Tlačové správy

Mesiac autorského čítania – 5. večer

A.B. – iniciálky oboch hostí piateho večera Mesiaca autorského čítania v Košiciach. Skrývajú sa za nimi český, alebo skôr moravský, novinár, učiteľ tvorivého písania, spisovateľ Antonín Bajaja a Slovinec Andrej Blatnik.

Pred mesiacom vyšiel v Bulharsku preklad prózy Antonína Bajaju Zvlčenie s podtitulom Romaneto o vlkoch, ľuďoch a úkazoch, v Česku vlani nominovanej na knihu desaťročia. A práve jej venoval autor najväčší priestor. Je o dvoch rodinách –  vlčej, ktorú lovci a pastieri vyhnali zo Slovenska do moravských Karpát a o rodine hájneho. Počas spoznávania života zvieracej časti knihy autor odhalil, že vlci a ľudia majú mnoho spoločného, označil ich za blížencov. No líšia sa jednou vecou – slobodnou vôľou. S ňou si však ľudstvo často nevie rady.

K druhej ukážke večera, eseji Možná že přicházíme, inšpirovali Bajaju jednak Ray Bradbury poviedkou a jednak Jan Balabán rovnomennou zbierkou poviedok Možná že odcházíme. Bajaja ju písal pre časopis RozRazil na tému sladkosti.

Ako spisovateľ debutoval Bajaja v roku 1982 prózou Mluviti stříbro, z 8O. Rokov je aj román Duely.Na konte má aj ocenené diela. K najúspešnejím patria napríklad už spomínané  Zvlčenie, ktoré získalo Magnesiu Literu či Na krásnej modrej Dřevnici so Štátnou cenou za literatúru v roku 2010.

Po orchestroch či aspoň kvartete sa tentoraz o hudobnú časť večera postaral sólista. Gitarista Peter Timko zahral mix štýlov – to aby si každý prišiel na svoje.

Pod hrozbou búrky, ktorá sa napokon nekonala, sa užší kruh vytrvalcov počas stretnutia s Andrejom Blatnikom  presťahoval z átria Bábkového divadla do klubu. Dvojica moderátorov – Andrej Pleterski a Diana Pungeršič –  predstavila slovinského hosťa ako veľmi aktívneho človeka – je autor troch románov, päť poviedkových zbierok, dvoch kníh esejí a úvah, učebnice písania poviedok,  učí tvorivé písanie, prednáša knihovedu, predsedá porote medzinárodného literárneho festivalu Vilenica a ešte je aj redaktor prestížneho vydavateľstva. Získal viacero ocenení a jeho diela sú preložené do 30 jazykov.

Poslucháčom prečítal dve svoje poviedky. V oboch išlo o milostný trojuholník. A podľa neho to nebola náhoda. Na autorské čítanie vyberá tieto témy často – údajne sa v nich každý nájde. Vo svojich dielach sa kriticky pozerá na vplyv americkej kultúry na európsku. Ameriku považuje za nudnú a vraj sa takou stáva už aj náš kontinent – asi preto, že sa v mnohom stále viac podobá na Ameriku. 

Debata o čítaní priniesla pre našinca rad zaujímavých zistení. Napríklad aj to, že knihy v Slovinsku sú oveľa drahšie ako u nás. Priemerná cena sa pohybuje okolo 25 eur. Aj preto si Slovinci kúpia asi tri knihy ročne, ale z knižníc si vypožičajú 14. Majú však šťastie – viac ako 250 knižných stánkov je perfektne zásobovaných, dajú sa tam nájsť všetky knihy.

V sobotu bude na autorskom čítaní Slovensko zastupovať autor desiatky kníh  Róbert Gál a Slovinsko spisovateľ, ktorý sa v počte vydaných titulov nenechá Gálom zahanbiť, Vlado Žabot. Stretnutie sa opäť koná o 19,00 v priestoroch Bábkového divadla Košice.

 

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore