Tlačové správy

Po 200 rokoch majú košickí evanjelici nový kostol

Posviacka nového kostola a slávnostné služby Božie otvoria členom Evanjelického a. v. cirkevného zboru Košice – Terasa zo západných  mestských častí  mesta Košice  v nedeľu 30. septembra 2018 o 10:00 hod.  na Toryskej ulici v Mestskej časti Košice – Západ bránu najnovšieho svätostánku slovenských evanjelikov.

Pred posviackou o 9:30 hod. zasadia pred novým kostolom symbolický stom. Posviacku vykoná dôstojný brat biskup Mgr. Slavomír Sabol, biskup Východného dištriktu ECAV, kázať bude dôstojný brat emeritný biskup Mgr. Igor Mišina, liturgovať vznešený brat senior Košického seniorátu ThDr. PaedDr. Ján Hruška, PhD., Mgr. Ondrej Kolárovský, zborový farár, Mgr. Katarína Tomčiková, námestná farárka, Mgr. Ivan Havassy, kaplán – novokňaz z cirkevného zboru Košice – Terasa za účasti ďalších  duchovných. Zo zahraničia pozdravia prítomných Dr. Kimmo Kääriäinen, výkonný riaditeľ oddelenia pre medzinárodné vzťahy Evanjelickej luteránskej cirkvi Fínska a Markus Lochstampfer, reprezentant medzinárodnej diakonie Diakonického diela vo Württembergu. Viac ako  200 rokov delí košických evanjelikov od historicky poslednej vysviacky svätostánku, keď  známy  kostol na  Mlynskej ulici bol posvätený v roku  1816. Vzhľadom na rozsiahly rast mesta v druhej polovici 20. storočia, vznikla prirodzená potreba, aby sa cirkev priblížila ľuďom tam, kde žijú, a tak vznikol nový evanjelický  cirkevný zbor Košice – Terasa.

Do kostola na Magistrát mesta

„Prvé  služby Božie v západnej časti  Košíc  sa uskutočnili v priestoroch Magistrátu mesta Košice  22. apríla 2000 s farárom Dušanom Havrilom a dôstojným biskupom Júliusom Filom st.. Veriaci na ne prichádzali až do augusta 2018,“ povedal Mgr. Ondrej Kolárovský zborový farár CZ ECAV Košice – Terasa.

Kostol bol vybudovaný podľa projektu Ing. Arch. Mariána Ferja a okrem  priestorov samotného chrámu disponuje kanceláriami farského úradu, zborovej siene, priestormi pre mamičky s deťmi, detskú besiedku a služobný byt.“ Zaujímavosťou kostola je veža, ktorá však nie je zvonicou, ale v noci bude svietiť príslušnými liturgickými farbami v súlade s cirkevným rokom. Nový evanjelický kostol dnes zaujímavo dotvára trojlístok kresťanských  chrámov na Toryskej ulici, keď v susedstve je rímskokatolícky chrám sv. Gorazda a spoločníkov a gréckokatolícky kostol sv. apoštolov Petra a Pavla.

 Námestie Ekumény

„Budeme sa spoločne tešiť, keď po dobudovaní nášho  chrámu Božieho vznikne v sídliskových častiach mesta Košice unikátny kresťanský priestor, ktorý by som charakterizoval ako  Námestie Ekumény,“ povedal  pri posviacke základného kameňa  dňa 17. júla 2005 Igor Mišina, vtedy biskup Východného dištriktu  ECAV na Slovensku, ktorý bude ako emeritný biskup  prítomný aj  na posviacke nového kostola vedno s ďalšími hosťami i zo zahraničia.

Misia v Afrike

Cirkevný zbor ECAV Košice – Terasa získal  renomé aj  zahraničnými aktivitami. V úzkej spolupráci s cirkevným zborom Slezské církve evangelické a. v. v Třinci  participuje na misijnom  projekte Deti Afriky, orientovanom  na adopciu detí na diaľku, ktorá podporuje ich vzdelávanie  v africkej Tanzánii. Medzi adoptívnymi rodičmi  detí z Tanzánie sú už  niekoľko rokov  aj  učiteľky  Evanjelickej  materskej školy na Muškátovej ulici v košickej mestskej časti Západ.

Prvý kostol v plameňoch

História evanjelických kostolov v Košiciach začala okolo roku 1528, kedy, krátko po Reformácii Martina Luthera, navštevovali veriaci služby Božie v priestoroch kostolov, ktoré stáli na miestach dómu sv. Alžbety a kaplnky sv. Michala. Prvý drevený kostol bol postavený v areáli cintorína na Žriedlovej ulici v roku  1687 ale zničil ho požiar. Ďalšie,  v rovnakom priestore,  boli postavené v rokoch 1713 a 1724. Chrám na Mlynskej ulici bol vybudovaný podľa projektu známeho architekta Juraja Kitzlinga a evanjelikom  slúži od roku 1816.

Kontakt:

Mgr. Ondrej Kolárovský, zborový farár CZ ECAV Košice – Terasa

mobil 0910 946 311  e- mail: kosice-terasa@ecav.sk

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore