Tlačové správy

Košičania boli na Shell Eco-marathon Europe 2018, prešli 418 km na liter paliva

Študenti Strojníckej fakulty TUKE sa vrátili z európskeho finále pretekov v úspornej jazde Shell Eco-marathon Europe 2018, ktoré sa uskutočnilo v dňoch 5. – 8. júla 2018 v Londýne. So svojím vozidlom dokázali prejsť 418 km na liter benzínu.

Mladý tím vysokoškolákov z Košíc sa postavil na trať spolu s ďalšími 146 tímami prevažne z Európy. Reprezentanti z 27 krajín na pretekoch ukázali, ako môže vyzerať mobilita budúcnosti. V silnej konkurencii sa dokázali presadiť aj Košičania. So svojím úsporným vozidlom, ktoré má samonosnú karosériu z uhlíkových vlákien, pákové riadenie a benzínový štvortaktný motor, prešli na liter benzínu 418 km. „Študenti si konštruujú vozidlo sami, vďaka čomu si každý člen tímu otestuje doterajšie znalosti a zručnosti a zároveň nadobudne nové. Veľkou pridanou hodnotu je práca s materiálmi, čo potom môžu študenti pretaviť do praxe napríklad pri práci v automobilovom priemysle, hodnotí význam pretekov Branislav Konečný, kapitán košického tímu. V kategórii prototypy so spaľovacím motorom, v ktorej súťažili aj košickí študenti, zvíťazil francúzsky tím Microjoule-La Joliverie. Ten stanovil tohtoročný rekord v danej kategórii na 2 324 km na liter paliva.

Tím z Košíc je prvým slovenským tímom a zároveň aj prvým tímom zo strednej Európy, ktorý sa zúčastnil pretekov Shell Eco-marathon Europe. Študenti Strojníckej fakulty TUKE začali svoju históriu v súťaži písať už v roku 1994. Ich najlepším výsledkom doteraz je 783 km na liter paliva, ktorý je zároveň aj slovenským rekordom v súťaži. V rovnakej kategórii sa spolu s Košičanmi predstavili aj študenti STU z Bratislavy, ktorí boli na dráhe neprehliadnuteľní aj vďaka výraznej žltej farbe. Ich vozidlo, tiež s pákovým riadením a benzínovým pohonom, prešlo 314 km na liter paliva. Okrem dvoch vysokoškolských tímov reprezentovali Slovensko aj stredoškoláci z Trnavy. Tým sa podarilo odjazdiť so svojím elektromobilom na jednu kilowatt hodinu 153 km.

Na pretekoch Shell Eco-marathon Europe 2018 sa predstavili energeticky najefektívnejšie vozidlá planéty, ktoré prejdú na jeden liter paliva alebo jednu kilowatthodinu stovky až tisíce kilometrov. Pilotným testovaním prešla tento rok aj nová kategória autonómnych vozidiel. Preteky sa konali v rámci festivalu Make the Future Live v londýnskom parku Queen Elizabeth Olympic Park. Viac ako 15 000 návštevníkov si cez rôzne simulácie, virtuálnu realitu, prezentácie či súťaže pozrelo, ako možno budeme v mestách žiť, pracovať či cestovať o 50 rokov.

Viac informácií nájdete na http://www.shell.com/energy-and-innovation/shell-ecomarathon.html     alebo na Facebook profile.

 Shell Eco-marathon

Shell Eco-marathon je jednou z najnáročnejších a najinovatívnejších študentských súťaží na svete. Každoročne sa uskutočňuje v Európe, Severnej Amerike a Ázii. Súťaž spája súčasných a budúcich inovátorov spolu so širokou verejnosťou zaujímajúcou sa o energetické otázky. Rozvíja diskusiu o udržateľných riešeniach narastajúceho globálneho dopytu po energiách. V rámci Shell Eco-marathon Europe súťaží budúca generácia inžinierov a vedcov vo veku od 16-25 rokov z 24 krajín vo vlastnoručne navrhnutých a vyrobených vozidlách.

Hodnotenie tímu sa vyjadruje prejdenou vzdialenosťou na liter paliva alebo kilowatthodinu. Shell Eco-marathon Europe sa snaží zapojiť verejnosť do riešenia súčasných výziev spojených s energiami a mobilitou, a zároveň inšpirovať k inovatívnym riešeniam. Súťaž ukazuje snahu spoločnosti Shell pomáhať pri napĺňaní narastajúcich energetických požiadaviek zodpovednou cestou vďaka spolupráci študentov, partnerov a verejnosti.

34. ročník Shell Eco-marathon Europe sa uskutočnil 5. júla – 8. júla 2018 v anglickej metropole Londýn za účasti 147 tímov z 27 krajín. Sprievodné aktivity na mieste boli zamerané na inšpiráciu a zapojenie verejnosti k téme budúcnosti energie a nových technológií.

Shell Eco-marathon je globálnou iniciatívou so súťažami v Európe, USA a Ázii. Preteky Shell Eco-marathon Americas sa uskutočnili v dňoch 27. – 30. apríla v Californii v USA, Shell Eco-marathon Asia v dňoch 19. – 22. marca v Singapure.

Royal Dutch Shell plc

Spoločnosť Royal Dutch Shell plc je registrovaná v Anglicku a vo Walese. Centrálu má v Haagu a jej akcie sú kótované na burzách
v Londýne, Amsterdame a New Yorku. Spoločnosť Shell pôsobí vo vyše 70 krajinách sveta v oblasti prieskumu a ťažby ropy a zemného plynu, výroby a marketingu kvapalného zemného plynu a skvapalňovania zemného plynu, ďalej v oblasti výroby, marketingu a prepravy ropných produktov a chemikálií a v oblasti projektov, ktoré sa zaoberajú obnoviteľnými zdrojmi energie. Viac informácii nájdete na www.shell.comwww.shell.sk

 Kontakty pre média:

SEESAME Communication Experts                                          SHELL Slovakia s.r.o.

Michaela Lukovičová                                                                 Petr Šindler

Account Manager                                                                      Manažér komunikácie

Email: lukovicova@seesame.com                                               Email: petr.sindler@shell.com

Tel.: (+421) 907 627 189                                                                Tel.: (+420) 244 025 965

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore