Tlačové správy

Víťazstvá, ktoré pomáhajú

Na jednej strane isté a hlavne bezpečné kroky s bielou palicou, reliéfne bodky usporiadané do písmen, slov a viet, písanie mailov či SMS rutinou, na druhej vsietený gól, prekonaný rekord či medaila na hrudi. Všetko víťazstvá, ktoré pomáhajú a posúvajú nás vpred. Práve víťazstvá spojili verejnú zbierku Biela pastelka s jej tohtoročným ambasádorom Marekom Hamšíkom.

Verejnú zbierku Biela pastelka organizuje Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS) už od roku 2002. Jej výnos bude použitý na dofinancovanie špeciálnych rehabilitačných programov pre ľudí so zrakovým postihnutím, obhajobu ich práv, odstraňovanie a prevenciu vytvárania architektonických a dopravných bariér. „Ďakujeme všetkým, ktorí sa rozhodnú prostredníctvom Bielej pastelky podporiť našu činnosť,“ hovorí predseda ÚNSS, pán Branislav Mamojka. „Aj vďaka tomu môžeme na pomyselný stupeň víťazov viesť všetkých, ktorí o to prejavia záujem, a to na celom území SR.“

Biela pastelka 2017 je zapísaná v Registri verejných zbierok Ministerstva vnútra SR od 1.6. do 31.12. Pomôcť je možné príspevkom na účet SK23 1111 0000 0014 3025 8006, zaslaním SMS na číslo 820 v hodnote 2 € v sieti všetkých mobilných operátorov  či on-line na www.bielapastelka.sk. Počas hlavných zbierkových dní Bielej pastelky 2017, ktorými sú piatok 22. a sobota 23.9., bude môcť verejnosť v uliciach 300 miest a obcí po celom Slovensku stretnúť takmer 3500 našich dobrovoľníkov, ktorí budú za ľubovoľný príspevok ponúkať spinky v tvare bielej pastelky.

To, aké to je byť slabozrakým či nevidiacim, si každý bude môcť vyskúšať na vlastnej koži. V informačných stánkoch ponúkne ÚNSS prezentáciu svojej činnosti, prehliadku rôznych kompenzačných a optických pomôcok, možnosť napísať si niečo v Braillovom písme, ale aj odfotiť sa s maketou kapitána SSC Neapol Mareka Hamšíka. Navyše, v krajských mestách budeme záujemcom merať zrakové parametre.

Úvodný výkop sprievodných podujatí Bielej pastelky 2017 urobíme vo štvrtok 21.9. v Banskej Bystrici, rodnom meste ambasádora tohto ročníka, niekoľkonásobného futbalistu roka. V piatok 22.9. pokračujeme v Trnave, Trenčíne, Nitre, Topoľčanoch, Žiline, Martine, Prešove, Poprade, Humennom a v Košiciach.

Bratislavská Eurovea sa opäť stane dejiskom hlavného podujatia Bielej pastelky. V piatok 22. 9. sa návštevníci môžu tešiť na showdown (aplikovaný stolný tenis pre ľudí so zrakovým postihnutím), maľovanie na tvár pre deti, minikalčeto a ukážky výcviku vodiacich a asistenčných psov. Moderovania bohatého programu sa zhostia Patrik Herman a Kristína Prekopová.

Viac informácií získate na www.bielapastelka.sk a na Facebooku Bielej pastelky, kde bude od 19.9. prebiehať dražba futbalového dresu Bielej pastelky a futbalovej lopty s originálnym podpisom Mareka Hamšíka.

Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska je občianske združenie, ktorého členmi sú nevidiaci a slabozrakí ľudia, ich priaznivci, priatelia a rodičia. V súčasnosti má viac ako 4 000 členov združených v 64 základných organizáciách. Svoje služby, poradenstvo a aktivity poskytuje ľuďom so zrakovým postihnutím v každom kraji Slovenska bezplatne. Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska vznikla v roku 1990.

Kontakt:

Dušana Blašková, manažérka pre PR ÚNSS

Tel.: 02/69 20 34 38, 0911 469 653

e-mail: dusana.blaskova@unss.sk

www.unss.sk

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore