Aktuality

VYHLÁSENIE SLOVENSKÉHO SYNDIKÁTU NOVINÁROV K SITUÁCII OKOLO RTVS

So znepokojením sledujeme vyhrotenú situáciu vo verejnoprávnej televízii a rozhlase, ktorá rozdelila novinársku obec a vzbudila protesty verejnosti.

Majúc na pamäti ochranu novinárov a ctiac si názorovú pluralitu v každej oblasti spoločenského života, zdôrazňujeme, že sloboda tlače sa viaže na zodpovednosť voči verejnosti, musí byť založená na etike a hodnotách. My, ktorým novinárska profesia priniesla symbolickú moc, musíme mať na pamäti, že čokoľvek vykonáme, vníma verejnosť citlivo; a rovnako citlivo si buduje vzťah dôvery k médiám. Ako novinári sme voči verejnosti za svoju prácu zodpovední.

Verejnoprávne médiá, sú garanciou objektívnych informácií o svete okolo nás. To však neznamená, že v mene pocitu ohrozenia budeme hluchí a slepí, že budeme brať veci do vlastných rúk a eskalovať napätie v novinárskej obci, bez toho, aby sme o problémoch diskutovali a hľadali zodpovedné riešenie.

Každý konflikt spôsobuje slepotu. Komunikácia mení svet.

Slovenský syndikát novinárov vyzýva manažment RTVS a dotknutých novinárov k mediácii a zároveň sa ponúka prevziať rolu mediátora. Ponúka priestor na argumentačne zmysluplnú, vyváženú a, hoci aj kritickú, ale kultivovanú komunikáciu bez vlastnej ambície robiť sudcu.  V mene zodpovednosti.

Kto, ak nie práve my, novinári, „strážni psi“ demokracie, musíme ukázať ako sa demokracia robí v praxi? Spoločenská zodpovednosť neznamená robiť z ideového oponenta nepriateľa, ale partnera pre výmenu argumentov.

Cesta nie je tam, kde ide o rivalitu „kto z koho“, cesta je tam, kde všetci hľadia jedným smerom.

Pozývame vedenie RTVS a dotknutých novinárov na mediáciu do Domu novinárov,

                                    dňa 10. mája 2018 o 10:00 hod.

 

Výsledok mediácie navrhujeme vydať vo forme spoločného komuniké ako výsledok konsenzu a posolstva pre verejnosť, ktorá znepokojená situáciou, verejne prejavila svoju nevôľu k dianiu vo verejnoprávnych médiách.

 

Slovenský syndikát novinárov

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore