Tlačové správy

Podujatie so zahraničnou účasťou

Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja privíta v priestoroch na Lipovej ulici spisovateľku žijúcu v zahraničí Camille Labas. Beseda so Slovenkou žijúcou v Rakúsku sa uskutoční pre širokú verejnosť v piatok 18. marca 2016 o 17:00 hod. pri príležitosti mesiaca knihy.

Camille Labas sa narodila na Slovensku. Jej život sa však viaže aj na Rakúsko, Nemecko a Gruzínsko. Stredoškolské štúdiá ukončila maturitnou skúškou v Banskej Štiavnici, nemeckú literatúru a jazykovedu vyštudovala na Univerzite v Jene. V Gruzínsku bola viackrát na študijnom pobyte a určitú dobu tam aj pracovala ako učiteľka nemčiny.  Po návrate zo štúdií pôsobila ako asistentka pre nemčinu a angličtinu na Univerzite v Košiciach a pracovala ako prekladateľka pre filmové štúdio Koliba v Bratislave.

V roku 1986 odišla do Rakúska kde sa zamestnala ako korektorka nemčiny vo vydavateľstve pri Viedni a učiteľka slovenčiny v jazykovej škole. Neskôr sa venovala vedeckému štúdiu gréckej, rímskej, mezopotámskej a sýrskej kresťanskej histórie Byzancie, Arménska a Gruzínska na Viedenskej univerzite. V roku 2014 obhájila dizertačnú prácu o dejinách kresťanstva Gruzínska a Arménska.

Básne, články, poviedky, romány, či rôzne vedecké state píše po nemecky aj po slovensky. V roku 2010 jej vyšla kniha básní Miesto v tráve a v roku 2013 próza Sila statočného života ‒ Irenkina mladosť v Bardejove.

V knihe Autostopom s tromi deťmi, ktorá vyšla v roku 2015, sa delí autorka s čitateľom o zážitky zo svojich dobrodružných ciest. Kniha pôsobí motivačne pre ženy, ktoré sa ocitli po rozvode v beznádeji. Je to kniha o deťoch, o láske, vzťahoch rodičov a detí, o živote ženy ako matky, ľudských hodnotách, o svete.

„Najradšej komunikujem s ľuďmi cez knihy“,  prezradila Camille Labas, mama troch, dnes už dospelých detí. „Dávam zo seba všetko, lebo som v živote veľa dostala“, dozvedeli sme sa v jednom z jej množstva rozhovorov.

Pozývame Vás v piatok 18.marca 2016 o 17:00 hod. do priestorov Gemerskej knižnice Pavla Dobšinského v Rožňave, ul. Lipová č. 3 na zaujímavé stretnutie s Camille Labas – Slovensky žijúcej v Rakúsku, ktoré bude nielen o jej napísaných knihách. Pre účastníkov má autorka pripravené premietanie i autogramiádu. Tešíme sa na Vás! Vstup je voľný.

Tatiana Bachňáková, Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave

Kontakt : www.kniznica-rv.sk      E-mail : kniznica@kniznica-rv.sk

Adresa : Lipová 3, 048 01 Rožňava

Tel. : 058/ 788 09 11, 788 09 17

Zdroj : internet

http://www.postscriptum.sk/nase-tituly/skutocne-pribehy/autostopom-s-tromi-de-mi

www.martinus.sk

 

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore