Tlačové správy

Študentský rozhlas Košice prepisuje históriu Rádiorallye

150 rádiových amatérov, 198 súťažných príspevkov a 10 hodín rozhlasovej produkcie. Aj takýto bol už 13. ročník prehliadky internátnych rozhlasových štúdií Rádiorallye 2017.

Študentský rozhlas Košice (ŠtuRKo) Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach (UPJŠ v Košiciach) obhájil titul internátne rozhlasové štúdio (IRŠ) roka z minulého ročníka, a tak sa týmto titulom môže pýšiť už 2. rok po sebe.

Okrem tohto významného úspechu sa „Šturkáči“ tešia aj hlavnej výhre, ktorou je vysielací systém Sepia/Epos. Cenu do súťaže venoval jeho majiteľ Juraj Neveselý, jeden z členov odbornej poroty.

„Možno to bude znieť ako klišé, ale naozaj sme to nečakali. Minulý rok to bola asi náhoda, ale tentokrát sme ukázali, že sme partia ľudí, ktorá je pre svoje hobby zapálená, a to čo robí, robí kvalitne,“ skonštatoval Michal Lacko, dosluhujúci vedúci rádia.

Súťažné nahrávky „Šturkáčov“ sa umiestnili na víťazných miestach celkovo trinásťkrát. Najúspešnejšou nahrávkou sa stala montáž s názvom „90 rokov rozhlasového vysielania v Košiciach“, ktorá vznikla pri príležitostí významného jubilea RTVS. Nahrávka sa umiestnila na 1. mieste v hodnotení odbornej aj amatérskej poroty a v neposlednom rade treba vyzdvihnúť aj to, že získala špeciálnu cenu predsedu poroty Ľuboša Kasalu, šéfredaktora Zelenej vlny.

Za veľký úspech považujú členovia ŠtuRKa aj umiestnenie oboch súťažných nahrávok v kategóriách Fonorallye a Živé vysielanie. Tieto kategórie sa odohrávajú priamo na mieste a „rozhlasáci“ v nich prejavujú svoje pohotové reakcie, vedomosti z oblasti žurnalistických žánrov a umenie slova.

Najväčšiu radosť prejavili „rádioaktívni“ Šturkáči po vyhlásení celkového víťaza celej súťaže. „Teší ma, že na súťažných nahrávkach pracovali všetci členovia. Dokopy sa dal skvelý kolektív, čo sa ukázalo aj na celkovom výsledku. Myslím si, že rádio je v dobrej kondícii a je tak pripravené na nástup novej generácie,“ hovorí Michal Lacko, ktorý po súťaži opúšťa post vedúceho. Jeho funkciu preberie Nina Šťastná, jedna z najnovších členiek. „Som si vedomá toho, že ma čaká náročná úloha. Mišo bol skvelý vedúci, do rádia vkladá srdce a dušu, dokázal nás motivovať a prinieslo to úspechy. Aj naďalej budeme na sebe pracovať, pretože stále máme čo zlepšovať a chceme sa posúvať dopredu. Post novej vedúcej je pre mňa výzva. Chcem, aby sme si udržali minimálne takú úroveň, na akej fungujeme teraz,“ dodáva už úradujúca vedúca Nina.

O súťaži Rádiorallye

Asi 150 mladých ľudí z vysokoškolských IRŠ-iek a univerzitných rádií sa od stredy 28. marca do 2. apríla 2017 zišlo na 13. ročníku súťaže Rádiorallye. Pod organizáciu sa podpísalo okrem Asociácie členov a sympatizantov IRŠ (AČAS) aj IRŠ Rapeš, rozhlasové štúdio Žilinskej univerzity, a žilinské Rádio X. Do 11 kategórií bolo nominovaných 198 nahrávok a spolu to tvorilo takmer 10 hodín rozhlasovej produkcie.

Do súťaže sa zapojilo celkovo 12 IRŠ zo Slovenska (TLIS Bratislava, Aetter Trnava, Trenchtown Trenčín, RAPEŠ Žilina, Rádio X Žilina, INRO Zvolen, PULZ Ružomberok,

ŠtuRKo Košice, RÁDIO 9 Košice, Rádio PaF Prešov) a Českej republiky (Rádio K2 z Juhočeskej univerzity v Českých Budějoviciach a Rádio R z Masarykovej univerzity Brno).

Rozhlasovú tvorbu okrem amatérskej poroty, ktorá bola zložená z členov jednotlivých rádií, hodnotila aj odborná porota. Na Rádiorallye 2017 ju tvorili: Ľuboš Kasala, Ladislav Eliáš, Sylvia Hoffmannová  z RTVS, Martin Karlík z Českého rozhlasu, Marek Mikušek a Juraj Arieli Neveselý z FUN rádia, Oľga Džupinková a Tomáš Škarba  z Rádia Expres.

14.ročník medzinárodnej súťaže Rádiorallye sa presúva zo Žiliny na východ, pretože ho bude pripravovať Rádio PaF – internátne rozhlasové štúdio Prešovskej univerzity.

 

V prípade záujmu o podrobnejšie informácie kontaktujte:

Nikola Semancová, PR manažérka Študentského rozhlasu Košice

nikola.semancova@gmail.com

 

Poznámka: Tlačovú správu nájdete archivovanú na www.upjs.sk v časti Vzťahy s verejnosťou https://www.upjs.sk/verejnost-media/vztahy-s-verejnostou/tlacove-spravy/rok-2017/ .

Mgr. Mária Hrehová, PhD.

Tlačový referent a hovorca UPJŠ v Košiciach

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore