Tlačové správy

Dlh neplatičov voči mestu sa vyšplhal na 4,2 mil. EUR. Zoznamy dlžníkov zverejníme na webe.

Zodpovednosť za fungovanie mesta nesú nielen politici, ale aj samotní občania. Opravy ciest, kosenie, pohodlná doprava sú hradené z rozpočtu mesta, ktorého neoddeliteľnou súčasťou sú príjmy od občanov na daniach a poplatkoch. Keďže neplatiči na daniach a poplatkoch dlžia sumu takmer 4,2 milióna EUR, od 2.7.2012 bude na stránke:

http://e-samosprava.kosice.sk/Zverejnenie/nedoplatky.aspx

sprístupnený zoznam dlžníkov alebo tzv. tabuľa hanby.

Od posledných komunálnych volieb sme podnikli niekoľko krokov, ktoré zefektívňujú chod samosprávy a šetria finančné prostriedky – spájame mestské podniky, redukujeme počty zamestnancov, magistrát má internú smernicu o verejnom obstarávaní. Zároveň ale trváme na rešpektovaní zákonov a plnení záväzkov, z nich vyplývajúcich. Jedným z takých je aj povinnosť platiť dane a poplatky.

Vzhľadom k tomu , že stále evidujeme veľký počet daňových dlžníkov, pristúpime od 2.7.2012 k zverejneniu osôb, ktorí majú voči mestu daňové nedoplatky. Na základe zákona 563/2009 z.z. podľa § 52, ods. 2, písm a), zverejníme  na oficiálnej stránke mesta zoznam daňových dlžníkov podľa stavu k 31. decembru predchádzajúceho roka, u ktorých celková výška daňových nedoplatkov presiahla u fyzickej osoby 160 eur a u právnickej osoby 1600 eur.

V súčasnosti evidujeme takmer 4 000 daňových dlžníkov v celkovej sume takmer 4,2 milióna EUR. Ak je jeden občan dlžný na viacerých daniach, v zozname dlžníkov bude zverejnený len raz, no kliknutím na meno dlžníka sa bude dať otvoriť podrobný rozpis jeho nedoplatkov na jednotlivých druhoch daní. Systém bude nastavený tak, že po zaevidovaní platby, bude dlžník zo zoznamu vymazaný takmer okamžite, keďže systém bude aktualizovaný každú hodinu.

Primátor mesta Richard Raši sa rozhodol pre takýto postup po dôkladnom zvážení: „Pre takýto spôsob zverejňovania dlžníkov sme sa rozhodli, po tom, ako nás o jeho pozitívnom psychologickom efekte presvedčili skúsenosti z iných miest. Tam výrazne prispel k vylepšeniu platobnej disciplíny občanov, verím, že sa tak stane aj v Košiciach. Veď za dlžnú sumu by sme mohli kúpiť desať nových autobusov pre DPMK, dvadsaťkrát pokosiť celé mesto alebo urobiť generálnu opravu polovice komunikácií v rámci celého mesta. Chceme, aby si občania uvedomili svoju mieru zodpovednosti za chod mesta. Finančné prostriedky, ktoré zaplatia, sa im vrátia v podobe pohodlnejšieho cestovania MHD, čistejšieho a krajšieho mesta a pohodlnejšími komunikáciami. Samozrejme, je to len doplnkový spôsob riešenia problému, aj naďalej budeme v prípade nerešpektovanie výziev na zaplatenie nedoplatku pristupovať k vymáhaniu daňových nedoplatkov prostredníctvom exekučného konania.“

* * * * *

KONTAKT: hovorkyňa mesta Košice

PhDr.Martina Viktorínová, M.A. +421 918 937 372,

martina.viktorinova@kosice.sk

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore