Tlačové správy

Profilová výstava Tomáša Agata Błońskeho vo Východoslovenskej galérii

Repríza unikátnej výstavy z tvorby významného slovenského fotografa a intermediálneho autora Tomáša Agata Błońskeho (vo Východoslovenskej galérii, Hlavná 27, Košice od 9. 6. 2016 o 18:00 – vernisáž, 30. 6. – 28. 8. 2016 – výstava) sa zameriava na dielo posledných dvoch dekád. Výstava vo Východoslovenskej galérii v Košiciach je prvou väčšou prehliadkou Błońskeho tvorby za posledných 20 rokov v jeho rodnom meste. Výstava je realizovaná v rámci 20. výročia Domu fotografie v spolupráci s Galériou umelcov Spiša v Spišskej Novej Vsi.

Výstava v autorskej koncepcii Mgr. Lucia Benickej prezentuje rozsah diel od analógu, experimentu via digitálne médium po aplikácie v mobile a na internete s dôrazom na intermediálne interpretácie, ako aj na interakciu s návštevníkom (pri digitálnych médiách) a to v jedenástich vybraných cykloch: Agat, Camera Obscura, CD-Tom, Entries, Ja som!, Hľadanie či klamanie, Je láska umenie?, lampyris_insanus, My sme…, Veci Ameriky, Voda Duch Vzduch. Autor je „Košičanom“, ktorý roky pôsobil ako pedagóg fotografie na Škole úžitkového výtvarníctva (2007 – 2010) a bol zakladateľom Ateliéru fotografie na Fakulte umení Technickej univerzity v Košiciach (2002 – 2010). Od r. 2010 je vedúcim Ateliéru fotografie II. na Fakulte grafiky Akadémii výtvarných umení (ASP) v poľskom Krakove.

Gro autorovej tvorby spočíva v osobnej reflexii videnia sveta – mnohé z jeho cyklov sú interpretované ako vizuálna poézia: „Možno sa dá povedať, že báseň plynie a fotografia jednoducho je. Ale to len tak z jednej strany, pretože aj fotografia môže plynúť a báseň jednoducho byť. Možno preto z niektorých mojich prác cítiť postupy, ktoré sú príznačné pre poéziu…“ (T. A. Błoński, 2009)

Autorovu tvorbu uvádza kurátorka výstavy a riaditeľka Galérie umelcov Spiša Lucia Benická:

„Na konci 90. rokov 20. storočia zväčšoval Błoński diela v poctivej fotografickej chémii – mnohé z nich sa vo veľkom formáte stali unikát-nym a jediným originálom (napr. v cykloch Camera Obscura, My sme…). Od r. 1996 realizoval originálnym fotoaparátom AGAT fotopríbehy v sekvenciách (názov ktorého sa premietol do pomenovania tvori-vej skupiny výtvarníkov počas štúdia na VŠVU a neskôr si ho privlastnil v mene), v r. 2004 bol finalistom prestížnej Ceny Oskára Čepana (cyklus Voda Duch Vzduch – záznam akcií s rôznymi objektmi). Záujem o aplikáciu fotografie do takmer kinematografických sekvencií sa pretavil do niekoľkých interaktívnych sérií, napr. CD-TOM a Entries. Vo svojej poslednej tvorbe využíva nové média, ako aj experimentuje s konzumnou formou zobrazenia, napr. cyklus v procese lampyris_insanus (fotografie mobilom, od r. 2015) je kombináciou obrazu a poézie, dostupných aj na autorovej instagramovej adrese.“

Stručné CV / Tomáš Agat Błoński

Narodil sa 2. 10. 1975 v Košiciach. Štúdium fotografie ukončil na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave (magister umenia v r. 2001, doktorát v r. 2010). Absolvoval štipendijné pobyty na Jagiellonskej Univerzite v Krakove, Poľsko (1994), Akademii Sztuk Pieknych (ASP) v Poznani, Poľsko (1996), Slippery Rock University, USA (Pennsylvania, 1999). V r. 2005 sa zúčastnil medzinárodného výmenného projektu Domu fotografie v Edinburghu, Veľká Británia (projekt Križovatky nápadov / Crosswords for Ideas). V r. 2004 bol nominovaný na Cenu Oskara Čepana. Tomáš Agat Błoński bol vedúcim Oddelenia fotografie na Škole úžitkového výtvarníctva v Košiciach (2007 – 2010) a zakladateľom Ateliéru fotografie na Fakulte umení Technickej univerzity v Košiciach (2002 –2010). Od r. 2010 je vedú-cim Ateliéru fotografie II. na Fakulte grafiky Akadémii výtvarných umení (ASP) v Krakove a pedagogicky pôsobí aj na Škole kreatívnej fotografie Krakovskej umeleckej školy (KSA) v Krakove. Błońskeho tvorba siaha za hranice fotografie a prelína sa od veľkoformátovej fotografie cez experimentálne fotografické techniky a inscenovanú fotografiu po interaktívne počítačové umenie a inštaláciu. Autor realizoval vyše 100 výstav (z čoho 20 individuálnych) na Slovensku, v Poľsku, Česku, Chorvátsku, Srbsku, Slovinsku, Rakúsku, Nemecku, Švajčiarsku, Francúzsku, Veľkej Británii, Írsku, Fínsku, USA, Brazílii. V súčasnosti žije pri Krakove v Poľsku.

  • Miesto / kontakt:  Východoslovenská galéria (VSG) – kultúrne zariadenie Košického                                                 samosprávneho kraja, Hlavná 27, Košice
  • Termín výstavy:  9. 6. 2016 o 18.00 – vernisáž, 30. 6. – 28. 8. 2016 – výstava
  • Produkcia projektu: Galéria umelcov Spiša – kultúrne zariadenia Košického samosprávneho kraja a Dom fotografie o.z.
  • Kurátorka: Lucia Benická
  • Kontakt pre médiá: Lucia Benická, domfoto@domfoto.sk, 0905 288 717

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore