Tlačové správy

V Slanských vrchoch sa turisti dotknú nevšednej histórie

Tajomný vrch ožije

Nenápadným Okrúhlym vrchom prechádzajú turisti, sledujúci hrebeňovú značku Slanských vrchov, obyčajne bez pristavenia sa. Máloktorý tuší, že sa práve nachádza na jednom z nevšedných miest Slovenska. Od soboty 27. augusta 2016 sa to zmení – o 11:30 hod. tu bude odhalená informačná tabuľa, ktorá poodkryje tajomstvo lokality. V druhej polovici 19. storočia tu dal gróf Štefan Forgáč postaviť lovecký zámoček, ktorý svojim situovaním, interiérom, no predovšetkým architektúrou patril k najkrajším stavbám tohto druhu na Slovensku. Keď osvietenský gróf v roku 1916 zomrel, pochovali ho podľa poslednej vôle do hrobky neďaleko zámočka. Po druhej svetovej vojne miesto pustlo, hrobku vandali zneuctili, zámoček bol v roku 1985 vyhodený do vzduchu. Jeho polohu dnes prezrádza už len veľká hromada sutín. Pamäť tohto mystického miesta sa rozhodlo oživiť päť obcí ležiacich pod Okrúhlym vrchom – Ruskov, Blažice, Slančík, Slanec a Slanské Nové Mesto.

„Mnohí z nás si ešte zámoček pamätajú a aj samotný gróf Forgáč ostal v spomienkach kraja zapísaný v dobrom. Bol nielen vášnivým poľovníkom a úspešným hospodárom, ale aj mužom ducha. Na kostolnej veži v Slanci dodnes fungujú ním zostrojené hodiny. V Ruskove máme vzácny organ, ktorý gróf kúpil v Berlíne. To všetko nás spolu s tým, že Okrúhlym vrchom prechádzajú turisti počas pochodu z Dargova, ktorý naša obec organizuje na počesť SNP, inšpirovalo k rozhodnutiu konať“, hovorí Peter SMRČO, starosta Ruskova a dodáva: „Okrem umiestnenia trojjazyčnej informačnej tabule približujúcej históriu zámočku i osobnosť Štefana Forgáča, sme pietne upravili aj grófovu hrobku, ktorú sme  doplnili  textom, ktorý nám z Mníchova zaslala barónka Eva Waldbott, posledná žijúca členka slanskej vetvy grófskeho rodu Forgáčovcov. Verím, že všetci, ktorí prijmú v sobotu naše pozvanie, budú príjemne prekvapení“.

K aktivite spomenutých obcí sa pridali aj dve odborné inštitúcie, a to Lesnícke a drevárske múzeum zo Zvolena a Východoslovenské múzeum z Košíc. Radi podporíme túto peknú myšlienku, pretože nás všetkých vedie k väčšej úcte k vlastnej histórii“, hovorí Ľubica MIĽANOVÁ, riaditeľka zvolenského múzea, ktoré je aj garantom vyhlasovania významných lesníckych miest. „Týmto názvom označujeme stavby, technické zariadenia, významné stromy, umelecké diela a iné pamätníky viažuce sa k bohatej lesníckej histórii. Aj vďaka takémuto zaraďovaniu náš štátny podnik Lesy SR systematicky pristupuje k dokumentácii týchto miest a k ich aktívnej ochrane. Pre spojitosť s lesníctvom a výnimočnosť histórie viažucej sa k Okrúhlemu vrchu, sme sa rozhodli vyhlásiť túto lokalitu za štyridsiate piate významné lesnícke miesto Slovenska“, spresňuje Ľubica Miľanová.

Na Slovensku oplývame množstvom lokalít, ktoré majú potenciál zaujať, poučiť i potešiť, často však zabúdame na jednoduchú tabuľku, ktorá by okoloidúcich upozornila na dotyk s históriou. Aktivita štátneho podniku Lesy SR, ktorý významné lesnícke miesta po vzore svetového prírodného a kultúrneho dedičstva UNESCO vyhlasuje od roku 2007, je ukážkou toho, ako možno ešte lepšie upozorniť na bohatstvo našej krajiny. Jedno z bielych miest našej histórie sa tak aj vďaka netradičnej spolupráci štátneho podniku s  obcami abovského regiónu stane minulosťou. Turisti, ktorí sem majú možnosť v sobotu prísť peši i na bicykli po medzinárodnej turistickej červenej značke E3, a to či už od sedla Dargov (2 hod), alebo od Regety pri Ruskove (0:50 hod), budú svedkami nielen pekného programu, ale i jednej nečakanej návštevy. No predovšetkým všetci, ktorí prídu na Okrúhly vrch, sa opäť presvedčia, že krásy Slovenska možno začínajú v Tatrách, no určite tam nekončia!

Bližšie informácie o podujatí:

  • Ján Češkovič, 0911 457 282
  • Ján Mičovský, 0918 444 207

 

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore