Tlačové správy

Úspešné ťaženie UPJŠ v Košiciach na Zimnej univerziáde SR 2016

Rok 2016 sa začal výrazným nástupom na poli športových súťaží akademikov Slovenska, a to zimnou univerziádou, ktorá sa koná každé 4 roky. Univerziády sa medzi vysokoškolákmi považujú za „olympiádu“ akademických reprezentantov jednotlivých univerzít.

Zimnú univerziádu zorganizovala v dňoch 15. – 18. februára 2016 Technická univerzita v Košiciach v týchto športoch: zjazdové a bežecké lyžovanie, biatlon, stolný tenis, bedminton, karate, tanečný šport, pretláčanie rukou, florbal a futsal.

Na univerziádne súťaže v kolektívnych športoch futsal a florbal sa museli družstvá Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach (UPJŠ v Košiciach) kvalifikovať v turnajoch, kde sa stretli s družstvami všetkých univerzít Východoslovenského regiónu, pretože v týchto športoch iba víťaz kvalifikácie môže reprezentovať daný región.

„Naši reprezentanti vo futsale a florbale sa prezentovali tradične výbornými výkonmi a v rámci Slovenska patria k absolútnej špičke akademického športu“, uviedla riaditeľka Ústavu telesnej výchovy a športu (ÚTVŠ) UPJŠ v Košiciach Mgr. Alena Buková, PhD.

Futsalisti pretekali v zložení: Róbert Jano z Právnickej fakulty (PrávF) UPJŠ v Košiciach, dvojičky Matúš a Marek Vilčekovci z Lekárskej fakulty (LF) UPJŠ v Košiciach a ostatní z odboru Šport a rekreácia ÚTVŠ UPJŠ v Košiciach: Hrubovčák Marek, Jonec Michal, Kis Filip, Kovács Filip, Pella Stanislav, Pilipčuk Sergej, Ščavnický Tomáš a Vilner Ondrej Pod vedením PaedDr. Imricha Staška, učiteľa ÚTVŠ UPJŠ v Košiciach, sa vyššie menovaní študenti postarali o výrazný úspech, keď v silnej konkurencii univerzít UMB Banská Bystrica, UKF Nitra a EU Bratislava zvíťazili a získali zlaté medaily.

futsal_1

Kuriozitou je, že pre PaedDr. Staška vo funkcii trénera je to už tretí univerziádny titul za sebou (2008 – Žilina, 2012 – B. Bystrica a 2016 – Košice). O kvalite družstva UPJŠ svedčí aj to, že z jeho radov bol za najlepšieho brankára turnaja vyhlásený Stanislav Pella, študent 2. ročníka Šport a rekreácia z ÚTVŠ UPJŠ v Košiciach .

Florbalisti UPJŠ v Košiciach dosiahli rovnako obrovský úspech, keď pod vedením Mgr. Mareka Valanského, učiteľa ÚTVŠ UPJŠ v Košiciach, získali strieborné medaily. Vyhrali študenti Žilinskej univerzity, tretie bolo družstvo UK Bratislava a na štvrtom mieste sa umiestnila SPU Nitra. Tím UPJŠ v Košiciach tvorili študenti z LF UPJŠ v Košiciach: Blaško Jakub, Bauer Dávid, Dabóczi František a Lenárt Marek; študenti z Prírodovedeckej fakulty (PF) UPJŠ v Košiciach: Biľo Martin a Gančár Miroslav; študenti z Filozofickej fakulty (FF) UPJŠ v Košiciach: Dudovič Peter a Popovec Pavol; študent z Fakulty verejnej správy (FVS) UPJŠ v Košiciach Mudri Frederik; najpočetnejšie zastúpenie mali aj v tomto tíme študenti z ÚTVŠ UPJŠ v Košiciach: Bednár Marek, Dubovský Filip, Fečo Mário, Kročko Michal, Kerekeš Samuel, Prisztács Tomáš a Szabo Adrián.

univerziáda-florbal

V individuálnych športoch mala UPJŠ v Košiciach zastúpenie v súťažiach karate a bedminton. V karate svoju Alma mater reprezentovali študentky Zuzana Kormošová, Viktória Pillárová a Zuzana Schwartzová, všetky z LF UPJŠ v Košiciach a Marigona Mehmeti z ÚTVŠ UPJŠ v Košiciach. Všetky dievčatá sa umiestnili na medailových pozíciách. Zuzana Kormošová získala 1. miesto v KATA-ženy a 3. miesto v KUMITE v  hmotnostnej kategórii do 50 kg. V KUMITE sa  v kategórii do 55 kg umiestnila 2. mieste Zuzana Schwartzová a Marigona Mehmeti na 3. mieste a rovnako 3. miesto obsadila v kategórii  do 68 kg Viktória Pillárová.

ocenené karatistky-študentky UPJŠ

V bedmintone UPJŠ v Košiciach reprezentovali 7 študenti. Petra Korpová a Rastislav Garaj z PF UPJŠ v Košiciach a Wojciech Kurzynski z LF UPJŠ v Košiciach sa umiestnili na medailových pozíciách vo štvorhrách: Petra Korpová vo štvorhre žien na 2. mieste a v zmiešanej štvorhre na 3. mieste, Wojciech Kurzynski vo štvorhre mužov na 3. mieste a opačne, na druhom mieste v zmiešanej štvorhre. Rastislav Garaj obsadil 3. miesto v štvorhre mužov. Ostatní zúčastnení študenti skončili bez medailí:  Michaela Gerdová, Matúš Palenčík a Oleg  Shilenko – všetci z LF UPJŠ v Košiciach a Viktória Pevná z PF UPJŠ v Košiciach.

Napriek tomu, že sme sa zúčastnili iba 4 športov z 10, v športoch, v ktorých sme sa prezentovali sme boli jednou z najúspešnejších univerzít tohtoročnej Zimnej univerziády. Všetci študenti – reprezentanti UPJŠ vynaložili maximálne úsilie k dosiahnutiu výkonov, preukázali neskutočnú bojovnosť a snahu dosiahnuť čo najlepší výsledok“, zhodnotila Mgr. Alena Buková, PhD.

Na všetkých vyššie uvedených študentov môžeme byť právom hrdí; týmito výkonmi dokázali, že je možné skĺbiť náročné štúdium so športovou reprezentáciou svojej Alma mater. Blahoželáme!“ uviedla riaditeľka ÚTVŠ UPJŠ v Košiciach.

V prípade záujmu o podrobnejšie informácie kontaktujte:

Mgr. Alena Buková, PhD., riaditeľka ÚTVŠ UPJŠ v Košiciach

email: alena.bukova@upjs.sk          tel.: 055 234 1624

Poznámka: Tlačovú správu nájdete archivovanú na www.upjs.sk v časti Verejnosť a média http://www.upjs.sk/verejnost-media/.

Mgr. Mária Hrehová, PhD., tlačový referent a hovorca UPJŠ v Košiciach

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore