Tlačové správy

Vo Východoslovenskom múzeu v Košiciach predstavia fascinujúci svet pavúkov a škorpiónov

Východoslovenské múzeum v Košiciach v spolupráci s poľskou spoločnosťou ARANEUS pripravili pre širokú verejnosť unikátnu výstavu s názvom Fascinujúci svet pavúkov a škorpiónov. Po veľkom úspechu v roku 2016 v priestoroch Prírodovedného múzea Slovenského národného múzea v Bratislave prichádza táto výstava do Košíc. Návštevníci si ju budú môcť pozrieť od 3. mája do 30. septembra 2018 v historickej účelovej budove Východoslovenského múzea na Námestí Maratónu mieru 2.

Na rozdiel od tradičných prírodovedných výstav s exponátmi dermoplastických preparátov zvierat, táto výstava priblíži živé pavúky a škorpióny z tropických krajín. Medzi 40 exponátmi nebudú chýbať veľké tarantuly a vtáčkare, veľké ako ľudská dlaň, vrátane jedného z najväčších pavúkov Theraphosa blondi, alebo neslávne známu snovačku jedovatú, ktorú poznáme pod ľudovým názvom čierna vdova (Latrodectus mactans). Rovnako nebude chýbať ani jeden s najväčších škorpiónov sveta, škorpión obrovský (Pandinus imperator) a najväčšia mnohonôžka na svete Spirostreptus gigas, ktorá dorastá do veľkosti 40 cm. Aj napriek tomu, že o škorpiónoch a pavúkoch panuje zlá povesť, nie je sa čoho obávať. Väčšina veľkých tarantúl a vtáčkarov má len veľmi slabý jed, ktorý je nebezpečný snáď len pre ich korisť, obvykle hmyz a malé hlodavce. Aj z toho dôvodu sú mnohé druhy obľúbené medzi chovateľmi – teraristami.

Na výstave uvidia návštevníci živé exponáty doplnené stručnými popismi o jednotlivých druhoch, ako aj informačnými tabuľami o živote týchto fascinujúcich tvorov.

Výstava je vhodná pre všetky vekové kategórie. Všetky zvieratá budú bezpečne uzavreté v sklenených teráriách.

  • Trvanie výstavy: 3. mája – 30. septembra 2018
  • Vernisáž: 3. mája 2018 o 16.00 hod.
  • Miesto: Východoslovenské múzeum, Námestie Maratónu mieru 2, Košice

 

Viac informácií:

Mgr. Peter Ledvák, PhD.,

kurátor výstavy

0907 130 742

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore