Aktuality

… pýtaj sa, čo môžeš urobiť ty pre svoj Syndikát…

„ Nepýtaj sa, čo môže urobiť tvoja zem pre teba. Pýtaj sa, čo môžeš urobiť ty pre svoju zem“ – tento výrok, prisudzovaný 35. prezidentovi USA Johnovi F. Kennedymu, sme v úvode nášho Regionálneho zhromaždenia v Košiciach (8. októbra 2018) mierne „modifikovali“ do vlastných radov. Lebo práve otázka Ako ďalej v Slovenskom syndikáte novinárov? bude pre novembrový 13. snem našej stavovskej organizácie tou kľúčovou. Jedinou odpoveďou a možným východiskom je preto nie proklamovaná, ale skutočná snaha každého člena SSN urobiť pre svoj Syndikát maximum. Inak sa nám totiž nepodarí dostať zo začarovaného kruhu a prekročiť povestný Rubikon – všetko ostatné bude pre našu organizáciu už len a len kontraproduktívne, dokonca až samolikvidačné…

Genézu dlhoročných problémov SSN a možné spôsoby ich riešenia načrtol účastníkom zhromaždenia vo svojom vystúpení predseda SSN Daniel Modrovský, na ktorého smerovalo aj najviac otázok z pléna – členov košickej RO predovšetkým zaujímala ekonomická situácia Syndikátu a ozdravné kroky, ktoré by mal prijať 13. snem SSN v novembri 2018. Projektový manažér SSN Jozef Tinka sa podrobnejšie venoval 5 pilierom, na ktorých by naša stavovská organizácia mala budovať – z nich predovšetkým permanentnému vzdelávaniu novinárov a najmä systematickej príprave začínajúcich novinárov.

Určite platí, že akákoľvek organizácia má šancu zostať životaschopnou len vtedy, ak vyvíja pre svojich členov zmysluplnú činnosť a dokáže pre svoje zámery získať ďalších. Presne o to sme sa usilovali aj v RO SSN Košice – od ostatného regionálneho zhromaždenia v septembri 2016 posilnilo naše rady 11 nových členov. Čo nás ale teší najviac – ide o mladých novinárov, a tak je nádej, že novinárske remeslo na východnom Slovensku nevymrie ani po meči, ani po praslici… Skôr narodení kolegovia vedia najlepšie, že ekonomická situácia novinárov nebola nikdy takpovediac ružová, preto sa naša RO usilovala pomôcť aj v tomto smere – za tri roky sme vďaka Výboru sekcie žurnalistiky a novinárskej fotografie Literárneho fondu a Nadácii Čisté slovo získali pre 14 kolegov jednorazovú finančnú pomoc. Aby mali činní novinári z aktivít RO čo najväčší profesijný úžitok, ušili sme im takpovediac na mieru viaceré podujatia: v spolupráci s Informačnou kanceláriou Európskeho parlamentu na Slovensku sme pripravili 3 semináre pre regionálnych novinárov, každoročne sa ich snažíme nadchnúť pre zaujímavé podujatie Dni Ukrajiny, pozývame ich tiež na pravidelné stretnutia jubilantov. V neposlednom rade ich motivujeme, aby získali náš „modrý Maurícius“, teda aby kvalitou svojej roboty presvedčili odbornú porotu a získali niektoré z ocenení v najstaršej novinárskej súťaži na Slovensku – s  výdatnou pomocou Literárneho fondu máme za sebou už 23. ročník autorskej súťaži novinárov východoslovenského regiónu. Mysleli sme aj na tých kolegov, ktorí sa kvalitou svojej roboty vyprofilovali na výrazné novinárske osobnosti v regióne, pritom neváhali venovať značný diel svojho voľného času aj Syndikátu. Preto sme viacerých z nich nominovali na udelenie verejných ocenení. Cenu Košického samosprávneho kraja, Cenu mesta a Cenu primátora mesta Košice v hodnotenom období získalo 6 členov našej RO.

Základným „kameňom“ našej činnosti však je a určite aj zostane organizovanie tlačových konferencií so zaujímavými hosťami, od ktorých kolegovia získavajú pre svoju robotu cenné informácie a ďalšie tipy. Za hodnotené tri roky sme pripravili 214 tlačových besied, kolegom sme rozoslali a na náš syndikátny web umiestnili cez tisíc tlačových správ – celkom presne ich bolo priam neuveriteľných 1 006! Do mailových schránok novinárov v Košickom kraji putovalo aj 419 tlačových oznamov a zvukových avíz. Práve poskytovanie týchto služieb pomáhajú našej RO ekonomicky prežiť, lebo aj my musíme každý mesiac platiť účty za prenájom priestorov, mobil, parkovné… Za poskytnuté služby sme v uplynulých troch rokoch utŕžili cez 17 700 €  od tzv. jednorazových klientov a tiež od tých, ktorí s nami podpísali celoročné zmluvy o mediálnej spolupráci (okrem samospráv a organizácií v oblasti kultúry sme ich uzatvorili aj so všetkými vysokými školami a ďalšími inštitúciami). Tieto čísla nenechajú určite nikoho na pochybách, že je to jediná možná cesta, lebo aj v našom regióne – rovnako, ako na celom Slovensku – úspešne funguje množstvo PR a mediálnych agentúr, ktoré dávno prišli na to to, že informácia je najcennejší „tovar“.

Preto sme si ani na nadchádzajúce obdobie nenaplánovali žiadne „objavné a prevratné“ ciele. Lebo nezostáva iné len – obrazne povedané – putovať za novými a ďalšími klientmi s ponukou našich služieb.

Do najbližšieho regionálneho zhromaždenia sa o to bude usilovať 5-členný výbor v zložení: podpredsedníčka Zuzana Bobriková, Mária Čigášová, Ľuba Koľová, Svjatoslav Dohovič spolu s predsedníčkou Beátou Penxovou-Mačingovou a 3-členná Kontrolná komisia, ktorú tvoria: predsedníčka Mária Paličková, Ernest Groh a Magdaléna Haburová.

Na 13. sneme SSN, ktorý sa bude konať 24.11.2018 v Bratislave, budú košickú RO SSN zastupovať zvolení delegáti:  Beáta Penxová-Mačingová, Zuzana Bobriková a Ernest Groh. (v prípade nepredvídaných okolností náhradníčky Mária Čigášová a Magdaléna Haburová)

Beáta Penxová-Mačingová

Foto: Pavol Vojtaško

 

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore