Tlačové správy

Deborah Nelson – nositeľka Pulitzerovej ceny v Košiciach

Vo štvrtok 27. októbra 2016 o 10:00 hod. sa v Historickej aule Univerzity P. J. Šafárika na Šrobárovej 2 v Košiciach môžete od nositeľky Pulitzerovej ceny Deborah Nelson dozvedieť odpovede na otázky, ako písať o svete, ktorý sa celý mení? Vyššie teploty, stúpajúce hladiny oceánov, sucho a extrémne počasie – to sú klimatické zmeny, ktorým čelíme už dnes. Deborah Nelson bude vo svojej prednáške hovoriť tiež o tom, ako rozpoznať politiky a postoje, ktoré prispievajú k zhoršeniu súčasnej situácie.

Deborah Nelson je docentkou na Marylandskej univerzite, kde od roku 2006 vyučuje na Fakulte Phillipa Merrilla kurzy zamerané na investigatívnu žurnalistiku, mediálne zákony a etiku. O investigatívnej novinárčine prednášala aj v Lotyšsku v rámci programu Fulbrightovej nadácie a v Číne ako odborníčka neziskovej organizácie US-China Education Trust. Okrem iných aktivít zároveň pomáhala iniciovať vytvorenie globálneho konceptu pre medzinárodné trestné právo a súdnictvo pre novinárske školy v regiónoch Európy, Afriky a Ázie, ktoré čelili alebo stále čelia konfliktom.

V minulosti pôsobila v The Los Angeles Times ako investigatívna redaktorka vo Washingtone a písala aj pre Washington Post, Seattle Times či pre Chicago Sun-Times. Za svoju prácu v oblasti vedy a životného prostredia získala viacero významných ocenení, ku ktorým patrí aj Pulitzerova cena z roku 1997 za spoluautorstvo série článkov, ktoré odhalili rozsiahle zneužívanie vládneho programu zameraného na zabezpečenie bývania pre rodiny amerických Indiánov. Podieľala sa aj na projektoch, ktorým udelili Pulitzerovu cenu v rokoch 2002 a 2003, pričom nedávno spolupracovala na príprave národne ocenenej série článkov o stúpajúcej hladine oceánov pre Reuters.

Jej kniha The War Behind Me (Basic Books, 2008) opisuje americké vojnové zločiny vo Vietname a približuje životy vojakov, ktorí sa snažili zastaviť vojnovú brutalitu.

Viac aj na: http://www.upjs.sk/filozoficka-fakulta/prednaska-Deborah-Nelson/

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore