Tlačové správy

Tlačová správa k tragickej udalosti v Domove sociálnych služieb a zariadení pre seniorov Rača

Tlačová správa k tragickej udalosti u verejného poskytovateľa zriadeného Bratislavským samosprávnym krajom (BSK), Domov sociálnych služieb a zariadenie pre seniorov (DSS a ZpS) Rača zapríčinenej umiestnením odkázanej klientky v byte   Pri vinohradoch 267, bez dohľadu a poskytnutia pomoci v súlade s jej potrebou v príslušnom  stupni odkázanosti  podľa Zákona č. 448/2008 Z. z. o sociálnych službách  (ZÁKON).

Podľa informácie od klientov Zariadenia pre seniorov (ZpS) Pri vinohradoch 267, včera 15.8.2016, asi o 3 hodine nadránom tam došlo k tragédii–pádu 70 ročnej na pomoc odkázanej klientky Zdenky K., z okna bytu č. 331, situovanom na 3. poschodí obytného domu „Jeseň“. Na zemi ešte kričala o pomoc, ktorú jej privolala iná klientka ZpS Pri vinohradoch 267. Pomoc – opatrovateľky poskytovateľa prišli až o niekoľko minút zo zariadenia na Podbrezovskej 28, vzdialeného cca 50 metrov od miesta nehody. Dôchodkyňa zakrátko po nehode na následky zranení zomrela.

V prílohe č. 5 ZÁKONA, je presne vymedzený rozsah hodín pomoci klientovi zaradenom do konkrétneho stupňa odkázanosti na pomoc inej fyzickej osoby. V IV. stupni je to 180–240 hodín, v V. 240–360 a v VI. viac ako 360 hodín.

ZpS Pri vinohradoch 267 tvoria 2 obytné budovy so stovkou malometrážnych jednoizbových bytov postavených pred rokom 1989 pre bývanie zamestnancov armády. Tieto byty v súčasnosti obývajú seniori, ktorí nie sú odkázaní na pomoc pri úkonoch sebaobsluhy a starostlivosti o svoju domácnosť.

APSSSR dlhodobo upozorňuje, že ZpS Pri vinohradoch 267 slúži dôchodcom bez odkázanosti, ktorým sa sociálna služba poskytuje z iných dôvodov hodných osobitného zreteľa než je ZÁKONom požadovaný stupeň odkázanosti IV. a nie je prispôsobené na ubytovanie klientov v najvyšších stupňoch odkázanosti (IV–VI), navyše s psychiatrickými diagnózami, ktorí by tak boli v uzatvorených bytoch bez akejkoľvek pomoci odkázaní iba sami na seba. Vedenie poskytovateľa ale aj úrad zriaďovateľa tvrdia, že sociálnu službu poskytujú v rovnakom vecnom rozsahu odborných činností v ZpS Pri vinohradoch 267 aj v ZpS Podbrezovská 28.

Za tragickú smrť klientky je preto zodpovedný štatutár DSS a ZpS Rača, Ján Kmeť, ktorý bez ohľadu na potrebu dohľadu a poskytnutia pomoci v súlade s rozsahom v stupni odkázanosti viac ako III. umiestnil klientku tam, kde jej pomoc v odkázanosti nezabezpečoval.

APSSSR kritizovala výberové konania na riaditeľov zariadení sociálnych služieb zriadených BSK. Podľa zistení APSSSR Pavol Frešo inštaloval Jána Kmeťa (nominanta KDH) za riaditeľa DSS a ZpS Rača po tom, čo pri výmene vlády skončil bez straníckej stoličky námestníka generálneho riaditeľa na Ústredí práce, sociálnych vecí a rodiny Bratislava. Frešo mu od nástupu do funkcie zabezpečil takmer dvojnásobok platu oproti predchádzajúcim riaditeľom podľa sprístupnenia informácie o platoch štatutárov v eur v Prílohe č. 1.

Podľa bývalých zamestnancov a anonymných listov, ktoré prišli do schránky APSSSR sa však súčasný, za tragickú udalosť zodpovedný riaditeľ DSS a ZpS Rača, Ján Kmeť, v pracovnej dobe venoval v roku 2014–2016 a venuje najmä svojmu štúdiu, straníckej kariére a „blogovaniu“. V pracovnej dobe mal písať dizertačnú prácu „Diagnostika vplyvu makroekonomického prostredia na podnikovú sféru v SR“, viesť svoju volebnú kampaň ako nominant KDH na poslanca do NR SR v roku 2016 pod č. 54 a písať blogy. Podľa zamestnancov a klientov riaditeľ stále sedí v uzavretej kancelárii. Bývalí zamestnanci doslova hovoria o jeho nechuti vyjsť do priestorov medzi klientov najmä tam, kde sú umiestnení najviac odkázaní seniori, prekáža mu pach exkrementov z výmeny plienok.

Podľa klientov ZpS Pri vinohradoch 267 je jedinou starostlivosťou riaditeľa o seniorov súdenie sa s nimi o platby za sociálne služby. V súčasnosti riaditeľ žaluje 19 seniorov cez firmu terajšej štátnej tajomníčky Ministerstva spravodlivosti SR–Márie Kolíkovej, ktorá doposiaľ vlastní až 50%–ný podiel v obchodnej spoločnosti s advokátskymi službami.

15 klientov–seniorov zo ZpS Pri vinohradoch 267 zomrelo z dôvodu psychického tlaku, ktorý im situácia hrozby súdu privodila. Klientom–seniorom, ktorých zariadenie žaluje, štatutár DSS a ZpS Rača, Ján Kmeť zakázal stravovať sa v zariadení. Sú tak pod stálym tlakom a nemožno vylúčiť ďalšie tragédie.

V Bratislave, dňa 16.8.2016

S úctou

Silvester Obuch, prezident

Tlačová správa k tragédii-16.8.2016

 

 

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore