Tlačové správy

Modernizované električkové trate zazimovali, harmonogram prác EUROVIA splnila

Primátor mesta Richard Raši, námestník primátora Martin Petruško a riaditeľ mestského magistrátu Pavol Lazúr včera (22. 12.) v rámci posledného tohtoročného kontrolného dňa opäť preverili, ako pokročila 2. etapa modernizácie košických električkových tratí. Presvedčili sa, že zhotoviteľ diela (EUROVIA SK)urobil všetky práce plánované na tento rok.

Zhotoviteľ diela prvú časť tzv. zimnej etapy modernizácie  ukončil, a trate, ktoré začali rekonštruovať na Obratisku Botanická záhrada, cez Zimnú ulicu a ulicu Boženy Němcovej, zazimoval. V porovnaní s minuloročnou 1. etapou rekonštrukcie el. tratí (stavba IKD),  nezaznamenala Eurovia počas prác žiadne výraznejšie problémy. Snažili sa zachovať pre motoristov aspoň časť cestných komunikácií v lokalite prejazdných, a čo najviac znížiť negatívne dopady nevyhnutných dopravných obmedzení na obyvateľov či návštevníkov mesta..

„Okrem prác na obratisku električiek pri Botanickej záhrade, na Zimnej a ulici Boženy Němcovej, pokračovala Eurovia aj na príprave ostatných ôsmich ucelených častí modernizovaných električkových tratí,“ zdôraznil primátor mesta.“

Podľa Dezidera Oreniča  (hlavný stavebný dozor), robotníci pripravovali všetko čo treba, napríklad aj na ďalšiu veľmi dôležitú vec –  osadenie stĺpov trakčného vedenia.

„Tieto prípravy sme robili napríklad pri moste VSS, na Festivalovom námestí pri Amfiteátri, ale aj  na iných miestach. Momentálne máme spravených už asi sto základov na stožiare trakčného vedenia,“ upresnil D. Orenič. „Keď si Košičania všímali, ako chlapi kopú pri Amfiteátri jamy, išlo presne o základy na trakčné vedenie.“ 

Vďaka podnetom všímavých Košičanov, Eurovia SK vyriešila veľmi promptne aj problém ohľadom áut vychádzajúcich z parkoviska na ulici B. Němcovej, ale aj ďalší, ktorý súvisel s uvedenými stožiarmi trakčného vedenia. Obyvatelia mesta žiadali, aby stĺpy neboli osádzané na chodníkoch.

„Majiteľ pozemkov pri chodníkoch bol veľmi ústretový, preto môžeme stožiare umiestňovať mimo chodníkov. Žiaľ, asi v troch prípadoch to nebude možné, lebo stĺpy by stáli nad kanalizačným zberačom, čo technické normy nedovoľujú,“ dodal Orenič.

„Som milo prekvapený aj tým, že nám prialo i počasie, urobili sme všetky práce tak, ako sme predpokladali v našom harmonograme prác,“ zhodnotil doterajší výsledok na modernizácii tratí Štefan Bálint, riaditeľ košického závodu Eurovie SK. „Stavbu sme dnes zazimovali s tým, že deviateho januára 2017, ak nám to dovolí počasie, budeme späť v plnej sile. My sme spokojní, ale predovšetkým musí byť spokojný investor (mesto Košice), a Košičania, ktorým sa snažíme vychádzať v maximálnej možnej miere v ústrety. Ďakujeme im za ich podnety a dobré pripomienky, ktoré sme už vyriešili.“

 Na stavbe sa včera objavili aj milé „smajlíky“. Eurovia ich umiestnila na viacerých miestach, aby aj takýmto spôsobom dala  Košičanom zo stavbou dotknutých ulíc najavo, nech sú trpezliví, veď v konečnom dôsledku budú zmodernizované trate na úžitok všetkým, celému mestu.

Linda Šnajdárová, hovorkyňa mesta Košice

email: linda.snajdarova@kosice.sk

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore