka Králová, projekty@gus.sk, www.gus.sk
  • Vstupné: voľné

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore