Tlačové správy

Historický úspech Študentského rozhlasu Košice

Na 12. ročníku medzinárodnej súťaže RádioRallye zaznamenal Študentský rozhlas Košice (ŠtuRko) nevídaný úspech. ŠtuRKo sa celkovo predstavilo s ôsmimi nahrávkami. ,,Nie je to vysoký počet, ale tento rok sme sa zamerali skôr na kvalitu ako na kvantitu,“ hovorí vedúci Študentského rozhlasu Košice Michal Lacko, študent Prírodovedeckej fakulty UPJŠ v Košiciach.

„Rádioaktívni“ Šturkáči sa aj napriek tomu tešili veľkému úspechu. Ich nahrávky sa umiestnili na popredných miestach v rebríčku a celkovo získali 13 diplomov. Najúspešnejšími nahrávkami sa stala montáž s názvom Jozef Jarkovský – Komentátorská legenda Slovenského rozhlasu, ktorá získala 1. miesto v hodnotení odbornej poroty, 1. miesto v hodnotení amatérskej poroty rádií a zároveň získala cenu Českého rozhlasu. Historicky po prvýkrát sa umiestnila aj nahrávka v kategórii Fonorallye, ktorá získala 1. miesto v hodnotení odbornej poroty, 1. miesto v hodnotení amatérskej poroty rádií a špeciálnu cenu predsedu poroty Ľ. Kasalu. Za veľký úspech považujú členovia aj 3. miesto v kategórii Živé vysielanie.

Najväčšie ovácie zavládli v radoch Študentského rozhlasu Košice po vyhlásení celkového víťaza celej súťaže, pretože sa ním stalo práve ŠtuRKo. ,,Naše rádio získalo po prvýkrát v histórii toto ocenenie a považujem to za veľký úspech. Tento úspech je pre nás ešte stále neuveriteľný, keďže sme na súťaž cestovali s malou dušičkou. Je to aj istý hnací motor, ktorý nám dodal energiu pracovať na sebe a neustále sa zdokonaľovať,“ hovorí vedúci Študentského Rozhlasu Košice. ,,Chcel by som sa poďakovať každému jednému členovi, ktorý sa akýmkoľvek spôsobom podieľal na tvorbe súťažných nahrávok. Obrovská vďaka patrí aj Univerzite Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, ktorá nás veľmi podporila. Verím, že v budúcom ročníku si túto pozíciu minimálne udržíme, “ dodával M. Lacko.

126 nahrávok, 9 hodín odposluchov

Deväť rádií zo Slovenska a dve rádiá z Českej republiky si medzi sebou zmerali sily v rôznych kategóriách. Ich výkony hodnotila odborná porota, ktorá pozostávala z manažéra Zelenej vlny RTVS Ľuboša Kasalu, ktorý je zároveň aj zakladateľom súťaže, z redaktora a moderátora RTVS Banská Bystrica Ladislava Eliáša, zvukového majstra Jakuba Gabriela a redaktorky Rádia Košice Ivany Bajerovej. Svojím odborným hodnotením po prvýkrát prispel aj slovesný režisér Centra výroby Českého rozhlasu v Tvorivej skupine České Budějovice Lubomír Koníř. Okrem poroty hodnotila nahrávky aj amatérska porota zložená z členov jednotlivých rádií.

Do súťaže bolo zaradených celkovo 126 nahrávok, ktoré spolu tvorili takmer 9 hodín čistého odposluchového času.

RádioRallye je medzinárodná súťaž internátnych a univerzitných rozhlasových štúdií. Jej dvanásty ročník sa tento rok konal v čase od 16. do 20. marca 2016 v Českých Budejoviciah. Celé podujatie organizovalo rádio K2, Asociácia členov a sympatizantov internátnych rozhlasových štúdií (AČAS), Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) a Slovenská spoločnosť elektronikov.

Poznámka: Tlačovú správu nájdete archivovanú na www.upjs.sk v časti Verejnosť a média http://www.upjs.sk/verejnost-media/.

Mgr. Mária Hrehová, PhD., tlačový referent a hovorca UPJŠ v Košiciach

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore