Tlačové správy

Anjelská kapustnica bude v Košiciach opäť pomáhať

Súčasťou Košických rozprávkových Vianoc je už niekoľko rokov aj benefičná Anjelská kapustnica, ktorá združuje milovníkov dobrého jedla a srdca na jednom mieste. Už tradične sa koná poslednú sobotu pred Štedrým dňom, a tá v tomto roku pripadá na 17. decembra 2016. Od 11:00 hod. do vypredania zásob budú môcť všetci láskaví „papkáči“ prísť pod Immaculatu, kde sa bude v 1000 litrovom kotle variť tá najlepšia vianočná kapustnica, akú ste kedy ochutnali.

Myšlienka tohto podujatia vyplýva z jeho samotného názvu. Kapustnica patrí medzi najvýznamnejšie symboly slovenských Vianoc. V nejednom z nás vyvoláva pocit pohody v rodinnom kruhu, kedy sú všetci (vrátane nás) o niečo štedrejší a láskavejší. Prívlastok „anjelská“ dostala preto, pretože jej zakúpením pomôžete tým, ktorí by sa k vám možno v pomoci pridali, no v živote sa im veľa šťastia neušlo. Kúpou 1 misky kapustnice za symbolickú sumu 1 € alebo viac totiž prispejete neziskovým organizáciám Úsmev ako darÚnia nevidiacich a slabozrakých Slovenska. Prvá z menovaných sa už 30 rokov zameriava na podporu detí v detských domovoch, na prácu s ohrozenou rodinou, vzdelávanie a sprevádzanie náhradných rodín a pomoc mladým dospelým po odchode z detského domova. Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska poskytuje asistenčné služby nevidiacim a slabozrakým na Slovensku priamo v teréne už vyše 16 rokov.

Oproti predchádzajúcim rokom si organizátori pripravili aj niekoľko noviniek, ktoré potešia účastníkov a „zatraktívnia“ im anjelskú sobotu. Prvou z nich bude možnosť zakúpiť si perníček v tvare anjela za sumu 1 €. Každý kupca bude následne zaradený do žrebovania o vstupenku pre 2 osoby do Aquacity Poprad. Druhá poteší tých, ktorí by sa radi dozvedeli niečo nové o Košiciach. Pre prvých 40 kupcov kapustnice budú zorganizované bezplatné 1-hodinové prehliadky mesta, a to v dvoch časoch – 12:0013:00 hod.. Limitovaný počet na 1 skupinu bude 20 účastníkov.

„Z roka na rok rastúca popularita Anjelskej kapustnice svedčí o tom, že sa v Košiciach i mimo nich nájde množstvo ľudí, ktorí radi pomôžu. Tieto nové ‚bonusy‘, ktorými sú možnosť vyhrať v tombole a zúčastniť sa prehliadky mesta preto nie sú mienené ako lákadlo, ale ako istý spôsob poďakovania za ich láskavosť a dobrotu,“ hovorí Miloslav Klíma, výkonný riaditeľ organizácie Visit Košice.

Ako po iné roky, aj tento sa našli anjeli, bez ktorých by toto podujatie nebolo možné. „Naša veľká vďaka patrí spoločnostiam METRO Cash & Carry, MIKO, EMER Servis, ALFABAL, pekárni Klas, Gymnáziu sv. Tomáša Akvinského, Mestským lesom za zabezpečenie surovín a materiálov potrebných na bezchybný priebeh celého podujatia ako aj dobrovoľníkom, ktorých dobrá vôľa ho činí benefičným ešte predtým, než sa nejaké peniaze vôbec vyzbierajú,“ dopĺňa Katarína Grešová, organizátorka podujatia. Koniec koncov, pripraviť a spracovať 250kg kapusty, 75kg mäsových výrobkov (50kg klobás, 20kg údeného mäsa a 5kg slaniny), 4kg húb a 3kg sušených sliviek nie je jednoduchá úloha. Preto sa jej chopili skúsení kuchári Tibor a Peťo z reštaurácie Med Malina spoločne so svojím tímom.

Príďte teda v sobotu 17. decembra 2016 od 11:00 pod Immaculatu, ulahoďte svojim chuťový pohárikom a srdciam, a prispejte aj vy k pravej podstate Vianoc!

 

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore