Tlačové správy

Štátne divadlo Košice má za sebou úspešnú sezónu

V budúcej sezóne aj „neznáma“ opera, nová opereta, rozprávka a návraty

Končiaca sa divadelná sezóna 2015/2016 bola pre Štátne divadlo Košice úspešná nielen na domovskej scéne, ale aj na zájazdoch doma i v zahraničí. Na tlačovej besede sa na tom zhodli generálny riaditeľ divadla Peter Himič a riaditelia umeleckých súborov, Karol Kevický za operu, Milan Antol za činohru a Andrii Sukhanov za balet. Divadlo aj v novej sezóne v dramaturgickom pláne premiér ponúka svojim divákom príťažlivé inscenácie, medzi ktorými nebude chýbať aj „neznáma“ opera, nová opereta, rozprávka či návrat slávnej opery.

V divadelnej sezóne 2015/2016 uviedlo Štátne divadlo Košice deväť premiérových titulov – štyri činoherné, tri operné a dva baletné. „Na domovskej scéne sme odohrali 323 predstavení, z čoho bolo vyše sto na Malej scéne a videlo ich približne 75 tisíc divákov,“ informoval generálny riaditeľ P. Himič. Ako dodal, okrem domácej scény sa divadlo úspešne prezentovalo aj na hosťovaniach doma i v zahraničí. Medzi významné zájazdy patrilo najmä hosťovanie baletu v moskovskom „Teatre u Nikitskich vorot“ v októbri 2015, ale aj hosťovania v Slovenskom národnom divadle v Bratislave. Balet sa v apríli predstavil s titulom Anna Karenina a opera na začiatku júna v rámci festivalu Eurokontext.sk uviedla predstavenie dvoch operných jednoaktoviek – Mozarta a Salieriho N. Rimského-Korsakova a súčasnú slovenskú operu Bohom milovaný Mariána Lejavu. „V samom závere sezóny uviedol balet Čajkovského Spiacu krásavicu na prestížnom Maďarskom festivale tanca v Győri, ktorý je azda najvýznamnejším tanečným festivalom v stredoeurópskom priestore. Opera hosťovala na ďalšom prestížnom festivale Bartók Plusz v Miškolci, kde odohrala Straussovu Ariadnu na Naxe. A napokon činohra najprv na festivale Dotyky a spojenia v Martine uviedla dramatizáciu próz Stanislava Rakúsa Rozália a na konci júna bude hosťovať s komédiou Voľnomyšlienkar na divadelnom festivale krajín v maďarskom Váci,“ priblížil P. Himič.

Opera uviedla v sezóne 2015/2016 tri premiéry. „Máme za sebou úspešnú sezónu. Hoci niektoré naše kroky boli prijaté kontroverzne, ako pri Trubadúrovi, na druhej strane som rád, že aj zo strany staršej generácie zaznievajú pozitívne názory na to, že máme v Košiciach odvahu ísť do niektorých modernejších a netradičných projektov, ako boli všetky tri premiéry končiacej sezóny. Určite je pre nás zadosťučinením veľký úspech barokovej opery Alcina, ktorú vysoko pozitívne hodnotila aj odborná verejnosť, hoci pustiť sa do barokovej opery bola z našej strany istým spôsobom drzosť. Ale vyplatila sa nám aj vďaka dirigentovi Marekovi Štrynclovi a výkonu všetkých účinkujúcich. Tretia premiéra bola istým spôsobom historickou udalosťou v košickej opere, lebo sme iniciovali vznik pôvodnej slovenskej opery. Napriek rôznym hlasom, ktoré sa pýtali prečo to robíme, som presvedčený, že takéto projekty by mali byť povinnosťou každého divadla a že aj na takéto projekty dostávame dotácie od štátu,“ konštatoval pri hodnotení riaditeľ opery K. Kevický.

Za úspešnú považuje sezónu 2015/2016 aj riaditeľ činohry M. Antol. „Bola úspešná z viacerých pohľadov. Určite to nie je len náš vnútorný pocit, ale je to aj pocit kritickej verejnosti, ktorá naše predstavenia navštevovala častejšie ako v minulosti. Teším sa aj z toho, že okrem spokojnosti kritikov prišla aj priaznivá divácka odozva na naše predstavenia, ktoré sú stále v hojnom počte navštevované,“ myslí si M. Antol.

Končiaca sezóna podľa riaditeľa baletu A. Sukhanova potvrdila, že košický baletný súbor patrí medzi špičkové súbory v rámci Európy. „Dôkazom toho sú obe premiéry. Vznikli pod vedením špičkových choreografov Vladimira Malakhova (Bajadéra) a Kirilla Simonova (Spartakus), ktorí pravidelne spolupracujú s najvýznamnejšími európskymi i svetovými scénami a sú to autori, ktorí nepôjdu do spolupráce s hocijakým súborom. Teší ma, že sme mohli spolupracovať s takými velikánmi súčasného baletu,“ hovorí A. Sukhanov.

V novej sezóne ponúkne Štátne divadlo Košice divákom desať premiér – 5 činoherných, tri operné a dve baletné. „To je počet premiér, ktoré by sme chceli udržiavať. Je to istý režim, na ktorý si zvyká už aj divák, keďže premiéry sa objavujú zhruba v rovnakom čase v každej sezóne,“ povedal v tejto súvislosti P. Himič.

Opera uvedie v novej sezóne tri premiéry. V skúšobnom procese je už Bohéma G. Pucciniho (premiéra 30.9.2016). Druhou opernou premiérou bude opereta J. Straussa Noc v Benátkach (24.2.2017). Podľa riaditeľa opery bude vrcholom sezóny slovenská premiéra prvej dokončenej opery R. Wagnera Víly (26.5.2017), ktorú hudobne naštuduje Robert Jindra, nielen v Čechách, ale aj v nemecky hovoriacich krajinách považovaný za veľkého znalca Wagnera. „Dramaturgia budúcej sezóny je znova postavená tak, že je v nej titul notoricky známy,  u ktorého predpokladáme úspech, ale je tam aj jeden titul, ktorý je vzácny a neznámy a mohol by byť zaujímavý pre festivaly a odbornejšiu verejnosť. Novinkou sezóny bude Vianočný koncert, na ktorom chceme aj v budúcnosti uvádzať hudobno-dramatické diela, ktoré sa bežne, napríklad vo filharmónii nehrávajú. Nechceme si konkurovať, ale my máme to šťastie, že máme orchester, zbor, detský zbor aj sólistov. V programe sú aj Novoročné koncerty. Predstavia sa na nich hosťujúci mladí slovenskí dirigenti Lukáš Pohůnek na vianočnom a Martin Leginus na novoročnom koncerte,“ priblížil budúcu sezónu K. Kevický. Tá bude v opere zaujímavá aj tým, že sa kmeňovým dirigentom stane mladý košický dirigent Maroš Potokár.

Činohra ponúkne v novej sezóne päť premiér. Prvou bude fantasy detektívka T. Pratchetta Maškaráda (11.11.2016), už dva týždne po nej (25.11.2016) uvedie činohra, na Malej scéne ŠD Košice, najlepšiu írsku hru rokov 2008 a 2009, Moje baby, autorky E. Murphy. „Táto hra bude aj návratom Alenky Ďuránovej na javisko košického divadla po materskej dovolenke. Ďalším návratom, tento raz režisérskym, bude inscenácia hry Z. Egressyho Nehoda (17.2.2017), ktorú bude režírovať Jozsef Czajlik. Som rád, že v novej sezóne, po dlhšej dobe, uvedieme aj rozprávku pre celú rodinu Ronja, dcéra zbojníka (7.4.2017) od Astrid Lindgrenovej, ktorou si pripomenieme 110. výročie narodenia „mamy“ Pipi, Dlhej Pančuchy,“ priblížil ďalšie premiéry M. Antol. Poslednou činohernou premiérou budúcej sezóny bude pôvodná slovenská hra Ako Bonnie Clyde Jakuba Nvotu a Miriam Kičiňovej (9.6.2017).

Balet v novej sezóne uvedie dva tituly, oba z tvorivej dielne choreografa a režiséra Ondreja Šotha. Prvým bude tanečné divadlo Charlie Chaplin (21.10.2016). Druhá baletná premiéra Denník A. Frankovej (17.3.2017) bude aj návratom tanečného divadla na Malú scénu a bude mať podobu experimentálneho tanečného divadla.

Okrem domácej scény sa aj v budúcej sezóne súbory Štátneho divadla Košice predstavia na viacerých zájazdoch. Opera by sa opäť mala vrátiť na Bartók Plusz Festival do Miškolca, predstaví sa aj na júlovom opernom festivale v maďarskej Soproni s Nabuccom a dostala pozvanie na prelome septembra a októbra 2017 účinkovať na opernom festivale v Prahe s inscenáciou Alcina. Balet rokuje o hosťovaní v Taliansku aj v exotickom Japonsku.

Svjatoslav Dohovič

Sezóna 2015/2016 v Štátnom divadle Košice

  • Štátne divadlo Košice uviedlo v sezóne 2015/2016 deväť premiérových titulov:
18.9.2015 L. Minkus: BAJADÉRA Balet, Historická budova ŠD
16.10.2015 G. Verdi: TRUBADÚR Opera, Historická budova ŠD
13.11.2015 S. Lem: SOLARIS Činohra, Malá scéna ŠD
12.2.2016 E. Albee: KTO SA BOJÍ VIRGINIE WOOLFOVEJ Činohra, Malá scéna ŠD
 26.2.2016 G. F. Händel: ALCINA Opera, Historická budova ŠD
18.3.2016 A. I. Chačaturjan: SPARTAKUS Balet, Historická budova ŠD
15.4.2016 A. Moravia: RIMANKA Činohra, Historická budova ŠD
13.5.2016 N. A. Rimskij – Korsakov: MOZART A SALIERI M. Lejava: BOHOM MILOVANÝ Opera, Historická budova ŠD
10.6.2016 F. Zeller: OTEC Činohra, Malá scéna ŠD
  • súbory Štátneho divadla Košice odohrali v sezóne 2015/2016 na domovskej scéne 323 predstavení (214 – Historická budova, 109 – Malá scéna), ktoré videlo viac ako 74 tisíc divákov.
  • Súbory Štátneho divadla Košice sa v sezóne 2015/2016 prezentovali na týchto domácich a zahraničných zájazdoch
22.10.2015 A. Goldflam Doma u Hitlerovcov: Historky z kuchyne činohra Spišská Nová Ves
30.10.2015 Deep Forest,

R. Ščedrin,

G. Bizet

Carmen balet Moskva, Ruská federácia
6.4.2016 K. Simonov,

L. N. Tolstoj

Anna Karenina balet Bratislava
28.4.2016 E. – E. Schmitt Voľnomyšlienkar činohra Martin
2.6.2016 N. Rimskij-Korsakov/

M. Lejava

Mozart a Salieri/Bohom milovaný opera Bratislava
21.6.2016 S. Rakús: Rozália činohra Martin
25.6.2016 P. I. Čajkovskij Spiaca krásavica balet Győr, Maďarsko
29.6.2016 E. – E. Schmitt Voľnomyšlienkar činohra Vác, Maďarsko

PREMIÉRY V SEZÓNE 2016/2017

30.9.2016 G. Puccini: BOHÉMA Opera, Historická budova ŠD
21.10.2016 O. Šoth: CHARLIE CHAPLIN Balet, Historická budova ŠD
11.11.2016 T. Pratchett: MAŠKARÁDA Činohra, Historická budova ŠD
25.11.2016 E. Murphy: MOJE BABY Činohra, Malá scéna ŠD
17.2.2017 Z. Egressy: NEHODA Činohra, Malá scéna ŠD
24.2.2017 J. Strauss: NOC V BENÁTKACH Opera, Historická budova ŠD
17.3.2017 O. Šoth: DENNÍK A: FRANKOVEJ Balet, Malá scéna ŠD
7.4.2017 A. Lindgrenová: RONJA, DCÉRA ZBOJNÍKA Činohra, Historická budova ŠD
26.5.2017 R. Wagner: VÍLY Opera, Historická budova ŠD
9.6.2017 J. Nvota, M. Kičiňová: AKO BONNIE A CLYDE Činohra, Malá scéna ŠD

 

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore