Tlačové správy

Príležitosťou k úspechu je správna voľba povolania

Najrozsiahlejšiu prezentáciu možností vzdelávania na stredných školách pripravil Košický samosprávny kraj na šiestom ročníku podujatia Správna voľba povolania – príležitosť k úspechu. V Košiciach sa koná 11. – 12.októbra 2016 v priestoroch Strednej odbornej školy na Ostrovského ulici. V Spišskej Novej Vsi 12. októbra, v Michalovciach a Rožňave 13. októbra, v Gelnici 18. októbra a v Trebišove 25. októbra 2016.

Regionálna samospráva, ako najväčší zriaďovateľ stredných škôl, pripravila podujatie, na ktorom získajú žiaci základných škôl, ich rodičia, ale aj výchovní poradcovia, riaditelia škôl i zástupcovia zamestnávateľov prehľad o aktuálnej ponuke stredných škôl. V Košiciach sa do podujatia zapojilo 30 stredných škôl a jedno centrum voľného času v zriaďovateľskej pôsobnosti KSK, osem cirkevných a súkromných stredných škôl a tri školy, ktorých zriaďovateľom je okresný úrad. Organizátori očakávajú, že v priebehu dvoch dní sa na prezentačnom podujatí zoznámi s možnosťami stredoškolského štúdia okolo dvetisíc žiakov základných škôl z Košíc a okolia, ktorých na podujatie pozvali. Možnosť majú aj rodičia a ďalší záujemcovia.

Súčasťou vzdelávacej prezentácie bol v utorok workshop pre riaditeľov a výchovných poradcov základných škôl a riaditeľov stredných škôl na území mesta Košice a jeho okolia. Medzi 120 účastníkmi boli aj zástupcovia zamestnávateľov. Popri tých, s ktorými regionálna samospráva dlhodobo spolupracuje, ako sú US Steel Košice, T-Systems Slovakia alebo Technická univerzita Košice, aj zástupcovia Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti, pre ktorú v tomto školskom roku začali na niektorých školách experimentálne overovať odbor technik vodár – vodohospodár.

Účastníci workshopu hovorili o ročných skúsenostiach s duálnym vzdelávaním v školách, ktoré priamo spolupracujú so zamestnávateľmi, ale aj o dobrej praxi, ktorú sa darí rozvíjať v centrách odborného vzdelávania, pôsobiaci pri školách na území kraja od roku 2009. Zhodli sa na tom, že najdôležitejšie pri smerovaní odborného školstva je, aby mladí ľudia naplnili požiadavky trhu práce, zamestnali sa vo svojom odbore a mali šťastný život. Prioritnými smermi, ktorými sa bude naďalej uberať odbor školstva KSK vo svojich stratégiách je oblasť technického vzdelávania a informačných a komunikačných technológií.

Podujatie v ďalších mestách:

  • Košice 11. – 12. 10. 2016, SOŠ Ostrovského 1 v Košiciach
  • Michalovce: 13. 10. 2016, telocvičňa Gymnázia P. Horova v Michalovciach
  • Spišská Nová Ves: 12. 10. 2016, Gymnázium, Školská 7, Spišská Nová Ves
  • Rožňava: 13. 10. 2016, priestory Obchodno-kultúrneho centra v Rožňave
  • Gelnica: 18. 10. 2016, priestory Gymnázia, SNP 1, Gelnica
  • Trebišov 25. 10. 2016, Mestské kultúrne stredisko Trebišov

Zuzana Bobriková, hovorkyňa predsedu

Košický samosprávny kraj

Námestie Maratónu mieru 1

042 66 Košice

+ 421 55 7268 128         + 421 918 766 001

zuzana.bobrikova@vucke.sk          www.vucke.sk

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore