Tlačové správy

Sudcovia Ústavného súdu SR L. Orosz a P. Brňák podali oznámenie o organizácii Ústavného súdu SR, o konaní pred ním a o postavení jeho sudcov

Dňa 7. apríla 2017 sudca Ústavného súdu Slovenskej republiky (ďalej aj „ústavný súd“) Ladislav Orosz a 10. apríla 2017 sudca ústavného súdu Peter Brňák oznámili v zmysle § 27 ods. 2 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 38/1993 Z. z. o organizácii Ústavného súdu Slovenskej republiky, o konaní pred ním a o postavení jeho sudcov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o ústavnom súde“) skutočnosti, ktoré by mohli zakladať dôvody na ich vylúčenie z výkonu funkcie sudcov pri rozhodovaní o veci vedenej pod sp. zn. Rvp 622/2017. V tejto súvislosti sudca Ladislav Orosz uviedol, že subjektívne sa necíti byť vo veci zaujatý a je pripravený rozhodovať v danej veci nestranne a nezávisle. Sudca Peter Brňák uviedol, že z objektívneho hľadiska nevylučuje svoje vylúčenie z výkonu sudcovskej funkcie, keďže sa v parlamente aj na verejnosti opakovane k posudzovaným amnestiám i milosti vyjadroval.

V zmysle § 27 ods. 2 zákona o ústavnom súde sudca ústavného súdu je povinný predsedovi ústavného súdu bez meškania oznámiť dôvody, ktoré by mohli vyvolať pochybnosti o jeho nepredpojatosti. O tom, či tieto dôvody skutočne bránia sudcovi vo výkone funkcie sudcu v danej veci, rozhoduje plénum ústavného súdu.

V danej veci prebiehajú na ústavnom súde nevyhnutné procesné úkony, v súčasnosti Plénum Ústavného súdu Slovenskej republiky na svojom neverejnom zasadnutí 11. apríla 2017 rozhodlo, že spomínaní sudcovia nie sú vylúčení z výkonu sudcovskej funkcie v konaní vedenom na ústavnom súde pod sp. zn. Rvp 622/2017 (PL. ÚS 7/2017). sa vyhotovuje písomná podoba  uznesení pléna o nevylúčení sudcov ústavného súdu.

K dnešnému dňu nie sú na ústavnom súde evidované žiadne iné námietky predpojatosti na sudcov ústavného súdu v súvislosti s konaním vedeným pod sp. zn. Rvp 622/2017.

Akékoľvek dezinterpretácie danej veci v médiách považuje ústavný súd za nevhodné.

O nových skutočnostiach bude ústavný súd verejnosť informovať v súlade s doterajšou praxou.

Neoficiálny dokument pre potreby médií, ktorý nezaväzuje Ústavný súd Slovenskej republiky.

 Viac informácií Vám môže poskytnúť hovorkyňa Ústavného súdu SR PhDr. Martina Ferencová, PhD.

telefón: 055/7207 295, mobil: +421 918 827 344, e-mail: martina.ferencova@ustavnysud.sk

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore