Tlačové správy

Kufrík pre Kukulíka

Narodil sa a zostal sám. Matka dala súhlas na adopciu, narodil sa v režime utajeného a anonymného pôrodu, či bol nájdený v Hniezde záchrany. Malý Kukulík.

Tento rok vznikol v Banskej Bystrici vďaka nápadu a spolupráci viacerých osôb Kufrík pre Kukulíka. Detský kufrík obsahuje noviny z dňa, keď sa narodilo opustené dieťa, list sestričky, ktorá dieťa držala na rukách a podbradník s výšivkou od dobrovoľníčky, ktorá kufrík zakúpila. Jeho dôležitou súčasťou je aj cenný pamätník zo spomienok viacerých ľudí, ktorí mysleli a starali sa o „opustené“ dieťa v prvé dni jeho života.

„Neviem nič o svojom narodení. Viem len dátum a miesto a viete, mne sa s tým dátumom spája to, že som tam zostala sama,“ vypovedá svoju skúsenosť 19-ročná Iveta, ktorá bola adoptovaná ako 5-mesačná.

,,Kufrík je dôkazom, že dieťa, ktorého maminka dala súhlas na adopciu, nebolo prvé dni života na svete samo. Obsahuje spomienky a mená konkrétnych ľudí, niekde sú vhodne doplnené aj ich fotografie. Obsah kufríka tak vypĺňa informačné prázdno, ktoré zvyčajne vzniklo medzi narodením dieťaťa a jeho presunom do detského domova alebo do starostlivosti budúcich osvojiteľov. Tým môže v budúcnosti zmierniť „smutné vákuum“ v duši dieťaťa či dospievajúceho s takýmto príbehom,“ vysvetľuje Lucia Žiaková, psychologička zo združenia Návrat.

Všetky veci a texty v kufríku sú robené na mieru konkrétneho dieťaťa pod metodickým vedením sociálnej poradkyne a terapeutky Dany Žilinčíkovej z Centra Návrat v Banskej Bystrici. Mnohé sú dokonca v jazyku detí, čo umožní adoptívnym rodičom citlivú komunikáciu o prvých dňoch života dieťaťa.

Prvý Kufrík pre Kukulíka vznikol v júli tohto roka na zmierňovanie utrpenia dievčatka, ktoré bolo opustené hneď po narodení na Neonatologickej klinike SZU Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici. Pracovníčka Návrat, o.z. ho odovzdala vedúcej oddelenia sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately a odtiaľ poputoval k budúcim adoptívnym rodičom. V súčasnosti združenie plánuje osloviť s ponukou spolupráce ďalšie nemocnice a úrady v oblastiach, v ktorých pôsobia jeho centrá.

Viac vo videu Kufrík pre Kukulíka.

V prípade otázok môžete kontaktovať:

Dana Žilinčíková
Návrat, o.z

danka.zilincikova@navrat.sk
0905 558193

www.navrat.sk

https://www.facebook.com/navrat.sk
https://www.youtube.com/channel/UCrWaVYHqv-gAEXj2q7hOhXw

Projekt KUKUKU (Kufrík pre Kukulíka – pre opustené dieťa) je od júna 2016 iniciatívou Centra Návrat v Banskej Bystrici a spoločným projektom viacerých aktérov. Jeho hlavným cieľom je zmierňovať utrpenie a traumu najmenších opustených detí už na pôde nemocnice. Prepája nielen náhradného rodiča alebo opatrovateľa s prijatým dieťaťom, ale aj odborníkov – rezort zdravotníctva (pracovníkov neonatologickej kliniky), laickú ľudskú pomoc (dobrovoľník Návratu), s rezortom sociálnych vecí (Oddelenie sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately pri ÚPSVaR a akreditovaný subjekt – Návrat, o. z.) s rodinou, ktorá preberá zodpovednosť za dieťa (budúci osvojitelia).

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore