Tlačové správy

Po gotickej ceste

Dom fotografie v spolupráci s Galériou umelcov Spiša – kultúrnym zariadením Košického samosprávneho kraja, otvára dňa 19. októbra 2015 mobilné fotodielne nazvané „Po gotickej ceste“, ktoré sú zamerané na objavovanie „nevideného“ Spiša – a to nielen v meste Spišská Nová Ves, ale aj v blízkom regióne. Fotodielne sú pokračovaním kreatívnych programov Domu fotografie.

Mobilné fotodielne pod vedením skúsených lektorov sú určené hlavne pre študentov umeleckých škôl: Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave, Univerzita Cyrila a Metoda v Trnave, Akadémie výtvarných umení v Krakove, Krakovskej umeleckej školy – KSA a Technickej univerzity v Košiciach. Súčasťou dielní bude práca v teréne, ako aj sprievodný program pre verejnosť formou prednášok, konzultácií a prezentácií.  „Workshopy vzhľadom k tematickej a technickej náročnosti vyžadujú účasť skúsených fotografov. Triedy sa nebudú zameriavať na technickú stránku snímania, ale na tvorivú prácu s plnohodnotnými výstupmi, ktoré budú verejne prezentované po ukončení dielní v piatok, 23.10. “, uvádza autorka projektu Lucia Benická. „Fotodielne sú pomenované podľa výtvarníkov zo stálej expozície Galérie umelcov Spiša „Terra Gothica“ s cieľom vytvoriť netradičné formy dokumentárnej fotografie, experimentu , fotografie krajiny i architektúry a to v digitálnom médiu,“ dopĺňa. Mobilné fotodielne sa uskutočnia od 19. – 23. októbra 2015. Projekt je realizovaný vďaka finančnej podpore Ministerstva kultúry SR.

Hostia projektu: Tomáš AGAT Blonski (Akadémia výtvarných umení, Krakow – PL), Jerzy Gawel (Krakovské školy umelecké, KSA / Krakow – PL), Peter Ančič (VŠVU, Bratislava), Jozef Sedlák (UCM, Trnava), Andrea Boldišová (UCM, Trnava), Daniela Kapráľová (Mestské kultúrne stredisko – Kaštieľ Snina). Autorka a kurátorka projektu: Mgr. Lucia Benická

PROGRAM PRE VEREJNOSŤ / Galéria umelcov Spiša

  • Pondelok, 19. 10. 2015

13.00 – 15.00 / otvorenie fotodielní, prezentácia výtvarníkov Fabini – Majkut – Csordák zo zbierok galérie: Mgr. Mária Šabľová – historička galérie, následná komentovaná  prehliadka stálej expozície Terra Gothica

  •  Utorok, 20. 10. 2015

 18.00 – 20.00 / autorské profily: 1. Tomáš AGAT Blonski, 2. Jozef Sedlák, 3. Peter Ančič, 4. Daniela Kapráľová

  •  Streda, 21. 10. 2015

09.00 – 11.30 / prezentácia fotografických škôl, konzultácie portfólií:

  1. Vysoká škola výtvarných umení v Bratislave, lektor: Peter Ančič
  2. Fakulta masmediálnej komunikácie, Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave, lektori: Jozef Sedlák, Andrea Boldišová
  3. Akademia Sztuk Pięknych v Krakove, lektor: Tomáš AGAT Blonski
  4. Krakowskie Szkoły Artystyczne v Krakove, lektor: Jerzy Gawel
  • Piatok, 23. 10. 2015

12.30 – 16.00 / finálna prezentácia fotografií z plenéru a z dielní, ukončenie podujatia

 MOBILNÉ FOTODIELNE /  hranice a možnosti zobrazenia digitálnym fotoaparátom:

1. Dielňa Jozefa Fabiniho / DOKUMENTÁRNA FOTOGRAFIA, lektor: Jozef Sedlák (UCM – Trnava) Zameriame sa na dokument o ľuďoch i miestach na spišskej gotickej ceste, s akcentom na mesto Spišská Nová Ves a okolie. Klasický a subjektívny dokument, v rámci výpovedí možné konceptuálne presahy.

2. Dielňa Jozefa Majkuta / KRAJINA A ARCHITEKTÚRA, lektor: Peter Ančič (VŠVU – Bratislava) Práca s detailami, celkom, kombináciami. Od realisticky dokonalej až po magickú jesennú krajinu, ako i fotenie architektúry mesta a vybraných objektov. Práca so svetlom, kľúčovým pre fotografiu krajiny a objektov v exteriéroch.

3. Dielňa Ľudovíta Csordáka / EXPERIMENT, lektor: Tomáš AGAT Blonski (ASP – Krakow, PL) Vytváranie výtvarného diela neohraničeného čistým fotografickým médiom, ale naopak schopného otvoriť sa ďalším výtvarným vizuálnym aj iným smerom ako napríklad video, interaktívne umenie, inštalácia, čistá myšlienka – koncept, hudba alebo poézia.

Kontakt / informácie:

  • Mgr. Lenka Králová, projekty @gus.sk, tel. 053 417 4621
  • Mgr. Ivana Lojan Pástorová, domfoto@domfoto.sk, tel. 0902 240 402

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore