Tlačové správy

Jedinečná motýlia šou v Botanickej záhrade UPJŠ v Košiciach

V piatok 20. mája 2016 začne v Botanickej záhrade UPJŠ v Košiciach deviaty ročník výstavy pod názvom Motýle exotických trópov. Motýlia šou v tropickom skleníku Viktória potrvá do 30. júna, návštevníci si ju budú môcť prezrieť v čase od 9:00 do 17:00 hod.. Sprístupnená bude aj prezentácia preparovaných motýľov vo vestibule botanickej záhrady na Mánesovej 23.

Počas trvania výstavy budú môcť návštevníci vidieť približne 3000 jedincov zo 100 druhov motýľov pochádzajúcich z tropických oblastí Ameriky, Austrálie, Afriky a Ázie. Motýle sú nakúpené vo forme kukiel, ktoré sa budú priebežne liahnuť v špeciálnych liahňach. Kukly budú dovezené v niekoľkých termínoch, aby návštevníci počas výstavy mohli vidieť čo najviac rôznych druhov.

„Oproti minulým rokom sú objednané kukly aj niektorých nových zaujímavých motýľov. K takým patrí napr. farebne veľmi nápadný Callicore pitheas zo Strednej a Južnej Ameriky. Má široké pozdĺžne červené a čierne pásy na hornej strane krídel a kruhové škvrny zospodu. Pre svoje nezvyčajné sfarbenie býva často prenasledovaný producentmi suvenírov, ktorí jeho krídla používajú pri výrobe šperkov a dekoračných predmetov. Boli objednané aj kukly viacerých nových juhoamerických druhov s tzv. „tigrím“ sfarbením krídel, kde sa striedajú čierne, oranžové, prípadne žlté pásy a škvrny. Tieto napohľad podobné druhy sú ukážkou fenoménu známeho ako mimikry,“ informuje Ing. Martin Suvák, PhD. fytopatológ Botanickej záhrady UPJŠ v Košiciach.

Liahnutie motýľov trvá rôzne dlhú dobu v závislosti od druhu motýľa a podmienok prostredia. Od teploty a vlhkosti vzduchu závisí aj samotná aktivita už vyliahnutých motýľov. Keď je zamračené a chladno, motýle sú menej aktívne, ako keď je slnečno a teplo.

„Motýľ je nielen krásnou, ale aj veľmi účelnou súčasťou životného prostredia. Poznávanie tajomstiev tejto časti prírody je dôležité aj pre mládež. Vykuklenie motýľa, pozorovanie zrodu novej formy života a ďalších dobrodružstiev, ktoré motýľa počas krátkeho života čakajú, určite zaujme každého vnímavého návštevníka“, poznamenáva Ing. Robert Gregorek, PhD., vedúci oddelenia dekoratívnej flóry Botanickej záhrady UPJŠ v Košiciach.

Počas výstavy je pripravená aj sprievodná akcia vo forme fotosúťaže o najkrajšiu fotografiu exotického motýľa.

„Každý z návštevníkov sa môže nielen pokochať motýľmi a zvečniť si ich fotoaparátom, ale tiež sa zapojiť do súťaže o najkrajšiu autorskú fotografiu exotického motýľa zhotovenú počas tohtoročnej výstavy v botanickej záhrade,“ informuje riaditeľ Botanickej záhrady UPJŠ v Košiciach, doc. RNDr. Sergej Mochnacký, CSc. a zároveň pozýva aj do ostatných sprístupnených expozícií botanickej záhrady a na ďalšie aktivity. „Počas tejto výstavy sa v rámci MDD uskutoční v nedeľu 29. mája 2016 program nielen pre deti, ktorý zabezpečia členovia LARP-klubu Košice. Na návštevníkov čaká lukostreľba, šerm, ale aj rôzne skúšky šikovnosti, či sokoliari.“

V prípade záujmu o podrobnejšie informácie kontaktujte:

RNDr. Andrea Fridmanová PhD.

e-mail: andrea.fridmanova@upjs.sk         tel.: +421 917 137 463

Poznámka: Tlačovú správu nájdete archivovanú na www.upjs.sk v časti Verejnosť a média http://www.upjs.sk/verejnost-media/.

Mgr. Mária Hrehová, PhD., tlačový referent a hovorca UPJŠ v Košiciach

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore