Tlačové správy

Andy Warhol – Piesne mojej matky Julie

Netradičný hudobný projekt Igor Kucer Emotion Group „Andy Warhol – Piesne mojej matky Julie“, s ktorým známy operný spevák Igor Kucer so svojim hudobným zoskupením absolvuje od začiatku apríla 2016 turné v 15. slovenských mestách, vznikol na základe autentických nahrávok matky Andyho Warhola Julie Zavackej-Warholovej. Tá vďaka iniciatíve svojho syna Andyho naspievala v 50. rokoch minulého storočia v nahrávacom štúdiu v Pittsburghu na LP platňu pôvodné rusínske ľudové piesne.

Príbeh ako z rozprávky. Pre Slovensko neznámy umelec s rusínskymi koreňmi Andy Warhol a jeho matka Julia Warhola-Zavacka. Prostá žena a jej milovaný syn Andrijko, z ktorého sa po rokoch stal svetový kráľ pop-artu Andy Warhol. Všetko sa začalo v malej dedinke pri Medzilaborciach, v Mikovej. Dcéra chudobných rodičov sa z veľkej lásky vydáva za svojho milého Andreja Varcholu. Sobášili sa v gréckokatolíckom chráme v Mikovej, ktorú opustili, nútení ísť za robotou až za „veľkú mláku“. Najprv muž a o niekoľko rokov za ním manželka. V Pittsburghu, meste baníkov a priemyslu, porodila Julia troch synov – Paula, Johna a Andyho. Dcérku Jozefínku jej „zubatá“ zobrala ešte v „kraji“, v rodnej Mikovej.

Pittsburgh bol pre synov mestom ich detstva i štúdií. Uspel najmladší Andy. Krátko po presťahovaní sa do New Yorku upútal svojimi kresbami a kolorovanými perokresbami módne štúdiá a vydavateľov natoľko, že sa stal najžiadanejším umelcom svojej doby. Úspech priniesol aj finančné zisky, Andy si kupuje rozsiahly dom – ateliér, ktorý nazval Factory. Tu vzniká centrum newyorskej umeleckej scény undergroundu, tu sa stretávajú najvýraznejšie a najslávnejšie osobnosti umenia, tu po niekoľkých rokoch Andy Warhol berie aj svoju, už chorľavú, matku, ktorá s ním žije až do svojej smrti. Stáva sa pre Andyho duchovným zázemím, domovom, akoby návratom do čias detstva.

Julia mu znovu rozpráva o starej vlasti, číta mu modlitby a spieva rusínske ľudové piesne, ktoré ho zaujmú natoľko, že ich vydáva na LP platni. Chce iba hlas svojej matky. Nahráva ho v štúdiu bez aranžmánu, hudobných nástrojov, iných vokálov. Iba Julia. Jednohlasne i dvojhlasne. Prosto texty, uplakaná melódia, ľudové piesne ľudí i zeme, odkiaľ prišli Andyho rodičia. Piesne čisté, až detsky vypovedajúce o živote, práci, bolesti i radosti. Rusínske „blues“? Jednu z LP platní Julia posiela do Mikovej svojej sestre, na obale ktorej píše: „DOROHA SESTRO JEVKO… POSYLAM TI TOT RECORDER… OBA HOLOSY MOJI… TAK MI ICH ANDRIJKO DAV NA TOT RECORDER…“.

02  03

V Mikovej v tom čase nemajú gramofón, platňa koluje u príbuzných na Slovensku – až skončí späť u sestry Andyho matky Evy Bezekovej na povale. Spolu s početnými kresbičkami od Julie i Andyho, návrhmi na topánky, polaroidmi, ktoré Julia posielala svojej sestre. V roku 1987 som túto platňu objavil u rodiny Bezekovej a vďaka Jarovi Kernerovi sme ju v štúdiu SRo (bola veľmi poškodená) ako-tak dali na magnetofónový záznam. Platňa bola istý čas vystavená v expozícii Múzeu modernehé umenia Andyho Warhola (MMUAW) a záznam hlasu, pesničiek Julie Warholovej je v archíve Spoločnosti Andyho Warhola.

Roky o to nik nemal záujem – okrem Stanislawa Muchu, nemeckého režiséra, ktorý fragment naspievanej piesne použil do svojho filmu Absolut Warhola. Pred niekoľkými rokmi som navrhol opernému spevákovi Igorovi Kucerovi, aby z piesní, naspievaných Juliou Warholovou, urobil vlastný projekt. O svojom návrhu som informoval rodinu Warholovcov v USA, ktorí tento návrh prijali s potešením. Igor Kucer so svojím bratom Vladom (Voloď) vytvorili nádherný multimediálny projekt „Andy Warhol – Piesne mojej matky Julie“. Po prvýkrát od vydania platne ktosi iný ako Julia prespieval a upravil, piesne, ktoré tak veľmi zaujali Andyho Warhola. Rusínske piesne z Mikovej a okolia.

Michal Bycko, PhD.

Po koncertoch na západnom a strednom Slovensku Igor Kucer Emotion Group ponúkne projekt Andy Warhol Piesne mojej matky Julie“ svojim priaznivcom aj v Košickom a Prešovskom kraji:

  • 21.04.2016        Michalovce                  Vináreň u Zlatého Býka                                 19:00 hod.
  • 22.04.2016       Prešov                           Divadlo Alexandra Duchnoviča                   19:00 hod.
  • 28.04.2016       Košice                           Tabačka/Kulturfabrik                                    20:00 hod.
  • 29.04.2016       Humenné                     Nostalgia music pub                                       21:00 hod.
  • 30.04.2016      Poprad                           Hodovňa                                                           21:00 hod.
  • 28.05.2016      Svidník                           Rusínsky festival                                             21:00 hod.
  • 24.06.2016      Medzilaborce                54. Festival kultúry a športu                         17:00 hod.
  • 25.06.2016      Bardejov                        Chianti wine & coffee bar

IGOR KUCER EMOTION GROUP

  • Igor Kucer – spev
  • Peter Uher – elektrická a nylonová gitara
  • Peter Adamkovič – klavír
  • Lukáš Cintula – klavír
  • Branislav Valanský – basová gitara
  • Matej Richtarčík – bicie nástroje
  • Miroslav Szirmai – perkusie

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore