Tlačové správy

Šantenie s vláčikmi na dopravnej priemyslovke v Košiciach

Široká verejnosť sa môže prísť pokochať krásou malých vláčikov, ktoré ožijú od 19. do 23. júna (pondelok až piatok) na modelovom koľajisku Strednej priemyselnej školy dopravnej na Hlavnej ulici 113. Každý deň od 16.00 do 19.00 hodiny bude premávať približne 20 vlakových súprav. Potešia najmä tých najmenších, aby sa odreagovali pred koncom náročného školského roka a hraním sa naladili na letné prázdninové šantenie. O modelové koľajisko s rozlohou 27 m2 sa v končiacom školskom roku staralo 10 detí.

Verejnosť môže na malom priestore vidieť históriu aj súčasnosť vlakovej doprav a jej rozmanitosť. No koľajisku sa denne predstaví približne 20 vlakových súprav z klubových aj súkromných zbierok, ktoré sa budú v priebehu týždňa obmieňať. Každý deň je venovaný inej téme. V pondelok potiahnu vagóny parné lokomotívy, v utorok dízlové. V stredu sa odprezentujú elektrické rušne, vo štvrtok to bude rôznorodosť z našich tratí. Piatok je venovaný spomienke na zakladateľa klubu Edmunda Kažimíra, zanieteného zberateľa železničných modelov.

Ranné obdobie železníc bude predstavovať historická súprava ťahaná rušňom Saxonia, ktorej reálna predloha vznikla pred 179 rokmi v Nemecku a mala charakteristický tvar prvých lokomotív. Verejnosť bezpochyby zaujmú aj zástupcovia súčasnej éry, vlak súkromného dopravcu RegioJet, alebo moderná súprava Českých dráh, známa pod obchodnou značkou Railjet, ktorú škole darovala Železničná spoločnosť Slovensko a ktorá bežne jazdí aj naopak – teda s rušňom vzadu (koncepcia push-pull).

Na svoje si určite prídu najmä deti, ktoré sa nemusia len pasívne prizerať, ale môžu si s vláčikmi aj zašantiť – ako výpravcovia sa môžu zapojiť do riadenia síce iba modelovej, ale predsa len železničnej prevádzky. Vstup pre verejnosť je voľný.

Ing. Martin BALKOVSKÝ

vedúci Železnično-modelárskeho klubu pri SPŠD

www.facebook.com/zmkspsd

 

tlf. č.:0911 056 001

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore