Tlačové správy

Šantenie s vláčikmi na dopravnej priemyslovke v Košiciach

Široká verejnosť sa môže prísť pokochať krásou malých vláčikov, ktoré ožijú od 20. do 24. júna 2016 na modelovom koľajisku Strednej priemyselnej školy dopravnej na Hlavnej ulici 113 v Košiciach. Rôzne vlakové súpravy budú jazdiť najmä pre deti, aby sa odreagovali pred koncom náročného školského roka a hraním sa naladili na letné prázdninové šantenie. Každý deň od 16.00 do 19.00 hodiny bude na modelovom koľajisku s rozlohou 27 m2 premávať približne 20 vlakových súprav.

Modelové koľajisko na SPŠD postavili najmä študenti školy a prioritne slúži ako praktická pomôcka pri výučbe predmetov zameraných na železničnú dopravu. Verejnosť môže na malom priestore vidieť históriu aj súčasnosť vlakovej doprav a jej rozmanitosť. Na trati sa budú míňať osobné vlaky s nákladnými, v staniciach zastanú historické súpravy ťahané parnými rušňami aj súčasné moderné rýchliky. Každý deň bude po koľajisku premávať približne 20 vlakových súprav, ktoré sa budú v priebehu týždňa obmieňať. Zaujímavosťou bude historická súprava ťahaná rušňom Saxonia. Jeho reálna predloha vznikla ešte v ranom období železníc, teda v roku 1838 (britský inžinier a priekopník železníc George Stephenson zostrojil prvý vysokorýchlostný parný rušeň s názvom Rocket v roku 1829) v Nemecku a mala charakteristický tvar prvých lokomotív. Slúžila na trati Lipsko – Drážďany. Na koľajisku sa predstaví aj zástupca súčasnej éry a bezpochyby ťahák akcie – moderná súprava Českých dráh známa pod obchodnou značkou Railjet, ktorú škole darovala Železničná spoločnosť Slovensko. Reálne vlaky dosahujú rýchlosť až 230 km/h a zaisťujú rýchle a komfortné spojenie medzi Českou republikou a Rakúskom. Railjet s koncepciou push-pull bežne jazdí aj naopak – teda s rušňom vzadu.

RailJet

Na svoje si určite prídu najmä deti, ktoré sa nemusia len pasívne prizerať, ale môžu si s vláčikmi aj zašantiť – ako výpravcovia sa môžu zapojiť do riadenia síce iba modelovej, ale predsa len železničnej prevádzky. Vstup pre verejnosť je voľný.

Ing. Martin BALKOVSKÝ, vedúci Železnično-modelárskeho klubu pri SPŠD

tel. č.: 0911 056 001         www.facebook.com/zmkspsd

 

 

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore