Tlačové správy

Prepustenie väzňov svedomia v Sudáne

Dňa 11. 5.  2017 poobede boli v Sudáne prepustení dvaja väzni svedomia Hassan Abdelrahim Kodi a Abdelmunim Abdelmoula Issa, ktorí boli zatknutí a odsúdení v skupine s českým kresťanským humanitárnym pracovníkom Petrom Jašekom.

Osobitný vyslanec pre podporu slobody náboženstva alebo viery mimo EÚ  Ján Figeľ s radosťou a uspokojením privítal dňa 11. mája 2017  prepustenie dvoch väzňov pre náboženské presvedčenie. Hassan Abdelrahim Kodi a Abdelmunim Abdelmoula Issa, ktorí boli zatknutí a odsúdení v skupine s českým kresťanským humanitárným pracovníkom Petrom Jašekom, sú na slobode na základe prezidentskej milosti. Ján Figeľ v súvislosti s uväznením a odsúdením tejto skupiny navštívil v marci 2017  Sudán a o.i. rokoval o prepustení spomínaných Sudáncov na viacerých úrovniach.

„Chcel by som poďakovať všetkým, ktorí k tomuto pozitívnemu vývoji prispeli u nás, vo svete a najviac v Sudáne. Zvlášť chcem vyzdvihnúť konštruktívne postoje ministra zahraničných vecí Ibrahima Gandoura, ktorý bol veľmi nápomocný. Aj keď je pred Sudánčanmi po desaťročiach konfliktov ešte veľa krokov na ceste k mieru a skutočnému rozvoju, tieto kroky sú veľmi dôležité.“

Ján Figeľ sa po udelenej milosti dna 11. mája 2017  telefonicky zhováral s viacerými predstaviteľmi Sudánu. Ako dodal, plánuje v spolupráci s jednou z najväčších krajín Afriky pokračovať hlavne podporou procesu národného a náboženského zmierenia a ústavných reforiem.

Informáciu poskytol: JUDr. Martin Dilong, kontakt: Martin.Dilong@wefi.sk

Prepustení väzni svedomia: pán  Abdelmunim Abdelmoula Issa a pastor Hassan Abdelrahim Kodi (na obrázku je pastor vpravo)

Minister zahraničných vecí Sudánu – Ibrahim Gandour a Ján Figeľ

Jan Figel a Prof. Heider Daffalla – predseda Najvyšieho súdu v Sudáne

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore