Tlačové správy

Idiot v knižnici

Aj v knižnici je potrebné vedieť, ako sa správať

Pri príležitosti 65. výročia vzniku Okresnej knižnice v Rožňave a 20. výročia Gemerskej knižnice Pavla Dobšinského v Rožňave sa v priestoroch Gemerskej knižnice Pavla Dobšinského v Rožňave, kultúrnom zariadení Košického samosprávneho kraja, na Lipovej ul. č.3 v piatok 7. októbra 2016 o 16:30 hod. uskutoční vernisáž výstavy fotografií fotografickej skupiny X-POZICE Praha v spolupráci s Fotoklubom Pix-XL Rožňava pod názvom Idiot v knižnici.

Výstava s názvom Idiot v knižnici bola vytvorená pre Knihovnu Akademie věd ČR. Je spoločnou prácou skupiny X-POZICE, voľného združenia fotografov, prispievajúcich na internetový server o fotografii www.paladix.cz.

Výstava pozostáva zo série humorne inscenovaných fotografií na tému ako sa „správať“ v knižnici. Modelmi sú priamo členovia X-POZICE ktorý sa bravúrne vžili do role jednotlivých „návštevníkov“ knižnice v duchu Dostojevského idiota“, povedal pár slov o výstave Ladislav Viszoczky, Rožňavčan, žijúci už niekoľko rokov v Prahe, ktorý prišiel s nápadom vystaviť zaujímavé fotografie českých fotografov v Rožňave. A čo povedal jeden z členov českej skupiny fotografov X-POZICE?:„Ptáte se, jak toto zvláštní téma vzniklo? Naší kamarádce byly prý před časem nabídnuty k darování Dostojevského knihy. Její, pro nás již památná reakce: „Věčného manžela bych chtěla, Idiota mám doma“, nás již v roce 2007 inspirovala k prvnímu vzájemnému fotografickému „domácímu úkolu“ na téma “Idiot v knihovně”. A čo sa stane, keď taký idiot neostane doma, ale navštívi knižnicu? Odpoveď nájdete na vystavených fotografiách českých autorov.

Vernisáž výstavy, na ktorú Vás srdečne pozývame, sa bude konať v piatok 7. októbra 2016 o 16:30 hod. v priestoroch Gemerskej knižnice Pavla Dobšinského v Rožňave, Lipová ul. č. 3.

Výstava potrvá do 2. novembra 2016 a záujemcovia si ju môžu prísť pozrieť v rámci výpožičných hodín knižnice. Vstup je voľný.

Tatiana Bachňáková, Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave

Kontakt : www.kniznica-rv.sk     E-mail : kniznica@kniznica-rv.sk

Tel. : 058/ 788 09 11, 788 09 17

zdroj : https://www.lib.cas.cz/ks/idiot-v-knihovne/           www.paladix.cz         www.pixxl.sk

 

 

 

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore