Tlačové správy

V Košiciach sa etabluje nová politická strana Šport do Košíc a na Východ

V utorok 13. júna 2017 sa v rokovacej sále hokejovej Arény sršňov na KVP v Košiciach uskutočnil zakladajúci snem novej politickej strany „Šport do Košíc a na Východ“. Nová strana má ambície pôsobiť zatiaľ na regionálnej úrovni a jej najbližším cieľom je účasť vo voľbách do vyšších územných celkov v Košickom kraji.
Začiatky tejto iniciatívy siahajú do februára 2014, kedy vzniklo občianske združenie Vráťme deťom Šport do Košíc. Stretli sa v ňom bývalí aj aktívni športovci, ako aj športoví nadšenci, ktorí sa formou podpory mladých talentov rozhodli – ako vtedy sami prehlásili – vrátiť športu požičané a pozdvihnúť úroveň športu, športovísk a športovcov v Košiciach a na Východe.
Toto združenie sa odvtedy podieľalo – či už materiálne, finančne alebo personálne – na organizácii viac ako dvesto športových akcií v regióne, iniciovalo alebo priamo realizovalo výstavbu nových ihrísk a športových zariadení a priamo podporilo športové talenty vo veku 3 až 18 rokov. Občianske združenie sa pritom nezameriava na vrcholový šport, ale podporuje masové, školské alebo kondičné športové aktivity mládeže. V Košiciach a na okolí už snáď neexistuje dieťa, ktoré by nepoznalo veľkú žltú hlavu maskota Šport do Košíc.
Z občianskeho združenia sa neskôr vyčlenila platforma Šport do Košíc, ktorej členovia sa ako nezávislí kandidáti zúčastnili komunálnych volieb v novembri 2014. Piatim z nich sa podarilo dostať do košického mestského zastupiteľstva, kde vytvorili samostatný poslanecký klub. Momentálne v tomto klube pôsobí už osem poslancov. Predseda strany Igor Sidor je zároveň predsedom komisie pre školstvo, šport a mládež.
„Na začiatku nám mnohí neverili, ale výsledky našej práce za posledné tri roky hovoria za nás. Počas tohto obdobia sme prešli nielen skúškou dôvery, aj vnútorným vývojom. Výsledky, ktoré sú za nami, nám dovoľujú začať stranícku činnosť nie so sľubmi, ale s odpočtom vykonanej práce“, povedal predseda novej strany Igor Sidor.
Ako Sidor ďalej zdôraznil, nie je to strana športovcov, ktorí chcú vstúpiť do politiky, ale strana politikov, ktorí chcú pomôcť pozdvihnúť šport.
Pohľad na listinu zakladajúcich členov mu dáva zapravdu. Nájdeme na nej známe mená ako Cyril Betuš, starosta košickej mestskej časti Ťahanovce a mestský poslanec za Šport do Košíc, Iveta Kijevská, bývalá starostka mestskej časti KVP a dlhoročná poslankyňa za mesto aj za košický kraj, mestskí či krajskí poslanci Emil Petrvalský, Ján Sekáč, Igor Jutka a Tibor Bacsó, ale aj známi moderátori a producenti Peter Strachan a Tibor „Apa“ Egry. V súčasnosti má strana personálne zastúpenie už aj v okrese Trebišov, kde je predsedníčkou strany učiteľka Antónia Hrabská, a v Michalovciach, kde ju v súčasnosti zastupuje manažér Marián Markovič.
„Keďže náš primárny cieľ je apolitický, nevidím problém v tom, aby strana oslovila či už politikov alebo voličov z rôznorodých strán“, povedal Igor Sidor. K samotnej nosnej téme strany, zakotvenej aj v jej názve, sa vyjadril: „Na začiatku si mnohí mysleli, že šport je pre nás iba zámienka. Dnes nám tí istí ľudia hovoria, že šport nie je najlepšia politická téma. Ja si myslím, že práve tento fakt, že sa držíme naoko okrajovej témy, je dôkaz, že to myslíme úprimne. Šport možno zdanlivo stojí na okraji záujmu spoločnosti, avšak iba do okamihu, kým nevyhráme, alebo neprehráme dôležitý reprezentačný zápas. Potom je to zrazu téma pre nás všetkých.“
Ako ďalej dodal, od začiatku to bude plnohodnotná strana schopná plniť funkcie vo všetkých oblastiach, ktoré jej prináležia. „Šport sa dotýka takých rôznorodých odvetví, ako sú financie, legislatíva, školstvo, voľný čas našich detí a mládeže, ale aj doprava a výstavba“. Od začiatku budujeme stranu tak, aby poskytla odborníkov v každej z týchto oblastí“.
Šport do Košíc a na Východ má – ako už signalizuje názov – zatiaľ ambície pôsobiť na regionálnej úrovni, v Košickom kraji. Na otázku, či sa strana v prípade úspechu v regióne nebráni rozšíreniu na celé územie SR, Igor Sidor odpovedal: „Tak ďaleko sa zatiaľ nesnažíme predbiehať. Ak by som použil športovú terminológiu – pôjdeme od zápasu k zápasu“.
A aká je ďalšia budúcnosť občianskeho združenia Vráťme deťom Šport do Košíc?
Igor Sidor: „Občianske združenie neprestalo pracovať a podporovať šport ani po komunálnych voľbách 2014, aj keď si to mnohí naši neprajníci mysleli. Práve naopak, v roku 2016 sme uskutočnili jednu z našich najväčších akcií, keď košické deti – športovci, súťažili o výlet na letnú olympiádu 2016 do brazílskeho Rio de Janeira. Vďaka nám sa na tento najväčší športový sviatok sveta, na ktorý sa nedostane ani každý vrcholový športovec, mohli pozrieť dve košické dievčatá aj so sprievodom. Rovnako sa preto nechystáme prestať pracovať ani po založení tejto politickej strany. Bez priamej podpory športu v občianskom združení by práca pre šport v politickej strane stratila zmysel. A my – práve naopak – chceme dať podpore športu nový rozmer – a aj systém.“
Personálne obsadenie strany Šport do Košíc a na Východ, vymenované na zakladajúcom sneme
Predseda strany: Igor Sidor
Podpredsedovia strany: Peter Strachan Antónia Hrabská
Košická krajská predsedníčka: Iveta Kijevská
Okresní predsedovia: 1. Košice I. – Emil Petrvalský 2. Košice II. – Igor Jutka 3. Košice III. – Ján Sekáč 4. Košice IV. – Tibor Bacsó 5. Trebišov – Antónia Hrabská
Členovia predsedníctva
Kontaktná osoba pre ďalšie informácie: Iveta Kijevská 0918 766 289 kijevska@gmail.com

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore