Tlačové správy

Nemocnica s poliklinikou n.o. Kráľovský Chlmec slávnostne odovzdá do prevádzky svoj prvý moderný CT prístroj

Dňa 20.6.2018 Nemocnica s poliklinikou n.o. Kráľovský Chlmec slávnostne odovzdá do prevádzky svoj prvý moderný CT prístroj.

Nemocnica má  z hľadiska dostupnosti zdravotnej starostlivosti aj z geografickej polohy a Schengenských hraníc  strategické postavenie  v okrese Trebišov a Michalovce. Nemocnica je prvým záchytným bodom pre tri ambulancie rýchlej lekárskej pomoci. Uvedený región patrí k regiónom s vysokou mierou nezamestnanosti a nízkou sociálno-ekonomickou úrovňou obyvateľstva. Má vyššie percentuálne zastúpenie marginalizovaných komunít a znevýhodnených občanov. Na základe tlaku verejnosti, ako aj v záujme zvyšovania kvality poskytovania zdravotných služieb sa vedenie nemocnice v zastúpení riaditeľkou Ing. Klárou Hencelovou rozhodlo nákup prístroja realizovať.

Zakúpený nový multidetektorový celotelový CT prístroj Toshiba Canon Aquilion Prime 160 je moderný diagnostický prístroj, ktorý umožňuje s extrémnou kvalitou a vysokou rýchlosťou vyšetriť pacientov v 3D móde s možnosťou vytvárania rekonštrukcie s použitím MIP ( maximum intensity prjoction). Pritom efektívna dávka žiarenia je znížená o 40% oproti iným porovnateľným prístrojom.

V NsP n.o. Kráľovský Chlmec CT prístroj je doplnený:

  • onkologickým softwérom s možnosťou automatickej identifikácie cieľovej lézie a hodnotenia stavu ochorenia podľa najnovších svetových kritérií ( RECIST)
  • softwérom s možnosťou automatického vyhodnotenia stenóz ( zúženia)mozgovým a iných ciev a meraním perfúzie ( prietokovej rýchlosti mozgových ciev)
  • 3D virtuálnou kolonoskopiou ( vyšetrenie hrubého čreva na vylúčenie tumoróznych expanzívnych procesov)
  • pľúcnym softwérom s presnou identifikáciou drobných nodulárnych zmien v pľúcnom parenchýme, HRCT a dalšími možnosťami.

Uvedenie tohto CT prístroja Toshiba  Canon Aquilion Prime 160 do prevádzky v Nemocnici Kráľovský Chlmec výrazne skvalitní diagnostické možnosti v spádovom regióne a posunie diagnostiku na nový vyšší stupeň. Súčasne kladie nároky na erudovanosť medicínskeho personálu( lekárov a rádiologických technikov) a odbornosť.

Nový CT prístroj nemocnica získala vďaka centrálnemu verejnému obstarávaniu, ktoré zabezpečilo Ministerstvo zdravotníctva. Financovanie prístroja je zabezpečené z vlastných zdrojov nemocnice ako aj sponzorov.

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore