Nitra

Čo plánujú urobiť esperantisti v Nitre tento víkend?

Kongresové mesto Nitra tento víkend obsadia esperantisti. Koná sa Celoslovenský esperantský kongres – TEK. Esperantom hovoriaci účastníci z celého Slovenska, Česka, Maďarska, Francúzska, Poľska ale aj Talianska či dokonca Brazílie sa stretnú v priestoroch SPU – Slovenskej poľnohospodárskej univerzity. Kongres TEK sa uskutoční od štvrtku 21. apríla do nedele 24. apríla 2016.

Celoslovenský esperantský kongres sa koná každý tretí rok s voľbami nového predsedníctva SKEF –  Slovenskej Esperantskej Federácie, ktorá je spolu so SKEJ – Slovenskou esperantskou mládežou organizátorom podujatia.

Počas kongresu budú prebiehať prednášky, diskusie, správy o činnosti, zasadnutia skupín a miestnych organizácií ale napríklad aj ochutnávka vína, prezentácia nových knižných titulov, esperantský kvíz či prechádzka mestom. Pre začiatočníkov sa bude konať v sobotu od 14:00 hod. v budove SPU aj rýchlokurz esperanta s možnosťou zakúpenia si rôznych esperantských materiálov (učebnice, slovníky, knihy, CD…)

Hlavnou témou TEK-u bude „Nové storočie Svetových Kongresov Esperanta“. Vedeli ste, že v júli 2016 sa práve v Nitre bude konať 101. Svetový esperantský kongres? Slovensko ešte nikdy nemalo tú česť hostiť toto prestížne a zároveň svetovo najväčšie esperantské stretnutie. Očakávaná účasť je 1500 ľudí zo 60 krajín sveta. Pre účastníkov sa pripravuje bohatý kultúrny program, výlety, zábava, ale aj odborné podujatia na aktuálne témy súčasnosti. Okrem tradičného programu sa pripravujú aj tzv. sprievodné podujatia, ako napr. Stredoeurópske medzináboženské fórum – CEIF 2016 alebo Medzinárodná jazykovo-politická konferencia za účasti troch eurokomisárov pod názvom: Perspektívy jazykovej komunikácie v EÚ.

Viac o svetovom kongrese na www.nitra2016.sk, o slovenskom kongrese na ter.esperanto.sk

rychlokurz

 

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore