Tlačové správy

Vyhlásenie starostov MČ v Košiciach

Starostovia 7-ich mestských častí Košíc týmto reagujeme na tvrdenia primátora mesta Košice MUDr. Richarda Rašiho, MPh. v ankete, ktorá bola uverejnená v denníku Korzár v sobotu dňa 28.01.2017.

Úvodom chceme zdôrazniť, že nie sme odporcovia nového členenia mesta Košice, avšak nech sa to deje v súlade s demokratickými princípmi. Historické mestské časti musia mať svoje právo na sebaurčenie. Ich právna subjektivita vytvára základ podľa zákona o obecnom zriadení  na efektívne fungovanie vo svojom území.

Nikdy za 26 rokov svojej existencie mestské časti neboli proti rozvoju mesta, ale v symbióze na ňom spolupracovali.

Primátor Richard Raši tvrdí, že výhradné zabezpečenie služieb mestom je výhodou, avšak tu oponujeme napríklad nedávnou kalamitnou situáciou, týkajúcou sa nezvládnutej zimnej údržby.

V ,,dedinských“ mestských častiach bola údržba v rámci finančných možností vykonávaná razantne a okamžite, na rozdiel od sídlisk, ktoré na zimnú údržbu a odstránenie kalamitného stavu čakajú možno až dodnes – a to nespomíname ešte platené státia v správe spoločnosti EEI. V tomto prípade je strojový park nedostatočný ani na mestské časti, ktoré mesto Košice spravuje, nieto ešte na ďalšie územia ,,dedín“ .

Pri centrálnom riadení mesta by naši občania čakali oveľa dlhšie, čakali by v poradí až ako posledné po sídliskových uliciach. (Taký je dnes Plán zimnej údržby – to je realita priorít – najprv mesto a potom dediny.)

Mesto Košice taktiež nestíha starostlivosť o mestskú zeleň na sídliskách, ktorej správa je finančne oveľa náročnejšia, ako v malých mestský častiach.

Výkonný manager:  Pojem Výkonný manager samosprávna legislatíva nepozná a ako tvrdí primátor, všetky aktivity výkonného managera, ktoré vymenúva, zastáva v súčasnosti práve starosta. Starosta prijíma podnety od obyvateľov, informuje obyvateľov o ich riešení, samostatne ich rieši a zároveň je aj v súčasnosti nútený Štatútom spolupracovať s mestom.

Podľa tvrdenia primátora: ,,Optimálny spôsob redukcie je vždy ten, ktorý je vykonateľný, fungujúci a prinášajúci požadovaný efekt“. Presne tak fungujú malé mestské časti dnes – so svojimi starostami, ktorí rýchle a účinne riešia problémy tak, ako očakávajú ich občania.

Primárny problém nespočíva v počte mestských častí tak, ako to je prezentované pánom primátorom, ale v ich kompetenciách a finančných možnostiach, ktoré sú od roku 2006 drasticky postupne obmedzované, a to tak, že v niektorých mestských častiach pokrývajú iba náklady na chod úradu. Pričom pred rokom 2006 bolo finančných prostriedkov dosť aj na ich rozvoj. Neustále sa argumentuje s úsporou peňazí, ktorá je ľahko matematicky dokázaná, chýba však kľúč, ako sa tieto usporené peniaze premietnu do života Košičanov, pričom reálne hrozí, že proklamovaná úspora „sa stratí“ v kolose zvanom Magistrát mesta Košice. Absentuje tu však diskusia o modeloch (alebo konkrétnom) budúceho členenia mesta, o ktoré nás stále žiadajú naši občania, pretože ešte stále sme ich zvolení starostovia.

Na základe týchto argumentov navrhujeme širokú verejnú diskusiu za účasti samotných občanov, ktorých sa očakávaná zmena bytostne dotýka, spoločne s primátorom mesta Košice a starostami všetkých mestských častí.

  • Ing. Ján Nigut, v. r.– starosta Mestskej časti Košice – Ťahanovce, kontakt: 0918 465474
  • JUDr. Martin Balčík, v. r.– starosta Mestskej časti Košice – Kavečany
  • Ing. Milan Lesňák, v. r.– starosta Mestskej časti Košice – Košická Nová Ves
  • Ing. Viktor Mikluš, v. r.– starosta Mestskej časti Košice – Vyšné Opátske
  • Ing. Ladislav Brada, v. r. – starosta Mestskej časti Košice – Poľov
  • Damian Exner, v. r.– starosta Mestskej časti Košice – Lorinčík
  • Ing. Daniel Petrík, v. r.– starosta Mestskej časti Košice – Šaca

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore