Tlačové správy

Svietiace vežičky a ukryté okná

Svietiace vežičky s novou medenou krytinou, zrekonštruované dvere na východnej strane, presuny lešenia, ale aj za lešením ukryté nové okná sú neklamným znakom toho, že čiastočná rekonštrukcia Historickej budovy Štátneho divadla Košice výrazne pokročila.

Stavebné práce, ktoré sú hlavnou súčasťou projektu „Obnova Národnej kultúrnej pamiatky – historickej budovy Štátneho divadla Košice v multikultúrnom a multinárodnom prostredí“, vstupuje do záverečnej časti. Podľa koordinátora projektu a riaditeľa útvaru technickej prevádzky Štátneho divadla Košice Ivana Krála práce prebiehajú v súlade s odsúhlaseným harmonogramom.

“Bola vymenená strešná krytina centrálnej plochy sedlovej strechy objektu a vrchná časť dvoch vežičiek z východnej strany. Z cieľovej hodnoty 948 metrov štvorcových sa k dnešnému dňu vymenila strešná krytina na ploche viac ako 471 metrov štvorcových. V úrovni strešnej konštrukcie je zreštaurovaná časť plochy fasády zo západnej, východnej a severnej strany, v konkrétnych číslach je to takmer 165 metrov štvorcových z plánovaných 474. Pred koncom je výmena okien vo fasáde severnej steny a plynule sa prechádza na výmenu okien v západnej a východnej stene. Doteraz bolo vymenených 23 z celkového počtu 60 okien. Obyvatelia mesta Košice, ale aj návštevníci ich zatiaľ nevidia, lebo sú ešte stále zakryté lešením so sieťovinou. Po reštaurovaní bolo späť osadených 6 z plánovaného počtu 30 vonkajších dverí. Na prístupe pre imobilných z východnej a západnej strany boli zatiaľ opravené len kamenné schodištia, ostáva ešte realizovať opravu prístupovej rampy pre imobilných vrátane zábradlia,“ priblížil Ivan Král aktuálny stav na stavbe. Podľa jeho slov, doteraz realizované práce predstavujú viac ako 30 percent celkového rozsahu stavebnej časti projektu financovaného z prostriedkov Finančného mechanizmu EHP a Nórskeho finančného mechanizmu a štátneho rozpočtu SR.

Stavebné práce majú byť podľa zmluvy s dodávateľom PKB Invest Prešov ukončené do 31. júla 2016. Ako v tejto súvislosti uviedol I. Král, ako býva pravidlom pri obnove kultúrnych pamiatok, aj tentoraz sa počas prác objavili niektoré detaily, ktoré nemohli byť odhalené pri prípravách projektu a ktoré si vyžadujú práce, pôvodne v projekte nezahrnuté. Zároveň podľa neho Štátne divadlo Košice už pripravuje podklady pre prípadné ďalšie využitie finančných zdrojov z eurofondov na úplné dokončenie obnovy historickej budovy.

Svjatoslav Dohovič

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore