Tlačové správy

Šantenie s malými vláčikmi na dopravnej priemyslovke v Košiciach

V Strednej priemyselnej škole dopravnej na Hlavnej ulici 113 ožijú malé elektrické vláčiky. Tradičná decembrová akcia určená pre širokú verejnosť potrvá celý týždeň, od 12. do 16. decembra. Každý deň od 16.00 do 19.00 hodiny bude na školskom modelovom koľajisku premávať približne 20 vlakových súprav. Vstup je voľný.

Vyše 40-ročné modelové koľajisko v SPŠD prioritne slúži ako praktická pomôcka pri výučbe predmetov zameraných na železničnú dopravu. Zveľaďujú ho študenti školy aj žiaci z iných košických škôl so záujmom o železničné modelárstvo. Jedinečná atrakcia je však svojim vzhľadom príťažlivá aj pre rodiny s deťmi. V školskej zbierke je evidovaných vyše 500 modelov a vďaka tomu široká verejnosť počas tohto týždňa uvidí rozmanitosť vlakovej dopravy. Na trati sa budú míňať osobné vlaky s nákladnými, v staniciach zastanú historické súpravy ťahané parnými rušňami aj súčasné moderné rýchliky. No koľajisku sa denne predstaví približne 20 vlakových súprav z klubových aj súkromných zbierok, ktoré sa budú v priebehu týždňa obmieňať. Každý deň je venovaný inej téme. V pondelok potiahnu vagóny parné lokomotívy, v utorok dízlové. V stredu sa odprezentujú elektrické rušne, vo štvrtok to bude mix z našich tratí. Piatok je venovaný spomienke na zakladateľa klubu Edmunda Kažimíra, zanieteného zberateľa železničných modelov.

Zaujímavosťou bude historická súprava ťahaná rušňom Saxonia. Jeho reálna predloha vznikla pred 178. rokmi ešte v ranom období železníc v Nemecku a mala charakteristický tvar prvých lokomotív. Na koľajisku sa predstaví aj zástupca súčasnej éry a bezpochyby ťahák akcie – moderná súprava Českých dráh známa pod obchodnou značkou Railjet, ktorú škole darovala Železničná spoločnosť Slovensko. Railjet s koncepciou push-pull bežne jazdí  aj naopak – teda s rušňom vzadu.

Na svoje si určite prídu najmä deti, ktoré sa nemusia len pasívne prizerať, ale môžu si s vláčikmi aj zašantiť – ako výpravcovia sa môžu zapojiť do riadenia síce iba modelovej, ale predsa len železničnej prevádzky. Vstup pre verejnosť je voľný.

Ing. Martin BALKOVSKÝ, vedúci Železnično-modelárskeho klubu pri SPŠD

www.facebook.com/zmkspsd

 tlf. č.:0911 056 001

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore