Tlačové správy

Agro-politika pre ľudí a pre prírodu

Agro-eko fórum, 19.02.2018.

Dnes rokovali ministri a ministerky pôdohospodárstva krajín EÚ o podobe poľnohospodárstva v krajinách Európy po roku 2020. Občianska verejnosť, zástupcovia mimovládnych organizácií zastrešených platformou Agro-eko fórum vyzvali ministerku pôdohospodárstva aby presadzovala politiku, ktorá zabezpečí dostatočnú ochranu ľudského zdravia a prírody.

Daniel Lešinský, koordinátor Agro-eko fóra: „Okolo 40% rozpočtu EÚ – cez 55 mld. € ročne, ide do agro-sektora, na druhej strane máme rezíduá pesticídov vo vodách, v pôde aj v potravinách, výrazne nám klesá agro-biodiverzita v krajine, potravinová sebestačnosť Slovenska je pod 50%, vidiek nám vymiera, atď. tento stav a trendy je potrebné zmeniť a preto potrebujeme agro-politiku reformovať.“

Agro-eko fórum definovalo osem priorít, ktoré by mali byť súčasťou novej agro-politiky EÚ najneskôr po roku 2020.

Priority Agro-eko fóra pre poľnohospodársku politiku po roku 2020:

  1. Zmena systému podpory poľnohospodárstva v rámci novej Spoločnej poľnohospodárskej politiky EÚ – verejné financie LEN pre verejné záujmy.
  2. Väčšie zapojenie úradov a odborníkov z oblasti ochrany životného prostredia do prípravy a implementácie SPP.
  3. Vytvorenie priestoru pre biodiverzitu v rámci poľnohospodárskej krajiny, potreba zvýšenej podpory hospodárenia v záujme ochrany prírody.
  4. Znižovanie používania agro-chemikálií v poľnohospodárstve a lesníctve SR, podpora ekopoľnohospodárstva a zákaz pestovania GMO.
  5. Ekologizácia živočíšnej výroby.
  6. Dôsledná implementácia princípu „znečisťovateľ platí“, dodržiavanie legislatívy ako podmienka pre dotácie, zásadná zmena systému kontrol.
  7. Investícia do nezávislého, kvalitného, terénneho a cieleného poradenského systému/systémov pre poľnohospodárov a lesníkov.
  8. Podpora krátkych potravinovo dodávateľských reťazcov, osveta biospotrebiteľstva – zdravé, čerstvé a lokálne jedlo do škôl a verejného stravovania; podpora zeleného verejného obstarávania v stravovaní.

Viac v priložených dokumentoch:

Otvorený list ministerke pôdohospodárstva SR G.Matečnej z 13.02.2018

Priority Agro-eko fóra pre reformu poľnohospodárskej politiky,

Ako aj na http://www.cepta.sk/index.php/sk/agro-eko-forum/dokumenty-agro-eko-fora/609-agropolitika-pre-ludi-a-pre-prirodu

Kontakty pre médiá:

Daniel Lešinský (CEPTA), koordinátor Agro-eko fóra: lesinsky@changenet.sk; tel: 0905581076

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore