Tlačové správy

Mesiac autorského čítania – 4. večer /5. júl 2012/

Mladosť na jednej strane a bohatstvo skúseností na strane druhej. Tieto dva atribúty reprezentovali vo štvrtok (5. júla 2012) na štvrtom večere Mesiaca autorského čítania Zuska Kepplová a Andrej Rozin Roza.  Už tradične prednosť mala domáca autorka.

Absolventka dramaturgie a scenáristiky na VŠMU dostala na úvod od moderátora, literáta Jána Gavuru, netradičnú požiadavku – v dobrom ohovoriť jej pedagóga Dušana Dušeka, ktorého sa jeden z organizátorov podujatia – Knižnica pre mládež mesta Košice –  márne pokúšala pozvať. A výsledok? Poslucháči sa dozvedeli, že jeho knihy sú plné dobroty a on sám je taký. A ešte to, že študenti čakali od neho dlhší útvar a on písal len „krátke fragmentárne veci“. No na záver tejto debaty Zuska Kepplová skonštatovala, že jej Buchty švabachom je „krátka fragmentárna vec“. Z nej čítala svoju prvú ukážku. Príbehy Slovákov, ktorí za prácou či štúdiom odchádzajú do cudziny, sú rozdelené do dvoch častí – Môžeš sa nebáť a Trianon – Delta. Hovoria o hľadaní sa v cudzom svete, o tom, ako Slováci, zvyknutí na všeličo, i na bolestivé zážitky, zvládajú hľadanie nového domova. Pred rokmi Zuska vyhrala súťaž Poviedka svojou Baladičkou o víkende.  Aj v súčasnosti píše fejtóny, reportáže, postrehy, úvahy. Aj poslucháčom autorského čítania ešte prečítala niečo, čo Ján Gavura označil za „medzi básňou a zvyškom vesmíru“.

Hudobná časť večera patrila komornému súboru Nocturno z Novosibirska v Rusku. Mladí hudobníci, študenti a absolventi tamojšej strednej hudobnej školy, publikum nepochybne zaujali.

A to sa dá povedať aj o hosťovi druhej časti večera, slovinskom divadelníkovi, hercovi, spisovateľovi Andrejovi Rozmanovi Rozovi. Aj keď mu vyšlo viac ako 20 knižných titulov – poézie, prózy i tvorby pre deti, známy je najmä ako divadelník. Ešte v roku 1978 založil pouličné divadlo Predrozpadom, v80. a90. rokoch viedol alternatívny súbor Ana Monro a napísal viac ako 40 divadelných hier. Od roku 2003 vo vlastnom divadle Rozinteater uvádza predstavenia najmä pre deti. Píše parodické a komické básne, rozprávky, divadelné komédie pre deti i dospelých, prerába klasické texty do súčasnosti. Pred tromi rokmi Slovinské národné divadlo uviedlo jeho pop operu Neron. A ešte v roku 2009 založil „pronulové náboženské vyznanie“.  Neskrýva sa za tým nič tajomné – ide mu o presadenie nulovej dane na knihy. To všetko sa o priekopníkovi improvizačného divadla dozvedeli poslucháči z úst jedného z dvojice moderátorov večera Andreja Pleterského. A samotný autor k tomu dodal – „keď som mal osem, písal som partizánske básne, keď 13 – 14 – boli to ľúbostné sonety, neskôr som sa dal k modernistom“. A ešte neskôr sa cítil osamelý, a tak založil divadlo. S improvizáciou v zahraničí je to ťažšie ako doma – musí sa držať prekladov. A tak aj v Košiciach, ako večer predtým v Brne a večer po v Ostrave a ešte neskôr vo Vroclave, umožňuje poslucháčom autorských čítaní spoznať svoje vtipné texty v ustálenej podobe.

Na piatom večere Mesiaca autorského čítania sa dnes (piatok 6. júla 2012) Košičanom predstavia český spisovateľ Antonín Bajaja a slovinský hosť Andrej Blatnik.

 

 

 

 

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore