Tlačové správy

Vyjadrenie k medializácii stanoviska predsedníčky Ústavného súdu Slovenskej republiky na webových portáloch pravda.sk, webnoviny.sk, sme.sk

Dňa 10. januára 2018 vyšli na webových portáloch slovenských médií viaceré články týkajúce sa stanoviska predsedníčky Ústavného súdu Slovenskej republiky Ivetty Macejkovej k vyjadreniam právneho zástupcu prezidenta Slovenskej republiky Jána Mazáka v kauze nevymenovaných kandidátov na sudcov Ústavného súdu Slovenskej republiky (ďalej aj „ústavný súd“).

Na webovom portáli pravda.sk to bol článok s názvom „Predsedníčka Ústavného súdu Macejková čaká ospravedlnenie poradcu prezidenta Mazáka“, na webovom portáli webnoviny.sk článok „Predsedníčka Ústavného súdu Macejková reaguje na Mazákov komentár a žiada ospravedlnenie“ a na webovom portáli denníka Sme – sme.sk s názvom „Predsedníčka Ústavného súdu kritizuje Kiskovho poradcu“.

Pôvodný text stanoviska predsedníčky ústavného súdu s jej argumentáciou a faktami bol médiám a tlačovým agentúram zaslaný v plnom znení (tlačová informácia č. 1/2018) a dostupný, tak ako v prípade všetkých tlačových správ ústavného súdu, na jeho webovom sídle <www.ustavnysud.sk>. V spomínaných článkoch bol pôvodný text stanoviska predsedníčky ústavného súdu skrátený a upravený, nepresný a skreslený, bez odkazu na pôvodný text stanoviska. Texty v článkoch boli vytrhnuté z kontextu a neobsahovali tie argumenty a fakty, o ktoré sa spomínané stanovisko opieralo.  Možno tak konštatovať, že zverejnené články neposkytli čitateľskej verejnosti objektívne informácie, nevytvorili priestor pre názorovú pluralitu, manipulovali verejnou mienkou a zavádzali ju. Vo všetkých spomínaných prípadoch bola ako zdroj uvedená agentúra SITA.

V naznačených súvislostiach v porovnaní s menovanými webovými portálmi je prekvapujúce, že DenníkN na svojom webovom portáli zverejnil 11. januára 2018 článok s názvom „Macejková odpísala Mazákovi, namiesto mena používa iniciály“, v ktorom bolo cez hypertextové prepojenie (teda s prepojením na zdroj, z ktorého sú informácie čerpané) umožnené čitateľom prečítať si plné znenie stanoviska predsedníčky ústavného súdu „Stanovisko predsedníčky Ústavného súdu SR Ivetty Macejkovej k vyjadreniam právneho zástupcu prezidenta SR Jána Mazáka v kauze nevymenovaných kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR, a vytvoriť si tak na vec na základe objektívne poskytnutých informácií, argumentácie a faktov vlastný názor.

Verejnosť má právo na objektívne informácie a toto právo jej bolo v daných článkoch na spomínaných webových portáloch pravda.sk, webnoviny.sk, sme.sk upreté neprofesionálnym prístupom ich redaktorov a editorov, čo je v rozpore s Etickým kódexom novinára (napr. III. 5, 16; VI 4,5; VIII 1, 4, 5) a s Rezolúciou rady Európy o žurnalistike (napr. 1, 3, 4, 5 a nasl.).

 

 

Neoficiálny dokument pre potreby médií, ktorý nezaväzuje Ústavný súd Slovenskej republiky.

Viac informácií Vám môže poskytnúť riaditeľka Odboru tlačového a informačného Kancelárie Ústavného súdu Slovenskej republiky PhDr. Martina Ferencová, PhD.

telefón: 055/7207 295, mobil: +421 918 827 344, e-mail: martina.ferencova@ustavnysud.sk

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore