Tlačové správy

Na Filozofickej fakulte UPJŠ v Košiciach predstavili troch talentovaných gymnazistov

Vďaka krajským kolám predmetových olympiád žiakov základných a stredných škôl Košického kraja v nemeckom jazyku, anglickom jazyku, slovenskom jazyku a literatúre a v dejepise, ktoré v uplynulých týždňoch organizovali odbor školstva Okresného úradu Košice a Filozofická fakulta Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, sa dnes verejnosti predstavili tri nové mladé talenty. Gymnazisti Andrej Frič z Trebišova a Košičanky Marína Hluchá a Zuzana Mladšíková uspeli v celoštátnych kolách svojich olympiád.

Oceňujem skutočnosť, že tieto predmetové olympiády nie sú o bezduchom memorovaní vedomostí, ale najmä o cite pre jazyk a o vnímaní jeho zákonitostí,“ zdôraznila maturantka Zuzana Mladšíková, víťazka krajského kola Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry, ktorá na nedávnom celoštátnom kole získala výborné druhé miesto.

Účasť v takýchto súťažiach je skvelou príležitosťou pre každého mladého človeka,“ potvrdzuje aj Marína Hluchá, víťazka krajského kola Olympiády v anglickom jazyku a tretia najlepšia vo svojej kategórii v celoslovenskom kole. „Tento rok to bola moja tretia účasť na jazykovej olympiáde a môžem povedať, že čím vyššia kategória, tým viac skúseností.

Možnosť zúročiť nadobudnuté poznatky a skúsenosti v ďalšom živote oceňuje aj Andrej Frič, víťaz krajského kola Olympiády v nemeckom jazyku a štvrtý v celoštátnom kole. „Páči sa mi, že organizátori olympiád venujú starostlivosť rozvoju schopností talentovaných žiakov, z ktorých možno vyrastú ľudia, ktorí v budúcnosti prevezmú zodpovednosť za našu krajinu.

Organizáciu predmetových olympiád pre žiakov základných a stredných škôl v Košickom kraji má v kompetencii odbor školstva Okresného úradu Košice, ktorý poveruje zabezpečením jednotlivých kôl súťaží konkrétnych organizátorov. V prípade olympiád v cudzích jazykoch bolo po istej stagnácii v uplynulých rokoch na úrovni krajských kôl potrebné zastrešiť súťaže odborným garantom. Stala sa ním Filozofická fakulta Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach.

V rámci spolupráce pri organizovaní predmetových olympiád sme ponúkli odborný potenciál našej fakulty a otvorili naše budovy a posluchárne žiakom, študentom ich učiteľom a rodičom v prospech zabezpečenia čo najvyššej kvality olympiád v slovenskom, nemeckom a anglickom jazyku a v dejepise,“ konštatuje dekanka Filozofickej fakulty UPJŠ v Košiciach prof. PhDr. Oľga Orosová, CSc.Je pre nás cťou a napĺňaním nášho poslania participovať na týchto olympiádach a vďaka tomu objavovať ďalších nadaných žiakov. Dať im šancu vyniknúť a zažiť úspech na univerzitnej pôde je nepochybne výnimočnou výzvou a povzbudením, a to nielen pre žiakov,“ dodáva O. Orosová.

Prelomovým krokom spolupráce odboru školstva OÚ Košice a Filozofickej fakulty UPJŠ pri organizovaní krajských kôl olympiád v cudzích jazykoch bola dohoda s vedúcou Katedry germanistiky FF UPJŠ PaedDr. Ingrid Puchalovou, PhD., o členstve ich pedagógov v krajskej komisii Olympiády v nemeckom jazyku,“ konkretizuje odborná radkyňa odboru školstva OÚ Košice Mgr. Viktória Rozsypalová. Po prvý raz zasadli germanisti z FF UPJŠ

do krajskej komisie olympiády v školskom roku 2014/2015. Nový impulz v organizačnom zabezpečení olympiád v cudzích jazykoch priniesol školský rok 2016/2017.

Na základe dohody s dekankou Filozofickej fakulty UPJŠ prof. PhDr. Oľgou Orosovou, CSc., sa rozšírila spolupráca o organizáciu Olympiády v anglickom jazyku. Zároveň sa v tomto školskom roku prvýkrát organizovali olympiády v nemeckom jazyku a v anglickom jazyku v zrekonštruovaných priestoroch Filozofickej fakulty UPJŠ v historickom centre Košíc a krajská komisia Olympiády v anglickom jazyku bola doplnená vysokoškolskými pedagógmi z Katedry anglistiky a amerikanistiky FF UPJŠ na čele s predsedníčkou doc. Mgr. Slávkou Tomaščíkovou, PhD.,“ dopĺňa V. Rozsypalová a zdôrazňuje, že ohlasy účastníkov oboch olympiád na zmenu miesta organizácie súťaže boli veľmi pozitívne. „Poskytnuté priestory vytvorili podnetné prostredie na koncentráciu pre súťažiacich aj miesto na oddych a relaxáciu počas prestávok.

V tomto roku sa partnerstvo odboru školstva Okresného úradu Košice a Filozofickej fakulty UPJŠ rozšírilo o organizáciu ďalších predmetových olympiád – Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry a Dejepisnej olympiády. Krajské komisie oboch súťaží boli doplnené pedagógmi Katedry slovakistiky, slovanských filológií a komunikácie a Katedry histórie FF UPJŠ. Sprievodným podujatím Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry bol seminár určený učiteľom slovenského jazyka, ktorí sprevádzali súťažiacich.

PhDr. Marián Gladiš, PhD.

Filozofická fakulta UPJŠ v Košiciach

 

Poznámka: Tlačovú správu nájdete archivovanú na www.upjs.sk v časti Vzťahy s verejnosťou http://www.upjs.sk/verejnost-media/.

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore