Aktuality

Novinári = dobrí, lepší…

Porovnať úroveň svojej tvorby a príležitosť zabojovať o tie najlepšie pozície majú aj tento rok novinári z východného Slovenska. Košická Regionálna organizácia Slovenského syndikátu novinárov (RO SSN) za tradičnej a výdatnej finančnej pomoci Literárneho fondu – sekcie pre žurnalistiku a novinársku fotografiu v Bratislave (Litfond) im ponúka tieto možnosti takpovediac „2 v 1“ v rámci 21. ročníka autorskej súťaže novinárov východoslovenského regiónu za rok 2015.

V tomto roku je obzvlášť motivujúcim momentom priazeň Litfondu v podobe navýšenia finančných výhier v jednotlivých kategóriách. Predsedom 3-člennej odbornej poroty, ktorá bude prihlásené práce posudzovať, je opäť nominant Litfondu Peter Kubínyi, medzi žurnalistami z východu republiky „starý známy“ a prísny porotca…

Novinári (z printových médií, tlačových agentúr, internetových novín a elektronických médií) spolu so študentmi žurnalistiky a masmediálnych štúdií (denného štúdia) budú kvalitou svojej novinárskej tvorby súperiť v troch kategóriách – spravodajské, analytické a beletristické žánre, ale tiež v novinárskej fotografii a so študentským príspevkom, pri ktorom (žáner ani médium nie sú vymedzené). Porotcovia si budú všímať najmä objavnosť témy, pútavosť, aktuálnosť, hodnovernosť, presnosť, objektívnosť a profesionálne majstrovstvo. Súťažné práce, ktoré zachytávajú a odzrkadľujú život na východe našej krajiny, majú zobrazovať neznáme aj známe osobnosti, fakty a udalosti z Košického a Prešovského kraja, prinášať pohľad na fungovanie samosprávy, lokálnych a regionálnych inštitúcií a firiem – jednoducho problematiku každodenného diania a neopakovateľnosť študentského života na východnom Slovensku.

[download id=“79″ format=“2″]

Uzávierka súťažných prác je 31. marec 2016.

Veľa šťastia!

Beáta Penxová-Mačingová, podpredsedníčka RO SSN Košice

Štatút 21. ročníka autorskej súťaže novinárov východoslovenského regiónu za rok 2015

 Regionálna organizácia Slovenského syndikátu novinárov v Košiciach a Literárny fond – sekcia pre žurnalistiku a novinársku fotografiu v Bratislave vyhlasujú 21. ročník autorskej súťaže novinárov východoslovenského regiónu za rok 2015.

1. Cieľ

Motivovať a povzbudiť novinárov a študentov žurnalistiky a masmediálnych štúdií vo východoslovenskom regióne ku kvalitnej novinárskej tvorbe a poskytnúť im priestor na profesionálny rast a vzájomné poznávanie sa. Cieľom novozaradenej kategórie E pre študentov žurnalistiky a masmediálnych štúdií vo východoslovenskom regióne je motivovať ich k publikovaniu v médiách a k väčšiemu zapojeniu sa do redakčnej praxe už počas štúdia.

Podmienky súťaže

Súťažiť môžu redaktori a spolupracovníci tlače, rozhlasu, televízie, tlačových agentúr a internetových novín, a tiež študenti žurnalistiky a masmediálnych štúdií v dennej forme štúdia, ktorí žijú a tvoria v Košickom kraji a Prešovskom kraji. (Za internetové noviny sa považuje médium, ktoré okrem originálnej elektronickej formy nevyužíva inú formu na prenos žurnalistických diel. Nie sú nimi verzie printových ani rozhlasových či televíznych médií prezentované na webovej stránke.)

Každý autor môže poslať do súťaže max. 3 príspevky (vo všetkých kategóriách spolu) alebo ukážky z jedného tematického seriálu uverejnené v tlači, na internete či odvysielané v elektronických médiách v termíne od 1. januára do 31. decembra 2015, v ktorých stvárnil udalosti a problémy života ľudí v Košickom kraji a Prešovskom kraji. Popri autoroch môžu navrhnúť príspevky aj redakcie, katedry/fakulty žurnalistiky alebo masmediálnej komunikácie univerzít, ktorýkoľvek člen SSN alebo člen poroty súťaže.

Súťažné kategórie

 A – spravodajské žánre

Podkategórie:

  • A1 – tlač, tlačové agentúry, internetové noviny
  • A2 – elektronické médiá (rozhlas, televízia)

 B – analytické žánre

  •   B1 – tlač, tlačové agentúry, internetové noviny
  •   B2 – elektronické médiá (rozhlas, televízia)

 C – beletristické žánre

  • C1 – ústredná a krajská tlač
  • C2 – elektronické médiá (rozhlas, televízia)

 D – novinárska fotografia

 E – študentský príspevok (žáner ani médium nie sú vymedzené)

 F – prémia – vyhlasovateľ súťaže ocení prémiou prácu, ktorá verne a originálne odzrkadlí obraz života obyvateľov východoslovenského regiónu; žáner nie je vymedzený.

Hodnotenie prác

Základnými atribútmi hodnotenia sú objavnosť témy, pútavosť, aktuálnosť, hodnovernosť, presnosť, objektívnosť a profesionálne majstrovstvo. Súťažné práce majú zachytávať a odzrkadľovať život a dianie na východe Slovenska, zobrazovať neznáme aj známe osobnosti, fakty a udalosti z tohto regiónu, prinášať pohľad na fungovanie samosprávy, lokálnych a regionálnych inštitúcií a firiem, problematiku každodenného života občanov, resp. reflektovať študentský život na východnom Slovensku.

Súťažné príspevky bude hodnotiť 3-členná odborná porota menovaná organizátormi súťaže.

Podkategórie (A1/A2, B1/B2, C1/C2) sa samostatne hodnotia len v prípade, ak sa do každej prihlásia aspoň 3 autori, inak sa v rámci kategórie hodnotia spoločne.

Prémiu môže získať aj autor, ktorého príspevok dostane cenu v niektorej z ostatných súťažných kategórií.

Príspevky prihlásené v príslušnom ročníku súťaže budú hodnotené na záverečnom odbornom seminári, ktorý sa uskutoční na prelome mája a júna (presný termín jeho konania oznámime dodatočne) – na ňom predseda poroty delegovaný Literárnym fondom vyhlási výsledky súťaže a oceneným odovzdá finančné odmeny a diplomy.

Ceny

Finančné odmeny pre ocenených autorov sa zabezpečujú z prostriedkov Literárneho fondu.

V kategóriách A1/A2, B1/B2, C1/C2, D a E je za:

  • miesto: 200 €
  • miesto: 150 €
  • miesto: 120 €

V kategórii F je prémia 200 €.

Porota má právo niektorú z cien neudeliť. Nevyčerpané prostriedky z neocenených kategórií sa môžu presunúť a použiť na ceny za kvalitné príspevky v iných, silne obsadených kategóriách. V prípade, že sa na jednom mieste umiestni viac autorov, porota má právo – s ohľadom na celkovo vyčlenené financie – prerozdeliť odmenu rovnakým dielom.

Pokyny na prihlasovanie príspevkov

Do súťaže je možné zasielať len publikované príspevky.

Príspevky uverejnené v tlači a na internete je potrebné poslať v 3 exemplároch, z toho aspoň jeden musí byť fotokópiou uverejneného materiálu.

Príspevky v kategóriách elektronické médiá (rozhlas, televízia) je potrebné doručiť na CD/DVD nosiči a doplniť ich stručnou anotáciou jednotlivých príspevkov.

Do kategórie fotografia môžu autori prihlásiť 3 až 6 fotografií (častí seriálu) uverejnených v tlači a internetových médiách v termíne od 1. januára do 31. decembra 2015. Pri fotografiách vytvorených z poverenia tlačovej agentúry, resp. fotoagentúry stačí namiesto dokladu o uverejnení priložiť potvrdenie zamestnávateľa o tomto poverení.

V kategórii študentský príspevok môžu súťažiť poslucháči žurnalistiky alebo masmediálnych štúdií, ktorí študujú na univerzitách v Košickom kraji a Prešovskom kraji v dennej forme štúdia. Súťažné príspevky v termíne od 1. januára do 31. decembra 2015 sa musia tematicky venovať okruhom vymedzeným v bode č. 4.

Do súťaže nie je možné prihlásiť práce ocenené v iných novinárskych súťažiach.

Každý súťažný príspevok musí byť označený menom a priezviskom autora, názvom periodika a dátumom, kedy bol publikovaný.

Autor (prihlasovateľ, resp. navrhovateľ súťažných prác) je povinný uviesť pri každom príspevku kategóriu, do ktorej prácu prihlasuje.

Porota bude brať do úvahy len kompletné prihlášky!

Súťažné príspevky spolu s prihláškou (vypísanou trojmo) je potrebné poslať alebo osobne doručiť do 31. marca 2016 na adresu: Regionálna organizácia SSN, Szakkayho č. 1 (1. posch.), 040 01 Košice a označiť heslom: „Novinárska súťaž“.

Pozn.: Štatút bol schválený výborom Regionálnej organizácie SSN Košice na zasadnutí dňa 26. januára 2016.

 

 

 

 

 

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore